Félmilliós tüntetés a tízmilliós Izraelben

Önkéntes mentős hűti a Tel-Avivból Jeruzsálembe vonuló tüntetőket – Fotó: frankpeti / Izraelinfo

Több százezer ember vonult utcára Izraelben az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása ellen szombat este, néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben döntő szavazást tartanak a kérdésben.

Tel-Aviv központjában mintegy 170 ezren gyűltek össze a 13-as csatorna becslése szerint, míg Jeruzsálemben 85 ezren vonultak ki az utcákra.

Jeruzsálembe szombaton egy tiltakozó menet érkezett, amelyben a szervezők szerint tízezrek vettek részt. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet kedd este több száz tüntető indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban rohamosan nőtt.

A gyűléseken jelentések szerint erőszakos összecsapások voltak a rendőrséggel.

A tüntetések szervezői országszerte több mint félmillióra teszik a résztvevők számát. Ezzel ez lenne az egyik legnagyobb létszámú tiltakozás a tüntetések január eleji kezdete óta. Izrael összlakossága mintegy 10 millió fő.

Izrael jobboldali vallási kormánya vasárnap tervezi a képviselők elé terjeszteni azokat a terveket, amelyek nagyban gyengítenék az igazságszolgáltatás hatáskörét. A vitatott törvényjavaslatot várhatóan csak hétfő délután fogadják el.

A javaslat már több mint fél éve megosztja az izraeli társadalom nagy részét, rendszeresen emberek százezrei vonulnak utcára ellene.

Pénteken a légierő több mint ezer tartalékos katonája már azzal fenyegetőzött, hogy kilép, ha a törvényjavaslatot elfogadják.

Az ország több mint száz vezető volt biztonsági főnöke szombaton Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek címzett levélben sürgette a törvénymódosítás leállítását. Netanjahu „személyesen felelős a hadseregnek és Izrael biztonságának okozott súlyos károkért” – írták a levélben. A kompromisszumról folytatott tárgyalások eddig sikertelenek voltak, bár Joav Galant védelmi miniszter a héten bejelentette, hogy megpróbál „konszenzusra” törekedni.

Címlapkép: Kormányellenes tüntetők ezrei tartanak izraeli zászlókat a Jeruzsálembe tartó tiltakozó menetben, amelyen az izraeli kormány igazságügyi reformtervei ellen tüntetnek Jeruzsálemben, 2023. július 22-én. Országszerte folytatódnak a tüntetések az izraeli kormány népszerűtlen igazságügyi rendszer megváltoztatására tett kísérletére válaszul, amely a tiltakozók szerint megszünteti az izraeli Legfelsőbb Bíróság függetlenségét. Mivel Izrael államnak nincs alkotmánya, a Legfelsőbb Bíróság fontos szerepet játszik a törvényhozói, a bírói és a végrehajtó szervek közötti fékek és ellensúlyok rendszerének fenntartásában. – Fotó: Abir Sultan / EPA

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.