Ma lépünk a szakadék felé vezető útra

A Haaretz véleménycikke

A Kneszet a megalakulása óta több tucatszor hagyta jóvá az állami költségvetést. A büdzsé elfogadása a legjelentősebb kormányzati eljárás, amelyet a jogalkotók a lakosság szükségleteinek érvényesítése érdekében végeznek. Nem véletlenül mondja ki a törvény, hogy a Kneszetnek fel kell oszlania, ha nem sikerül időben elfogadnia a költségvetést.

Minden költségvetési jóváhagyás fontos esemény, de a ma esti 2023–2024-es költségvetés jóváhagyása várhatóan jelentős mérföldkő lesz az ország történetében. Ez egy fordulópont. A kormánykoalíció tagjainak szavazata éles irányváltáshoz fog vezetni: egy fejlett és a világ vezető országaival szemben versenyképes országból Izrael a romlás útjára lép az elmaradottság, a szegénység és a nyomor felé.

A jelenlegi költségvetésben szerepelnek a koalíció frakciói közötti megállapodások, amelyek soha nem látott összegeket kívánnak önteni a gazdasági növekedést visszaszorító célokba: megkétszerezik a jesivák költségvetését, valamint meredeken emelik az ultraortodox intézmények költségvetését, amelyek nem tanítanak alaptantárgyakat. Ezek az intézmények a legtöbb diáknak a munkaerőpiacon szükséges alapvető készségek nélküli jövőt ígérnek, ezért szegénységre, valamint a jóléti és segélyezési költségvetéstől való függésre ítélik őket.

Tegnap a minisztériumok 120 volt magas rangú gazdasági tisztviselője jól jellemezte ezt, akik nyílt levélben azt írták, hogy a koalíciós szerződésekben szereplő pénzátutalások “jelentős és hosszú távú következményekkel járnak Izrael gazdaságára és jövőjére nézve”. Kijelentették, hogy ezek az alapok “a függetlenség előmozdítása helyett a jóléttől való függés ciklusát állandósíthatják”, és “nyilvánvaló, hogy Izrael Állam nem lesz képes továbbra is a világ fejlett gazdaságai között maradni”.

A 2023-2024-es állami költségvetés jóváhagyásának következményei nem lesznek azonnal érezhetőek. Éppen ellenkezőleg, arra lehet számítani, hogy a romboló gazdaságpolitika vezetői az elkövetkező időszakban újra és újra a múlt eredményeivel fognak dicsekedni, hogy higgadt, pozitív képet fessenek a helyzetről. Támogatóik pedig megint azt fogják bizonygatni, hogy a magatartásukat keményen kritizálók antiszemitizmussal és az ultraortodoxokkal szembeni gyűlölettel vannak szennyezve.

De egy-két évtized múlva, amikor nem lesz elég képzett dolgozó vagy hozzáértő elme Izraelben a gazdasági növekedéshez; Amikor majd összeomlik az állami költségvetés a segélyezési juttatások és a jesivák támogatása miatt – mindenki tudni fogja, hogy a fordulópont 2023. május 23-án következett be, amikor a Kneszet elfogadta a jövőjét leromboló állami költségvetést. Akkor mindenki tudni fogja, hogy a korrupciótól megfertőzött miniszterelnök kizárólag a politikai túlélése érdekében feladta teljes gazdasági világképét.

Netanjahu ezekben a napokban az ország legszélsőségesebb koalíciójának tagjaira bízza Izrael jövőjét. A felelősség lerázásával és a minden oldalról érkező figyelmeztető hangokkal szembeni immunitással olyan ösvényre vezetik Izraelt, amely a szakadékban végződik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz