Palesztin autót rongáló izraeli katonát kaptak lencsevégre Ciszjordániában

Palesztin autót rongáló izraeli katonát kaptak lencsevégre Ciszjordániában

A hadsereg kijelentette, hogy a katonai rendőrség vizsgálatot fontolgat az ügyben, és a cselekmény “nem egyeztethető össze az IDF értékeivel és azzal, amit a katonáitól elvárnak”.

Ma (pénteken) délben egy katonát kaptak lencsevégre, amint egy palesztin autót rongál az Eli zsidó telepesfaluhoz közeli Krajot (Qaryout) faluban. Az IDF szóvivője az esetet követően azt mondta, hogy ez egy rutin járőrözés során történt, és a katonai rendőrség fontolgatja, hogy nyomozást indítson az ügyben. “Ez egy súlyos incidens, amely nincs összhangban az IDF értékeivel és azzal, amit a katonáitól elvárnak” – áll a hadsereg közleményében.

Az incidens felvételén látható, hogy a katona nincs teljes egyenruhában, védőmellényt és sisakot visel, M16-os puska van nála, a palesztin autó felé sétál és betöri annak ablakát, majd a helyszín közelében parkoló katonai jármű felé megy.

A múlt héten letartóztattak két IDF katonát, akik a gyanú szerint részt vettek a múlt szombati telepesterrorban a Ciszjordánia központjában található Umm Safa faluban. Az incidens során több tucat telepes lázongott a falu területén, több palesztint könnyebben megsebesített, négy házat és 20 járművet felgyújtott. A tanács vezetője a zavargások nyomán azt mondta, hogy “az izraeli hadsereg velük (a telepesekkel) volt, őrizte őket, ránk pedig könnygázt és gumilövedéket szórt.”

Idén februárban egy IDF-katonát dokumentáltak, amint durván megtámadta Issa Amro palesztin emberi jogi aktivistát Hebronban. A felvételen látható, ahogy Amrót a járdára löki, és rugdossa, miközben az a földön fekszik. Az esetet követően a katonát tíz napos őrizetbe helyezték, viszont Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter teljes támogatásáról biztosította: “A katonákat támogatnunk kell, nem pedig börtönbe dugni” – írta akkor a Twitteren.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.