Ben-Gvir beszéde közben bekiabálások és dulakodások, Gamlielt elzavarták egy drúz temetőből

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és több gyászoló család kormányellenes tiltakozásával zajlottak kedden Izraelben a katonai temetőkben az emlékezés napja alkalmából tartott ünnepségek, amelyeken mindazokra emlékeznek, akik a zsidók államának megalapítására tett erőfeszítésekben vagy az ország védelmében, illetve terrorakciók nyomán vesztették életüket.

Az emlékszertartások délelőtt 11 órakor, kétperces országos légvédelmi szirénahang után kezdődtek meg a katonai temetőkben.

A Herzl-hegyi emlékcsarnokban a háborúkban és hadműveletekben elesett izraeliek központi állami emlékünnepségét Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Jichák Hercog államelnök, Amir Ohana, a Kneszet elnöke, és Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnökének jelenlétében tartották. Netanjahu beszédében az egység fontosságát hangsúlyozta.

Beer-Seván dulakodás tört ki a gyászoló családok között, miután több család tagjai tiltakozni kezdtek amiatt, hogy ott a szélsőségesen rasszista és arabellenes nézetei és tevékenységei miatt be nem sorozott Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter mond beszédet. “Menj haza, szégyen” – kiabálták feléje beszéde alatt is. A városban a családok egy része már hétfőn meglátogatta szerettei sírját, vagy korábban elment, mert tartottak a katonai temetőben várható zavargásoktól.

Iszafijában a drúz nemzetiségű gyászolók megakadályozták, hogy belépjen a katonai temetőbe a Likud párból delegált hírszerzési miniszter, Gila Gamliel. A drúzok képviselői a helyi médiának elmondták, hogy a Likud drúz kisebbséget hátrányosan érintő törvényei ellen tiltakoznak.

Tel-Avivban idén minden korábbinál nagyobb számban, több ezren vettek részt a hétfő este megtartott palesztin-izraeli közös gyászünnepségen. Előzőleg a hadsereg illetékesei megtagadták a belépési engedélyt a palesztin területekről érkező gyászolóktól, akik a több évtizedes viszályban elvesztették szeretteiket, hasonlóan az izraeli oldalról érkezőkhöz. Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beavatkozásának köszönhetően idén is beutazhatott mintegy kétszáz palesztin családtag.

Izraeliek és palesztinok a közös megemlékezésen Tel-Avivban – Fotó: Hadas Proosh

A megbékélést sürgető résztvevőknek mindkét oldalon, a palesztinoknál éppen úgy, mint Izraelben, bírálatokkal kellett megküzdeniük. A csendes eseményt megafonos bekiabálásaikkal mindvégig igyekeztek megzavarni izraeli jobboldali tüntetők. A kormány jogrendet átalakító tervei ellen tiltakozók is számos helyen bekiabálással zavarták meg a megemlékezéseket – közölte a helyi média.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.