Netanjahu lemondta vasárnap esti beszédét egy függetlenségnapi konferencián

Fotó: GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemondta az államalapítás 75. évfordulója alkalmából az EXPO Tel-Aviv területén a JFNA (Jewish Federation of North America) által a 75. függetlenség napi megemlékezésen tervezett beszédét – feltehetően a több ezer fős, a bírósági reformok ellen az Expo területére és környékére szervezett tömegtüntetés miatt.

“Benjamin Netanjahu miniszterelnök arról tájékoztatott bennünket, hogy a ma esti, a JFNA, a Szochnut, a Keren Hayesod és a Cionista Világszervezet által szervezett, az állam alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott konferencián nem fog tudni részt venni” – értesítette a szervező JFNA a résztvevőket.

“Köszönjünk miniszterelnök úr üzenetét, amely nemzeteink és közösségeink barátságát hangsúlyozza, és elismerését Izrael állam építésében az amerikai zsidóság felé. Nagy érdeklődéssel várjuk Herzog elnök úr beszédét az esti rendezvényen, és sok sikert kívánunk a miniszterelnök úrnak a bírósági reformokkal kapcsolatos kompromisszumokhoz, amelyek elfogadhatóak lesznek az ország minden polgára számára és megerősítik a demokratikus intézményrendszert.”

A JFNA elnöke és CEO-ja, Eric Fingerhut még csütörtökön azt nyilatkozta a Jerusalem Postnak, hogy “nem fél” a vasárnapi Netanjahu-beszéd alatt tervezett tüntetéstől. “Egyértelműen reméljük, hogy az emberek, akik tüntetni jönnek, megértik, hogy az esemény, amelyen tiltakoznak, egy olyan szervezet eseménye, amely mélyen elkötelezett Izrael állam jövője mellett, és aktívan részt vett Izrael minden eddigi napjának eseményeiben. Azt is remélem, hogy a tüntetők tisztában vannak a ténnyel, hogy szervezetünk hogyan segítette Izrael államot az elmúlt több mint 100 évben, már jóval megalakulása előtt. Úgy gondolom, hogy ez a két tény magáért beszél.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.