Izraelben egy őrült forgatókönyv alapján íródnak az elkövetkező napok: félelem és remény között

A Jeruzsálembe tartó menet utolsó szakasza előtti pihenő egy híd alatt

Ki írja ezt az őrült forgatókönyvet?

Egy júliusi hétvége Izraelben

A demokrácia megvédésére szervezett tüntetések már 29 hete tartanak Izraelben. Ma (vasárnap) és holnap szavazzák meg az igazságügyi reform egyik szakaszát, az “ésszerűség” elvének korlátozását, vagyis hogy az izraeli bíróságok az „észszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket. A szavazás közeledtével – a Kneszet a héten befejezi a nyári ülésszakot – az elmúlt héten újra óriási tömegek mozdultak meg, és a tüntetések szervezői úgy döntöttek, “felmennek Jeruzsálembe“. Gyalog, ahogyan Izrael népe tette valaha.

Tömegek vonultak négy napon keresztül a főváros felé, útközben kibucokban, erdőkben sátoroztak, pénteken együtt köszöntötték a szombatot – és vonultak tovább. Ma a Siratófaltól a Kneszetig alkotnak élő láncot, utána a törvényhozás épülete előtt maradnak két napig.

Szombat este több mint 100 ezer ember gyűlt össze Tel-Avivban, azért özönlöttek az emberek a ragadós melegben, hogy “helyettesítsék” azokat, akik most Jeruzsálemben vannak. Fiatalok, nagyon sok idős ember, gyerekek babakocsiban, vállon. Zászlók tízezrei. Még a Tel-Aviv Operaház rendes esti előadását is ezzel zárták:

Mindeközben a katonaságban önkéntesen szolgáló tartalékosok és nyugalmazott biztonsági tisztek közül egyre többen jelentik be, hogy amennyiben megszavazzák a törvénytervezetet, nem szolgálnak tovább. Azt állítják, a néphadsereg nem veheti figyelmen kívül, hogy az ország vezetői olyan antidemokratikus jogszabályokat hoznak, esetleg annak alapján jogellenes parancsot adhatnak, aminek teljesítését jogukban van megtagadni (az izraeli hadseregben a “törvénytelenséget okozó parancs” megtagadható). A hétvégén közel 1400 tartalékos pilóta írta alá a szolgálat megtagadását és 10 ezer (tízezer!) további tartalékos jelentette be, hogy a szavazás után csatlakozik hozzájuk és nem szolgál tovább. Izrael biztonsága függhet ettől, reggelre a miniszterelnök, a hadsereg főparancsnoka és a védelmi miniszter találkozott – volna. De Netanjahu éjszaka kórházba került.

A feszültség csak nő: Bibi kórházban

A következő két nap drámai lesz. Talán még veszélyes is. Nehéz most megjósolni, mi lesz ennek a vége. És mintha a körülöttük lévő feszültség nem lenne elég, a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu hajnali egy óra körül bejelentette, hogy orvosai tanácsára azonnal kórházba vonul. Pacemakert kell beültetni, pedig az elmúlt hétvégén csak “napszúrást kapott“. Orvosai megígérték, hogy ma délutánra már felépül, állítólag részt fog venni a Kneszetben az “észszerűség” eltörléséről szóló törvénytervezet megszavazásán. Azokban az órákban, amíg távol lesz, nem más helyettesíti, mint Yariv Levin igazságügyi miniszter, az az ember, aki az év elején bejelentette az “igazságszolgáltatási rendszer átfogó reformját”, és azt sem tudta, hogy ezzel egy sárkányt ébreszt fel álmából. Akkor kezdődött ez a történet.

Ez a hét drámai lesz. Ki írja ezt az őrült forgatókönyvet?

Az alábbi felvételt a fotós 45 percig készítette állvány nélkül, amíg a keze fel nem mondta a szolgálatot, és a Jeruzsálembe tartó menetoszlop vége továbbra sem látszott…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.