Pirruszi győzelem: a Kneszet megszavazta az országot végletekig megosztó jogszabályt

Az ellenzékkel való tárgyalások meghiúsulása után a koalíció egyoldalúan elfogadta azt a törvényt, amely megtagadja a bíróságtól az észszerűtlen kormánydöntések érvénytelenítését Galant, aki a szavazás előtt kompromisszumot szorgalmazott, igennel szavazott Ben-Gvir: Ez csak a kezdet ■ A Minőségi Kormányzásért mozgalom petíciót nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz Ezrek tüntetnek a Kneszet mellett

Ezrek tüntetnek Tel-Avivban, este 10 óra körül lezárták az Ayalon autópályát

A haifai Horev kereszteződést lezárták a forgalom előtt, több mint ezer tüntető tiltakozása miatt

A puccsellenes tüntetések kezdete óta először: a rendőrök bűzös borzot1 használtak a jeruzsálemi Begin út tüntetői ellen

Több száz tüntető a haifai Horev kereszteződésnél

A Fehér Ház: Az észszerűség elvének törlése nem szerencsés, a kormánynak széles körű konszenzusra kell törekednie

Biden a Fehér Házban, a héten – Fotó: Manuel Balce Ceneta / AP

Az amerikai adminisztráció az észszerűségi elv törlésére reagálva “sajnálatosnak” nevezte a döntést. A Fehér Ház által közzétett hivatalos közleményben arra szólította fel az izraeli kormányt, hogy törekedjen széles körű konszenzus elérésére.

Az Orvosszövetség holnapra sztrájkot hirdetett; a kórházak csak szombati üzemmódban dolgoznak

Az Orvosszövetség elnöke Jeruzsálembe vonul, hogy megmentse a közegészségügyet – Fotó: Noam Wind

Több ezer tüntető a jeruzsálemi Legfelsőbb Bíróság és a Sacher park közelében

Tüntetők Jeruzsálemben – Fotó: Ilan Rosenberg / Reuters

Sok ezren tüntetnek ebben az időben Jeruzsálem különböző központjaiban. Többek között sok ezren tüntetnek a Legfelsőbb Bíróság mellett, több ezren a Sacher parkban és hasonló számban az Agranat téren.

Moshe Lador volt államügyész: “Netanjahu komoly harcot vív az őt bíróság elé állító állam ellen, ha sikerül neki, vége a cionista álomnak”

A puccs ellen tüntetők felvonulnak Jeruzsálem utcáin – Fotó: Olivier Fitoussi

Moshe Lador volt államügyész egy jeruzsálemi tüntetésen felszólalt, és azt mondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök “komoly és káros harcot folytat az ellene vádat emelő ország ellen – az Izrael Állam kontra Netanjahu-ügyben”. Ledor hozzátette, hogy ha “Netanjahu sikerrel jár, akkor vége a cionista álomnak. Ha nem állítjuk le a törvényhozást, akkor eltűnik az az álom, hogy létezhet itt egy progresszív nyugati ország.”

Lador keményen támadta a miniszterelnököt, és kijelentette, hogy “ha Netanjahunak sikerül végrehajtania a puccsot, akkor az ő nevére lehet írni az eddig ismert ország elpusztítását”.

Vízágyút használtak a tüntetők ellen a jeruzsálemi Begin úton

A puccs ellen tüntetők a jeruzsálemi Begin úton – Fotó: Sharia Diamant

A rendőrök ököllel verték a tüntetőket, hogy megpróbálják evakuálni őket a Begin útról, több százan ülnek az úton

A tüntetők elzárják a Begin utat – Fotó: Sharia Diamant

Több százan blokkolják a Begin utat Jeruzsálemben

Összecsapások rendőrök és tüntetők között a Kneszeten kívül – Fotó: Sharia Diamant

Több száz tüntető torlaszolja el a jeruzsálemi Begin utat. Ugyanakkor több tucat tüntető rúgja a kerítéseket, és próbál betörni a Kneszetbe.

A Legfelsőbb Bíróságtól kérnek beavatkozást

Percekkel az észszerűségi okot eltörlő jogszabály elfogadása után a Minőségi Kormányzásért elnevezésű civil mozgalom a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. A beadványban az igazságszolgáltatási alaptörvény módosítása ellen kérik a beavatkozást.

Tüntetők a Kneszeten kívül – Fotó: Sharia Diamant

A mozgalom jogászai azzal érvelnek, hogy a törvénymódosítás alkotmányellenes, mert alapjaiban változtatja meg az izraeli parlamentáris demokrácia alapstruktúráját és az államberendezkedés jellegét, miközben de facto felszámolja az igazságszolgáltatást, és súlyosan károsítja a hatalmi ágak szétválasztásának kényes egyensúlyát, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét. A módosító indítvány szerintük korlátlan hatalmat ad a végrehajtó hatalom kezébe – és ezzel az alkotmányozói jogkörrel való visszaélésnek számít. Továbbá azzal érvelnek, hogy a jogalkotási folyamatban alapvető hiányosságok voltak, amelyek szükségessé teszik annak törlését. Álláspontunk szerint a Kneszet tagjainak a jogalkotási folyamatban való részvételének elve sérül, mert nem állt megfelelő idő a de facto rendszerváltás és annak következményeinek megvitatására. Dr. Eliad Sharga ügyvéd, a mozgalom elnöke: “Ez pusztítás. A kormány rosszindulatú módon kezet emelte Izrael Államra, és azzal fenyegetőznek, hogy elpusztítják mindazt, amit az elmúlt hetvenöt évben itt építettünk.”

