Izrael 100 milliárd sékeles vasútfejlesztést tervez

Izrael 100 milliárd sékelt (mintegy 9400 milliárd forint) tervez befektetni vasúthálózata kiszélesítésébe összekapcsolva Tel-Aviv térségét a vidékkel, valamint a jövőben megteremtve az összeköttetés lehetőségét Szaúd-Arábiával is – jelentette be vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Nem sokkal korábban amerikai tisztségviselők látogattak Szaúd-Arábiába, hogy előmozdítsák a hivatalos diplomáciai kapcsolatok megteremtését a szunnita királyság és a zsidó állam között. Ugyanakkor vasárnap Juli Edelstejn , az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy korai még arról beszélni, hogy folyamatban lenne bármilyen egyeztetés Rijád és Izrael kapcsolatainak normalizálásáról.

Az úgynevezett Egy Izrael projekt célja legfeljebb két órára csökkenteni az utazási időt vasúton az ország üzleti és kormányzati központjai között.

„Hozzá szeretném fűzni, hogy a jövőben képesek leszünk teherszállításra (a vörös-tengeri) Eilatból a Földközi-tengerre és megteremtjük Izrael és Szaúd-Arábia, valamint az Arab-félsziget vasúti összeköttetését is” – hangsúlyozta Netanjahu televíziós mondott beszédében.

Az izraeli pénzügyminiszter szerint az elképzelések szerint tíz éven belül megteremtenék az észak-déli gyorsvasúti összeköttetést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.