A Kneszet az ellenzéki képviselőt beszavazta a bíróválasztó bizottságba, a koalíció jelöltjét viszont elutasította

Ganz és Lapid Netanjahu szószegése miatt jegeli a tárgyalásokat a kormányfői rezidencián a bíróválasztó bizottság összehívásáig. Viharos volt a politika kedden Izraelben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedd reggel arra kérte kormánykoalíciójának parlamenti képviselőit, hogy a bíróválasztó bizottság honatyáinak megszavazásán mindenkire mondjanak nemet, és akkor ezzel egy hónapra – a következő érvényes szavazási időpontjáig – elnapolhatja ezt a kellemetlen voksolást.

Netanjahu korábban a helyi parlamentáris hagyományok szerint egy koalíciós és egy ellenzéki jelöltet szeretett volna küldeni a bíróválasztókhoz, de Tali Gotlib nem volt hajlandó visszalépni az indulástól, így két kormánypárti jelölt is lett, és nagyon félt tőle, hogy a Szmotrics–Ben-Gvir pártok bejuttatnak két koalíciós honatyát a két, törvényhozóknak fenntartott helyre. Az ellenzék azzal fenyegette, hogy ez esetben azonnal, véglegesen beszüntetik a tárgyalásokat a jogrend átalakításának konszenzusos szabályairól az elnöki rezidencián.

A bíróválasztás a jogrendszer átalakításának egyik legfontosabb kérdése, a jobboldal és az ultraortodoxok ugyanis szabad kezet szeretnének ebben a grémiumban, hogy olyan bírákat válasszanak főként a legfelsőbb bíróságba, akik aztán soha nem dobnak vissza törvényeket jogegyenlőségre és emberi jogokra hivatkozva. A bíróválasztó bizottságnak kilenc tagja van, két parlamenti honatya-honleány, két miniszter, két küldött az ügyvédi kamarából és hárman a legfelsőbb bíróság 15 bírójából, köztük az elnök.

Ezt a bizonyos bizottságot nagyon össze kéne hívni, hiszen sok bíró hiányzik a rendszerből, és a legfelsőbb bírák közül is nyugdíjba vonulnak ketten. De ahhoz, hogy lehessen bizottság, kell ugye a két honatya illetve -leány. Már több mint 80 bírói kinevezés és a legfelsőbb bíróság két helyének megüresedése várja a bizottság döntését.

Titkos szavazáson döntenek a képviselők a jelöltekről a két helyre. Ezen az ellenzéki-centrista Jes Atid (Van Jövő) párt Karine Elharrar nevű honleánya 58 szavazattal legyőzte az 56 ellenzőjét, viszont a Likud Tali Gotlib nevű honleánya csak 15 voksot kapott 59 ellenszavazattal. 115 képviselő vett részt, vagyis Netanjahu koalíciós pártjaiból többen átszavaztak. A találgatások szerint mind Likudnyikok lehettek, talán egy-két Sasznyik is volt köztük.

Nem sokkal a szavazás eredményének kihirdetése után közös sajtótájékoztatót tartott Jair Lapid, a Jes Atid elnöke, és Beni Ganz, az ellenzéki Machane Mamlachti (Nemzeti Tábor) elnöke. Bejelentették, hogy felfüggesztik a megbeszéléseket Hercog államelnöknél, és csak akkor térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, ha működni kezd a bíróválasztó grémium.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.