A liberális autonómia lehet a megoldás Izraelben

Az utóbbi időben tanúi lehetünk egy éles vitának a médiában és a közösségi hálózatokon Izrael Állam kantonokra vagy autonómiákra való felosztásáról. Ezekben az elképzelésekben az a közös, hogy igyekeznek fenntartani az állami kereteket, de elismerik az itt együtt élő különálló törzsek eltérő igényeit.

Dr. Juval Karniel és Noam Menela kutatópáros nemrég feltette a központi kérdést, amely mindezen gondolatok felett lebeg: hogyan lehet gyakorlati, adminisztratív, jogi, szervezeti és gazdasági kifejezést adni nekik? Izrael jelenleg az OECD-országok legalján helyezkedik el, amelyek a kormányzati hatalmat a helyiekre decentralizálják. A kutatók szerint a megoldás az önkormányzatok jogkörének jelentős kibővítése lehet oly módon, hogy a hely karakteréhez és szellemiségéhez illeszkedő szolgáltatásokat tudjanak biztosítani lakóik számára. Paradox módon ez a vallásos és arab városokban már megvalósul, de kevésbé a liberális színezetű városokban. Létre lehetne hozni a Liberális Helyhatóságok Szövetségét.

Az elképzelés szerint az első szakaszban a szövetség azokat a városokat és településeket foglalná magába, amelyekben nagy többségben vannak a szabadelvű lakosok, mint például Tel-Aviv, Givataim, Ramat Hasaron, Herzlia, Kfar Szaba, Ramat Gan, Soham, Kirjat Tivon, Modiin, Kirjat Ono, Lehavim és még sok más helység.

A szövetség lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy az általuk kezelt közterületen az oktatási és kulturális keretek között megtartsák a szabadság és egyenlőség értékeit, sőt a köztük lévő együttműködés révén valósítsák meg őket, megteremtve ezzel az adminisztratív, szervezeti és gazdasági autonómia kezdetét.

Juval és Menela a „Naim – tömegközlekedés hétvégén” nevű projektet hozza példaként, amelyben hét helyhatóság működött közre a szombati utaztatás biztosítására, és a kutatók szerint ez az ötlet többféle területen megismételhető. Például közös nyilvántartás létrehozása a nyilvánosság számára ismert házastársak nyilvántartására és elismerésére, szabad temetők létesítése, a szombati kulturális és kereskedelmi tevékenységek koordinálása, stb. Ennek érdekében egy fórum létrehozását javasolják, amely elkészíti a “liberális kódexet”, ami a szövetség értékkódexe lenne.

A liberális szövetség képviselőházat, egyfajta szenátust hozhatna létre, amelybe minden hatóság a relatív méretének megfelelő számú képviselőt küldene, és ahol a szövetségen belül előmozdítandó kezdeményezésekről döntenének. A jövőben lehetőség nyílna a helyhatóságok Szövetségi Képviselőházba küldendő képviselőinek közvetlen választására.

Bármely hatóság, amely elfogadja a liberális kódexet, csatlakozhatna a szövetséghez. Várhatóan az önkormányzati választások is arról szólnak majd, hogy egy-egy település csatlakozzon vagy kilépjen a szövetségből. Így ez a társulás a vegyes lakosú városokban is a liberális erők vonzerejévé válhat.

Körülbelül 15 helyhatóság állt az élen annak megtagadásában, hogy a homofób „Noam” párt vezetőjét, Avi Maozt nevezzék ki a speciális oktatási költségvetések felelősévé, ami hatással lesz a szabad hatóságok oktatásának tartalmára. Ez egy példa arra, hogy a közös helyi tevékenység hogyan védheti a lakosok értékeit.

Ez nemcsak az oktatás, hanem a rendészet, a kultúra és a jog területén is megvalósítható.

Az elképzelés szerint a helyhatóságok olyan igazságszolgáltatási keretet hozhatnának létre, amely az emberi méltóság és a szabadság értékeit tartja szem előtt – először mint közvetítői és választottbírósági intézmény, majd később fokozatosan bővülő jogi hatáskörrel rendelkező testületté válna, amely helyi kérdésekkel és különféle jogi ügyekkel foglalkozna. Így lehetőség nyílna a szövetség legfelsőbb bíróságának felállítására, amely a liberális helyhatóságok által elfogadott egyezmény/alkotmány szerint döntene.

Mindezek finanszírozását a lakossági helyi adók, a szolgáltatásokat igénybe vevők kifizetései, és természetesen az ingatlanadó-pénzeiből finanszíroznák. Ezt ahelyett, hogy a pénzt a kormány korrupt ingatlanadó-alapjába utalnák át.

“Az ultraortodoxoknak és a vallásosoknak ott van a tóra véneiből és rabbijaikból álló tanácsuk, az araboknak az Izraeli Arab Lakosság Legfelsőbb Megfigyelő Bizottsága (ועדת המעקב) független politikai szervezet, valamint a központi arab városok polgármesterei. Eljött az idő, hogy közös keretet hozzunk létre Izrael szabad és liberális lakossága számára is.” – írja a kutatópáros. “Ez egy kezdeti és gyakorlati lépés a de facto szabad autonómia megteremtéséhez. Ennek a lépésnek az az előnye, hogy többnyire nem kell hozzá a kormány jóváhagyása, és a helyhatósági vezetők meglévő jogosítványai keretében végrehajtható.

Dr. Juval Karniel a Reichman Egyetem jogi és kommunikációs oktatója, Noam Menela a digitális tudat kutatója és oktatója a Reichman Egyetemen

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz