Több ezer palesztin civil távozott a dzsenini menekülttáborból

Hétfő éjszaka több ezer palesztin civil elhagyta a Ciszjordánia északi részén, Dzseninben lévő menekülttábort, ahol napközben terrorellenes akciót indított az izraeli hadsereg – jelentette a helyi közszolgálati rádió reggel, izraeli illetékeseket és palesztin beszámolókat idézve.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy háromezren hagyták el a menekülttábort, de nincs kijárási tilalom. A katonákkal körülvett táborba – ahol a jelentések szerint több száz palesztin fegyveres tartózkodik – izraeli állampolgárok belépését nem engedélyezik.

Kamal Abu ar-Roub, Dzsenin kormányzójának helyettese azt közölte, hogy intézkednek a menekülttáborból távozók elhelyezéséről, közeli iskolákban és más menhelyeken biztosítanak számukra szállást. Abu ar-Roub szerint mintegy tizennyolcezer palesztin tartózkodik a táborban.

Izraeli beszámolók szerint az izraeli kommandósok hétfő éjjel is folytatták a palesztin fegyveresek és fegyvereik felkutatását és a letartóztatásokat.

Az izraeli katonai lépések nyomán Ramallah önkormányzata szolidaritási sztrájkot hirdetett, melyhez csatlakoztak a főként palesztin lakosságú Ciszjordánia számos városában. Az alapszolgáltatások kivételével szüneteltetik a munkát, s bezárták a közcélú létesítményeket, a parkokat, a játszótereket.

Nabluszban palesztinok éjjel behatoltak a zsidó hagyomány szerint a bibliai József sírját rejtő épületbe, és megrongálták.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban indított nagyszabású, húsz éve nem látott mértékű hadműveletet több mint ezer katona részvételével és légi fegyverek, köztük drónok támogatásával a dzsenini menekülttábor palesztin fegyvereseinek és fegyvereinek kézre kerítésére. A hadsereg közleménye szerint a csapatok fegyverraktárakat, robbanóanyagot gyártó műhelyeket és a “terrorista infrastruktúra” további részeit keresték, összecsaptak fegyveres palesztinokkal, és légicsapásokat hajtottak végre különböző célpontok ellen a táborban. A harcokban kilenc palesztin vesztette életét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.