Az EU az idén nem tartja meg a hagyományos Európa-napi diplomáciai fogadást Izraelben

Az Európai Unió lemondta az Európa-nap alkalmából világszerte hagyományosan megtartott rendezvények közül az izraeli diplomáciai fogadást, mert azon a kormány részéről Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter vett volna részt – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

“Sajnálattal, de idén úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a diplomáciai fogadást, mert nem akarunk szereplési lehetőséget adni senkinek, akinek nézetei ellentétesek az Európai Unió által képviselt értékekkel” – írták.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az EU minden olyan országban megünnepli május 9-én az Európa-napot, amelyben képviseletet tart fenn. Az EU diplomáciai fogadására mindig hivatalosak a fogadó ország illetékesei is. Ezért az izraeli kormányt is kérték, hogy képviseltesse magát az ottani ünnepségen.

Izraelben a kormány részéről Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter jelezte részvételét – mondta a szóvivő. Ezt követően az uniós bizottság megbeszélést tartott a tagállamokkal arról, hogy mit tehet ebben ez esetben, mert – mint Stano kiemelte – az EU “nem osztja az izraeli miniszter és pártja által vallott politikai nézeteket, azok teljesen ellentmondanak az unió által vallott elveknek és értékeknek”.

A bizottsági közleménye szerint az EU izraeli képviselete továbbra is készül az Európa-nap izraeli megünneplésére. Noha a diplomáciai fogadás elmarad, a kulturális rendezvényeket megtartják az izraeli közönség számára, “izraeli barátainkkal és partnereinkkel együtt ünnepeljük az erős és előremutató kétoldalú kapcsolatokat”.

Az Európa-nap az EU megalapításához vezető Schuman-nyilatkozat évfordulója. Robert Schuman francia külügyminiszter öt évvel a második világháború európai harcainak befejeződése után, 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozásának ötletét. Az Európa-nap bevezetéséről végül 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.