A Kneszet elfogadta a diktatúra első törvényét

A koalíció tagjai a törvény elfogadása után a Kneszet üléstermében – Fotó: Olivier Fitousi

A Kneszet megszavazta az észszerűség elvének eltörlését. Netanjahu elhagyta a törvényhozás nagytermét. Az ünneplők Jariv Levin igazságügyi miniszterrel szelfiznek.

Nagy az öröm. Rothman és Levin – Fotó: képernyőkép

Netanjahu kezéből kezd kicsúszni a kormány

Az N12 hírcsatorna: A Moszad vezetője, Dedi Barnea a szervezet dolgozóinak: “Ha alkotmanyos válságra kerül sor, tudom, a jó oldalon fogok állni”. Barnea arra a helyzetre utal, ha netán a Kneszet elfogadja az észszerűség eltörlését, és azt az alkotmanybíróság érvényteleníti.

Lovasrendőrök a Kneszet mellett, ma – Fotó: Sharia Diamant

Netanjahu bejelentette, hogy mégsem találkozik a hadsereg vezekari főnökével. Hertzi Halevi a törvénykezés folytatásának nemzetbiztonsági veszélyeiről tájékoztatta volna a miniszterelnököt.

Elfogadták második olvasatban a törvényjavaslatot. Netanjahu állítólag a harmadik olvasat elhalasztásáról tárgyal. Rothman, Levin és Ben-Gvir nem hajlandóak kompromisszumra.

A jeruzsálemi tüntetők áttörték a Kneszetet körülvevő kerítéseket

A puccs ellen tüntetők áttörték a Rózsakert körül elhelyezett kerítést, ahol karbantartási munkálatok zajlanak, és eljutottak a kneszet őrség kerítéséig. A rendőrség lovasságot és speciális egységet (יס”מ) vetett be, és elűzte a tüntetőket.

Moshe Radmant, a puccs elleni tiltakozás egyik vezetőjét letartóztatták a Kneszet közelében lévő ellenőrzőponton

Moshe Radmant, a puccs elleni tüntetés egyik vezetőjét ma reggel letartóztatták, amikor elzárta a jeruzsálemi Kneszet egyik bekötőútját. A rendőrség garázdasággal gyanúsítja.

A puccs ellen tiltakozók százai barikádozzák el magukat a Szderot Ben Zvi úton a Kneszet épülete közelében. A rendőrség két zászlóaljból, vízágyúkból és lovasságból álló megnövelt erőkkel érkezett a helyszínre, de nehezen tudja evakuálni őket.

Tüntetők a puccs ellen a Kneszet közelében, ma reggel – Fotó: Olivier Fitoussi

Az ellenzéki vezetők bejelentették, hogy nem vesznek részt a törvénytervezet megszavazásán.

Herzog egységre szólít

Herzog államelnök: “Ez nemzeti vészhelyzet. Izrael polgárai reményre szomjaznak, felelősségvállalást és állami vezetést várnak el. Eljött a megmérettetés ideje, és most arra szólítom fel a választott tisztségviselőket, hogy bátran cselekedjenek, és a konszenzus elérése érdekében nyújtsanak kezet egymásnak.”

Rendőrök próbálják evakuálni a tüntetőket Jeruzsálemben – Fotó: Yael Fridson

A Sabak a káosz veszélyére figyelmeztet

A Sabak, az izraeli belbiztonsagi szolgálat vezetője Lapidnak: káosz és erőszak veszélye áll fenn, ez káros az ország biztonságára. Az ellenzék vezetője Netanjahu beleegyezésével tanácskozott a Sabak főnökével.

Sztrájk kezdődik

Miután tegnak a Hisztadrut – a munkavállalókat képviselő szakszervezet – úgy döntött, hogy még kivár, és nem állítja le a gazdaságot, a mintegy 150, a nagyobb vállalatot képviselő “Üzleti Fórum” úgy döntött, hogy sztrájkot hirdetnek. Zárva lesznek a legnagyobb bevásárlóközpontok (Big, Azrieli, Offer). Az élelmiszer- és kisboltok, valamint a bankok továbbra is nyitva maradnak. Több tucat high-tech cég is bejelentette, hogy csatlakozik a sztrájkhoz.

A rendőrök eltávolítanak egy tüntetőt, aki megbilincselte magát Barkat házának bejáratánál, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Valamivel több mint fél év telt el azóta, hogy Levin bemutatta az igazságszolgáltatás megreformálásának tervezetét, és ma elérkezett az igazság pillanata: szavazás a Kneszetben az “észszerűség elvét” eltörlő jogszabályról. Biden megint üzent, hogy “ne rohanjanak bele a reformba”, egyelőre nincs áttörés a kompromisszumos tárgyalásokon. Lapid már hajlandó, de a tüntetések vezetői szerint inkább fogadják el ma a törvényt, ahogy tervezik, és kerüljön az alkotmánybíróság elé. A Kneszet bejáratát eltorlaszolni próbáló tüntetők ellen már vízágyúkat és lovasrendőröket is bevetnek. A nagy bevásárlóközpontok sztrájkolnak. Netanjahut kiengedték a kórházból.

  1. A boas (Skunk – bűzös borz, héberül) egy nem halálos fegyver, amelyet az izraeli rendőrség fejlesztett ki, és demonstrációk és zavargások feloszlatására használnak

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.