Az izraeli Nemzeti Bank figyelmeztet: a bizonytalanság rontja a pénzügyi rendszer stabilitását

A Bank of Israel pénzügyi stabilitási jelentése szerint a pénzügyi rendszer stabil maradt, de rossz hatással volt rá a jogrendszer egyoldalú megváltoztatásával kapcsolatos bizonytalanság, valamint a kamatemelések és a növekedés lassulása. A bank figyelmeztet, hogy a jogrendszer megváltoztatása rövid távú kárai már érezhetőek a tőzsdén és a sékel gyengülésében, de középtávon további jelentős károk keletkezhetnek.

Az izraeli Nemzeti Bank közepesen alacsonyról közepesen magasra emelte az Izrael pénzügyi stabilitását fenyegető kockázati szintet a félévente megjelenő pénzügyi stabilitási jelentésben. A bank közgazdászai rámutatnak, hogy a 2023 első felében lezajlott fejleményeket összegezve a helyi pénzügyi rendszer stabil marad a “bankrendszer és a biztosítók erejének és stabilitásának, valamint a pénzügyi infrastruktúrák – a fizetési és elszámolási rendszerek – megfelelő működésének köszönhetően”. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy “ha felerősödik az izraeli jogrendszert érintő jogszabályi változások következményei körüli bizonytalanság, az középtávon komoly kihívás elé állíthatja a pénzügyi rendszert”.

“Az izraeli pénzügyi rendszert a vizsgált időszak során az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos – a kormány által irányított – jogalkotási folyamatok befolyásolták. Ezek a folyamatok növelték az üzleti szektorban és a pénzügyi piacok kulcsszereplői között Izraelben és a világban is a bizonytalanságot, ami többek között az Izraellel szembeni negatív érzelmekben nyilvánult meg.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.