Biden és Netanjahu a “puccstörvényekről” beszéltek, és megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn – március óta először – telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, megvitatták a “puccstörvényeket” és megegyeztek, hogy hamarosan találkoznak. A Fehér Ház szerint Biden a beszélgetés során megismételte, hogy széleskörű megegyezések szükségesek az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásával kapcsolatban, és aggodalmát fejezte ki az izraeli telepek építése miatt. Arról is beszámoltak, hogy a kettejük találkozójának időpontja “valószínűleg az év vége előtt lesz”. Washingtonban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy “az a tény, hogy találkozóra kerül sor, nem szünteti meg az izraeli kormány szélsőségeseivel kapcsolatos aggályainkat”.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Biden “újra hangsúlyozta a legszélesebb körű megállapodások szükségességét” a puccstörvényekkel kapcsolatban, és hogy “a közös demokratikus értékek mindig is az Egyesült Államok–Izrael kapcsolatok ismertetőjele volt, és annak is kell maradnia.” A Miniszterelnöki Hivatal közölte, hogy Netanjahu tájékoztatta Bident, hogy a jövő héten elfogadják az ésszerűségi elv hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt, majd megpróbál “széles körű konszenzust kialakítani a folyamat többi részét illetően a nyári szünetben.”

A találkozójuk időpontjával kapcsolatban a Fehér Ház kijelentette, hogy „az valamikor ősszel lesz itt, az Egyesült Államokban.” A Miniszterelnöki Hivatal közleményében is az szerepel, hogy Biden meghívta Netanjahut egy találkozóra az Egyesült Államokba. Az üzenet szövege, amely nem határozta meg a találkozó időpontját, arra utalhat, hogy arra szeptemberben, a new yorki ENSZ Közgyűlés mellett kerülhet sor, amelyen Netanjahu is részt vesz, nem pedig a Fehér Házban – ahogy Yitzhak Herzog elnök mai találkozója.

Kirby hozzátette, hogy Biden azt mondta Netanjahunak, hogy “a kétállami megoldást életképes állapotban kell tartani”, és üdvözölte Izrael hajlandóságát, hogy “új lépéseket fontolgasson a palesztinok életének javítása érdekében”. Netanjahu irodája “szívélyes hangúnak és hosszúnak” minősítette a beszélgetést, és megjegyezte, hogy megvitatták a “Júdea és Szamária nyugalmára és stabilitására irányuló további erőfeszítéseket”.

“Ez egy olyan beszélgetés, amelyet az amerikai elnök és Netanjahu miniszterelnök több hete próbált összehangolni” – mondta Kirby. “Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé aggódnánk a jogi reformok miatt, vagy hogy kevésbé aggódunk Netanjahu kormányának egyes minisztereinek szélsőséges tevékenységétől és viselkedésétől. Ezek az aggodalmak továbbra is fennállnak. Ezek nyugtalanítóak. Az elnöknek lehetősége volt ismét hangsúlyozni az aggodalmakat.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.