Izraeli diáklányok söpörték be a nemzetközi matematikaverseny érmeit

Izrael női győztes csapata a szlovéniai versenyen – Fotó: Future Scientists Center és Oktatásügyi Minisztérium

A verseny több vizsganapból állt, a versenyzőknek négy és fél órás vizsgát kellett tenniük. A verseny három rendkívül nehéz kérdésből állt.

Minden lehetséges érmet hazavihettek az izraeli diáklányok egy nemzetközi matematikaversenyen. A szlovéniai Portorožban megrendezett, többnapos megmérettetésen az izraeliek az első, a második és a harmadik helyet is megszerezték, s ezzel 54 ország 214 versenyzőjét utasították a hátuk mögé. A résztvevők tudását négy tudományterületen: algebrában, számelméletben, geometriában és kombinatorikában vizsgálták – írja a JPost.

Az Európai Matematikai Lányolimpia (EGMO) első helyezettje, a 11. osztályos Noga Friedman azzal is kitűnt a többiek közül, hogy maximális pontszámot ért el. Másodikként a 12. osztályos Yara Shulman végzett, a bronzérmet pedig a tizenegyedikbe járó Neta Ilani kapta. Noga és Neta a rechovoti De Shalit gimnáziumban tanul, Yara pedig Hercliában, a Rishonim gimnáziumban. Izraeliek 2016 óta vesznek részt ezen a versenyen, s azóta összesen 19 érmet gyűjtöttek.

„Nagyon büszke vagyok a diákjainkra, akik becsülettel képviselték hazánkat és fényes győzelmet arattak az Európai Matematikai Olimpián. Bebizonyították, hogy a kitartás, az elszántság és az erőfeszítés a siker kulcsa. Mindegyikük a jövő generációját képviselik, és bízom benne, hogy még nagyon sok sikerben lesz részük” – köszöntötte a győzteseket Yoav Kis oktatásügyi miniszter.

Assaf Tselal, az oktatásügyi minisztérium főigazgatója hozzátette: “Büszkék vagyunk diáklányainkra, az őket támogató és kísérő oktatókra, valamint azokra az iskolákra, ahol oktatják őket. Lenyűgöző eredményeik csodálatot, büszkeséget és hatalmas inspirációt keltenek. Biztos vagyok benne, hogy a csapat tagjai és a többi diák, akik követik őket, Izrael Államot a világszínvonal élére vezetik.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.