Sztrájkolnak az ellenálló önkormányzatok

Izraelben hétfőn sztrájkba léptek a kormánnyal szemben álló önkormányzatok. Azért tiltakoznak, mert fő bevételüket, az ingatlan/iparűzési helyi adóknak jelentős részét el akarják venni tőlük, és átadni “gyenge” településeknek, vagyis a gazdagabb, dolgozó, jól gazdálkodó, adózó közösségektől átcsatornázni pénzüket – melyből a helyi oktatást, kultúrát, parkosítást, stb. fizetik – a nem dolgozó, segélyekből élő, ultraortodox vallásos városokhoz, a rosszul gazdálkodó településekhez, vagy a ciszjordániai telepekhez.

A kormány azzal érvel, hogy a “gyengébb, szegényebb”, adófizetésre képtelen városoknak nincs ipartelepe, ahonnan pénzbevételhez jutnának. Igen ám, de például Modiinnek azért van ipartelepe, mert a városban élők kiváló munkerőt jelentenek, és a különböző cégek örömmel odatelepítik központjaikat, raktáraikat.

Modiinnek a szomszédos, ultraortodox Modiin Illitet kellene “támogatnia”, mondván nincs iparuk. Igen ám, de azért nincs iparuk, mert az ottani képzetlen munkaerő alkalmatlan a modern üzleti feladatok ellátására, a férfiakat eleve csakis a vallásos tanulmányokban képzik, s rabbijaik megakadályozzák a közismereti tárgyak tanítását iskoláikban. Ezért szegények és tanulatlanok, korunk feladatait nem tudják ellátni.

Vajon az jelenti a megoldást, hogy a szekuláris, nem vallásos lakosság kifosztásából tartatják el őket még jobban, vagy az, ha kötelezővé teszik számukra a közismereti tárgyakat, és a jesivák helyett dolgozni mennek, hogy legyen ipartelepük, jöveledmük, gazdagabb életük?

A szekuláris városok fellázadtak, nem hajlandók tovább, még nagyobb pénzekkel eltartani az ultraortodox vallásosokat, akik se nem katonáskodnak, és többségükben nem is nem dolgoznak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.