Izraelben halálos kimenetelű rakétatámadás történt

Izraelben halálos kimenetelű rakétatámadás történt
A közvetlen találatot ért rehovoti épület – Fotó: AFP

Izraelben megölt egy idős férfit és többeket megsebesített egy lakóházba becsapódó gázai rakéta az ország középső részén lévő Rehovot városban – jelentette a helyi média csütörtök este.

A kedden hajnalban indított izraeli Pajzs és nyíl hadművelet harmadik napján Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezetének katonai célpontjai ellen, miközben újabb rakéták érték el Izrael déli és középső részét.

Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint a Rehovot elleni rakétatámadásban csütörtök este életét vesztette egy hetvenéves férfi, akit a becsapódó gázai rakéta nyomán súlyosan megrongálódott lakásában találták meg, és a helyszínen halottnak nyilvánítottak. Öt sérültet kórházba szállítottak. Négyük, egy 74  és egy 50 éves férfi, valamint két 70 év körüli nő állapota közepes, az ötödik ember pedig könnyebben sebesült meg.

Csütörtök délután az övezettel szomszédos Szderot városban is landolt több gázai rakéta, károkat okoztak otthonokban és középületekben, de ott személyi sérülés nem történt.

A Mudzsahed Brigádok nevű gázai terrorcsoport azt jelentette, hogy két tagja meghalt egy izraeli légicsapásban Gáza város szomszédságában, miközben rakétákat próbáltak lőni Izrael ellen. A Hamasz által vezetett helyi egészségügyi minisztérium szerint rajtuk kívül is megsebesültek ketten az incidensben. A Mudzsahed Brigádok az övezet egyik, viszonylag kisszámú fegyveres csoportja.

Izrael csütörtök délután célzott kivégzést hajtott végre Ahmed Abu Daka ellen, aki az előző éjjel megölt Ali Haszan Galinak, az Iszlám Dzsihád gázai rakétaegységei parancsnokának helyettese volt.   

Az izraeli hadsereg jelentése szerint csapást mértek az Iszlám Dzsihád támadó alagútjára, melyet a határkerítésig ástak ki a Gázai övezetben. Az alagutat Kaled Manszúrnak, az előző dél-gázai katonai parancsnoknak az utasítására hozták létre. Manszúrt tavaly augusztusban ölték meg egy izraeli csapásban. Emellett az izraeli légierő csütörtökön az Iszlám Dzsihád két földalatti rakétavető állomását is lőtte.

Közben a háttérben tovább folynak a tűzszüneti tárgyalások, de Izrael nem akarja elfogadni az Iszlám Dzsihád feltételeit, melyek szerint át kellene adnia Kader Adnannak, a szervezet 86 napos éhségsztrájk után izraeli börtönben elhunyt harcosának holttestét, és fel kellene hagynia a célzott likvidálásokkal.

“Csendre csenddel válaszolunk” – közölte a Ynettel egy meg nem nevezett magas rangú jeruzsálemi tisztviselő, aki szerint Izrael már elfogadta az egyiptomi közvetítőknek azt a javaslatát, mely szerint leállítják a gázai légicsapásokat, ha az Iszlám Dzsihád is beszünteti a rakéták indítását.

Az ENSZ huszonöt halálos áldozatot vett számba a palesztin oldalon az elmúlt két nap rakétaháborújában, közülük hatan gyerekek, négyen nők voltak. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala riasztónak látja az Izrael és a gázai terrorcsoportok közötti harcokat. Egyiptom, Franciaország, Németország és Jordánia külügyminisztere közös nyilatkozatot adott ki csütörtökön, melyben azonnali tűzszünetet sürgetnek Izrael és az Iszlám Dzsihád között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.