Izrael és Szaúd-Arábia kapcsolatfelvétele mellett szállt síkra Rijádban az amerikai külügyminiszter

Az Egyesült Államok továbbra is fontos szerepet kíván játszani Izrael és a közel-keleti térség országai, köztük Szaúd-Arábia kapcsolatának normalizálásában – szögezte le csütörtökön Szaúd-Arábiában Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal közös rijádi sajtótájékoztatóján Blinken kiemelte: a kapcsolatok normalizálása az egész régió előnyére válik. Feiszal bin Farhán Ál Szaúd mindazonáltal azt mondta, a normalizálódás feltétele a palesztin kérdés rendezése, különös tekintettel a kétállami megoldásra.

A sajtótájékoztatón Blinken elmondta azt is, hogy Washington napirenden tartja az emberi jogok kérdését az amerikai-szaúdi kapcsolatokban.

„A modernizáció, köztük az emberi jogok kiszélesítése Szaúd-Arábia érdeke is” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy szaúdi látogatása során szóba került a királyságban őrizetben lévő amerikai állampolgárok ügye is, ám részleteket nem árult el erről.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd a maga részéről elmondta, a királyságban valóban „jelentős reformokat valósítottak meg”, ám e kezdeményezéseket a kormány „a szaúdiak szükségleteihez és elképzeléseihez igazítja, nem más országokból érkező nyomás alapján dönt”. Kiemelte, Rijád mindig kész a párbeszédre, de ha cselekszik, „a saját érdekeit nézi”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.