Izrael újabb F-35-ös vadászrepülőgépeket vásárol az Egyesült Államoktól

Az izraeli F-35 „Adir” üzemanyagot kap a Tennessee Légiföldi Nemzeti Gárda KC-135-től, miközben a repülőgép az Atlanti-óceán felett repül, 2016. december 6-án. Az USA-ban gyártott F-35-ek Izrael első ötödik generációs vadászrepülőgépei. és útközben többször is feltöltötték őket, hogy biztonságban jussanak Izraelbe. - fotó: Robert Sullivan / Flickr
Az izraeli F-35 „Adir” üzemanyagot kap a Tennessee Légiföldi Nemzeti Gárda KC-135-től, miközben a repülőgép az Atlanti-óceán felett repül, 2016. december 6-án. Az USA-ban gyártott F-35-ek Izrael első ötödik generációs vadászrepülőgépei. és útközben többször is feltöltötték őket, hogy biztonságban jussanak Izraelbe. – Fotó: Robert Sullivan / Flickr

Izrael újabb huszonöt F-35-ös vadászrepülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól hárommilliárd dollárért (1025 milliárd forint) – jelentette az izraeli védelmi minisztérium vasárnap.

A fegyverüzlet után összesen hetvenöt F-35-ös, radareltérítésre alkalmas, lopakodó gépe lesz Izraelnek, flottáját három repülőszázadban fogja üzemeltetni.

A gépek árát az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott, katonai célra szánt pénzügyi segélyéből fedezik. A fegyverüzlettel Joav Galant védelmi miniszter elfogadta Herci Halevi vezérkari főnöknek és Tomer Barnak, a légierő parancsnokának a javaslatát.

Az F-35-öst ötödik generációs vadászgépnek tekintik, melynek egyik kiemelkedő jellemzője a lopakodás, vagyis az, hogy képes úgy repülni, hogy az ellenség radarrendszerei ne tudják érzékelni.

A radarrendszerek kikerülése és az ellenség légvédelmi rendszereinek hatástalanítása érdekében az F-35-nek a bombákat a gép gyomrában kell szállítania, és ez korlátozza a teherbíró képességét. Ha a bombákat a repülőgép testén kívül helyezik el, akkor azok korlátozzák „lopakodó” képességét – emlékeztetett a Háárec című újság hírportálja a fegyverüzletet ismertetve.

Tavaly decemberben az izraeli hadsereg amerikai szakértői javaslatra letiltotta tizenegy F-35-ös vadászgépének indítását, miután egy hasonló repülőgép lezuhant az Egyesült Államokban. Ezután célzottan megvizsgálták az izraeli flottát, hogy kizárják a meghibásodás lehetőségét Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.