Több tízezres felvonulással emlékeztek meg Kelet-Jeruzsálem 1967-es visszafoglalásáról

Izraeli fiatalok a Damaszkuszi-kapu előtt Kelet-Jeruzsálemben, a város 1967-es újraegyesítésének évfordulóját ünneplik a Jeruzsálem napon – Fotó: Kobby Dagan / Shutterstock

A Jeruzsálem-napon, csütörtökön jobboldali, illetve vallásos fiatalok tízezrei vonultak fel kék-fehér zászlókkal a jeruzsálemi óvárosban, így emlékeztek meg arról, hogy Izrael 1967-ben visszafoglalta a város keleti felét – jelentette a helyi média.

A hatóságok a felvonulók védelmére és a palesztinokkal való esetleges összetűzések megelőzésére több mint háromezer rendőrt vezényeltek az óvárosba. Több helyen is dulakodás tört ki, amikor zsidó fiatalok palesztinokra támadtak, de a rendőrség szétválasztotta őket.

Az egyik dulakodás a sok közül:

Az izraeli zászlós menet a hagyományos felvonulási útvonalon haladt végig az óvároson, viszont a férfiak a palesztinok lakta negyedbe a Damaszkuszi-kapun keresztül léptek be, majd végighaladtak a negyeden, a nők pedig a Jaffai-kapun át közelítették meg a felvonulás célját, a Siratófalat. Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is részt vett a meneten.

A zászlós felvonulók egy része arabellenes, rasszista énekekkel és skandálással vonult végig az óváros muszlim negyedén, és erőszakosan viselkedett a helyi palesztinokkal. Emellett a demonstrálók botokkal és üvegekkel dobálták meg a külföldi újságírók gyülekezési pontját a Damaszkuszi-kapunál. A rendőrség ezért előállított két fiatalt.

A zászlós menettel egy időben több tucat palesztin tüntetett a Gázai övezetben a kerítésnél, őket szétkergették az izraeli katonák.

Csütörtökön reggel óta izraeliek százai mentek fel a zsidók és muszlimok számára is szent Templom-hegyre, köztük számos politikus. A Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecset őrzőjének tisztjét ellátó Jordánia elítélte ezeket a látogatásokat, valamint a felvonulás útvonalát.

Két éve ez a zászlós menet okozta a 11 napig tartó összecsapások kirobbanását Izrael és a gázai iszlamista csoportok között. Az övezetet irányító iszlamista Hamasz szervezet arra szólította fel az idei Jeruzsálem-nap előtt a palesztinokat, hogy szálljanak szembe a felvonulókkal.

Az alábbi videó a 2022-es felvonulásról készült, emlékeztetőül a gyűlölet és a rasszizmus egyik legundorítóbb megnyilvánulására, többek között olyan rigmusokkal, mint:
“Halál az arabokra”
“Második Nakba
“A jó arab a sírban van”
“Nincs Palesztina”
“Égjen le a falutok”
“Menjetek Gázába”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.