Még a koronázási ceremónián is a rendszerváltás volt a téma

A koronázási ceremónián Károly király érdeklődött a rendszerváltás iránt, és a párbeszéd folytatására biztatta Herzogot
Herzog és Károly király – Fotó: Reuters, AFP

Az angol király a koronázási ceremónián felismerte az izraeli elnököt és feleségét, és kérte, hogy álljanak a sor elejére. Szóba került Izrael és a térség helyzete, valamint Károly csellótanulmányai. Herzog több vezetővel is találkozott Londonban, kezet fogott a katari emírrel és az ománi koronaherceggel – ezen országok nem állnak diplomáciai kapcsolatban Izraellel.

III. Károly angol király, akit tegnap (szombat) a westminsteri apátságban tartott ünnepségen koronáztak meg, találkozott Izrael képviselőjével, Jichak Herzog elnökkel, és beszélgetett vele az izraeli helyzetről – szóba kerültek a jogrendszer megváltoztatására tett kísérletek is. Károly bátorította Herzogot a kompromisszum elérésére tett erőfeszítéseiben, az államfő pedig azt válaszolta a királynak, hogy „Izrael élénk demokrácia” – írta a Ynet.

Herzog feleségével, Michallal érkezett Londonba, a világ több tucat, III. Károly koronázási ünnepségére meghívott vezetőjével együtt. Az elnök kinevezése óta harmadszor találkozott Károllyal. Az első alkalommal Herzog hivatalba lépése után, londoni látogatásán két órát autózott Károly magánpalotájához. Másodszor Erzsébet királynő temetésén találkoztak. Amikor a király felismerte, személyesen gondoskodott arról, hogy feleségével együtt a sor elejére álljanak, és beszélt velük Izrael és a térség helyzetéről.

Fotó: Reuters

Az elnök felesége, Michal megkérdezte a királyt, hogy csellózik-e, és az elnöki pár elmondta a Károlynak, hogy Angliában élő unokatestvéreiktől azt hallották, legközelebbi barátjuk Naomi, Károly csellótanára, egy zsidó nő. A király szélesen elmosolyodott, és így felelt: “Naomi csodálatos tanár volt.” Herzog elnök azt mondta: “Ez jópár éve volt, ugye?”

- Hirdetés -

A westminsteri apátságba érkezésnél az elnöki pár találkozott az USA First Lady-jével, Jill Bidennel is, akivel hármasban meleg és szívélyes beszélgetést folytattak. Herzog elnök és felesége, Michal hosszasan beszélgetett még Emmanuel Macron francia elnökkel és feleségével Brigitte-vel is. Michal Herzog pedig emellett szívélyesen elbeszélgetett Olena Zelenszkával, Ukrajna elnökének feleségével.

Fotó: Reuters

Herzog Írország és Izland képviselői között ült, mivel az ülésrendet az országok nevének ABC-je szerint határozták meg. Előtte Németország és Görögország vezetői ültek, mögötte pedig Moldova, Libéria és Lettország vezetői. Az a terület, ahol helyet foglaltak, az angol királyság nagy költőinek van szentelve, központjában Shakespeare-re emlékeznek.

A koronázási szertartást a 122. zsoltárral nyitották meg: „Lábunk már átlépi kapuidat, Jeruzsálem!”. Herzog eldicsekedett az őt körülvevő vezetőknek, hogy nemcsak a jeruzsálemi olívaolaj a miénk – amellyel Károlyt felkenték –, hanem tőlünk származnak a Zsoltárok is.

Abdullah jordán király és felesége. Szívélyes beszélgetés az elnökkel – Fotó: AFP

Károlyon kívül is sok államfőt érdekelt az izraeli helyzet. Herzog az ünnepségen Steinmeier német elnökkel és Vilmos herceggel is beszélt. Szívélyes társalgást folytatott még Abdullah jordán királlyal, Bahrein trónörökösével, az Egyesült Arab Emirátusok elnökével, Dubai vezetőjével és Marokkó hercegnőjével is.

Az izraeli államfő találkozott olyan arab országok vezetőivel is, melyek nem tartanak fenn diplomáciai kapcsolatot Izraellel. Kezet fogott az ománi koronaherceggel és a katari emírrel, beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és Keir Starmerrel, a Munkáspárt elnökével. A szombat szentségének tiszteletben tartása érdekében Herzog és felesége gyalog sétált a koronázási szertartásra a rezidenciájukról. Herzog felesége, Michal királykék öltönyt viselt egy fehér inggel kombinálva, amelyet az izraeli tervező, Tovale tervezett számára, fején pedig Keren Wolf által megálmodott kiegészítőt viselt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet