Izraeli katonák lelőttek egy palesztin fiatalt Ciszjordániában

Izraeli katonák lelőttek egy 14 éves palesztin fiút csütörtökön egy ciszjordániai összetűzésben – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A katonák hajnalban műveletet hajtottak végre a megszállt terület Kalkilia nevű városában, és palesztin fiatalok elkezdték kővel, illetve gyújtóbombákkal dobálni őket, amire a katonák könnygázzal, gumilövedékkel és éles lőszerrel válaszoltak – írták. Az izraeli hatóságok egyelőre nem kommentálták a jelentést.

A közlemény szerint a fiút – Faresz Abu Szamrát – a katonák a fején találták el. A palesztin mentők a városi kórház sürgősségi osztályára szállították, de ott nem sokkal később meghalt.

A helyiek beszámolói szerint az izraeli katonák azért hatoltak be a városnegyedbe, hogy elfogjanak olyan fegyvereseket, akiket Izrael elleni támadásokkal gyanúsítanak.

Az erőszak az Izrael által megszállt Ciszjordániában az elmúlt 15 hónapban egyre súlyosabb lett: zsidó telepesek palesztin falvakat támadtak meg, palesztinok pedig telepeseket és a járőröző izraeli katonákat.

Az izraeli rendfenntartó erők tavaly év eleje óta szinte minden éjjel rajtaütéseket hajtanak végre Ciszjordániában, amelyek célja magyarázatuk szerint a palesztin szélsőségesek likvidálása és további támadásaik megakadályozása. Az AP hírügynökség összesítése szerint az idén már több mint 160 palesztin halt meg az összecsapásokban, míg az izraeliek elleni palesztin támadásokban 2023 eleje óta legkevesebb 26 ember vesztette életét.

Az izraeli hadsereg szerint az összecsapások legtöbb áldozata a fegyveres szélsőségesek közül került ki, ugyanakkor sokan meghaltak a behatolások ellen tiltakozó kődobáló fiatalok és azon helyiek közül is, akik nem vettek részt az incidensekben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.