Legendák, gitárok, imák és állatok

Bzaat – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo


Hamarosan jönnek az ünnepek, és akkor lesz nemulass, és persze rengeteg mulass is lesz, de most még normális pulzuson ketyeg az ország zenei élete. A klubok és a szabadtéri amfiteátrumok szállítják a rovatomnak a megírni valót.

Világsztárunk is lesz, 3 nagyon különböző műfajból, de elég a spojlerból…!

Napozzunk!

augusztus 20. VASÁRNAP

Szinte minden héten tanulok egy új nevet az izraeli indie popvilágból. Omer Goshen az eheti. Három klipjéből nem tudom megítélni még a műfajt se nagyon. 

Leugrok a Kuli Almaba inkább vasárnap meghallgani milyen is. Akikkel nem találkozom ott, azoknak majd megírom.

INGYENES, azt nem is mondtam.

Omer Goshen,  Kuli Alma

augusztus 21. HÉTFŐ

A hétfő váratlanul tarkára sikeredett. Kezdésnek postjazz.

Az mi? Az Apifera például. A legfrissebb pszihedelikus trend hangzására, a rafinált groovokra mozdulóknak is bejön az Apifera muzsikája, sőt a villanyfülek is bezsibbadnak rá, pedig igazából jazz – a fülszövegek szerint postjazz – két billentyűsre, dobra, basszusra. 

Apifera: a hely és az idő the Zone hétfő

Yuval Havkin „Rejoicer”  – billentyűk

Nitai Hershkovits – billentyűk

Amir Bresler – dobok

Yonatan Albalak – basszus

>>

Joe Melnicove lemezbemutató turnéjáról már írtam a múlt héten. Egy koncert – egy jeruzsálemi – áthúzódott erre a hétfőre.

A hazai jazzélet új generációjának egyik legizgalmasabb figurája Joe Melnicove fuvolista. A szabad improvizációs projektek mindegyikében ő játszik fuvolán, és van egy saját kvinttetje is. Lemeze New Yorkban készült, amerikai muzsikosok játszottak a Joe Melnicove Quartetben.

A zene most hazatért és az itthoni Joe Melnicove Quartet játssza majd hétfőnBarokk klubban (Ben Sira 3) Jeruzsálemben.

>>

Ha létezik polbeat, akkor létezhet politikai mizrahi pop is.

Meggugliztam ki az a Barak Cohen, akinek a dalait hallgatom. Azt hittem rossz helyen járok: ügyvéd, politikai aktivista, harcban haragban, perben a bankokkal, a politikai elit jónéhány szereplőjével. Mellékesen 2013 óta kellemes hangján mizrachi dalokat énekel, célzatos politikai tartalommal, olykor személyében is támadva a politikai közélet konkrét szereplőit. (Ezekből új perek lettek, amiket Barak Cohen rendre elbukott…)

De ami a legmeglepőbb, ezek nagyon sikeres albumok! Közrejátszik benne az, hogy olyan zenészekkel közösen adta ki ezeket, mint például a Sababa5 zenekar. Barak Cohent most, a hétfői koncertjén egy supergroupja kíséri majd, a pszihedelikus retro orient műfaj válogatottja.

A helyszín a Teder FM Rafi (Beit Romano Jaffo út 9) Hétfő

>>

Nem csak a húszéveseké a rovat!

Ahogy fogy a nyár, úgy fogynak a városi INGYEN koncertek Tel-Avivban. 

De azért maradt egy. Igazi békebeli nosztalgia buli egy énekesnővel – a Shira énekesével, Shirley Hooddal – két accordeonnal (magyarul tangóharmonika). Yossi Groshka és Uzi Rosenblatt (a klipen látható kvartet fele) és utána tánczene!

A helyszín a Darhi Közösségi Központ (Kalisher 5. nem messze a Carmelittől) Hétfő

>>

Tzaneret két bariton szaxofonos és egy dobos. Ismerjük őket a Hoodna Orchestra- ból, a Marsh Dondurma-ból és a Bint El Funk-ból. De így trióban a Tzaneret egy groove-os, funkos, olykor punkos utcabuli, ami teremben is jól szól, amikor ott fújnak közöttünk a pokolian recsegő kályhacsöveikkel és megugráltatnak minket is. 

Ez lesz a Levontin7-ben hétfőn

Tzaneret

A héten lesz egy utcabulijuk is Pardes Hana-Karkurban az Urvot Haamanim Shopping Centerben (Sinai Street)

Csütörtökön 13.00-kor. Menjetek a zaj irányába!

augusztus 22. KEDD

Mielőtt elsorolnám mi lesz a keddi menü, felhívom a figyelmeteket hogy Akkón ezen a napon kezdődik az Arabesq Fesztivál.

Írtam a hét fesztiváljairól egy különkiadást, abban mindent megtaláltok az Arabesqről is.

Még egy fesztivál elstartol kedden Zfaton. Ha a város nevét leírom, rögtön tudjátok, hogy a Klezmer Fesztiválról van szó. Ezt is a fesztivál sorolóban találjátok.

Cfati háztető – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

>>

Az indie-alter világból a mainstreambe kerülő előadóknak hosszabb a szavatossága azoknál, akik csak úgy ott találják magukat.

Mikor Jasmin Moallemmel ismerkedtem tanultam egy szakszót: bedroom pop. Párna-puha hip hopnak, R&B-nek fordítanám. Jasmin Moallem dalait tényleg „az ágyban maradtam és ma fel sem kelek” érzés hatja át, de élőben varázslatos és kellemes muzsika lehet ez. 

Jasmin Moallem a Barbyban bizonyít majd,kedden. Az a hely pörgéshez szoktatta a népét. Mi lesz a szunyókálással Jasmin?

>>

Hogy mekkora nagy krecli ez az indie?! 

A puhapihepárnapoptól, a karcosharcosgarázsbagázsokig mindenki belefér. 

Még a hatvannyolcadikhatványonhippi muzsika is: No one’s child. Legyintgethetünk erre az egyre erősödő pszihedelikus hullámra, ami a hetvenes évek zenei (és gondolati) világát hozza vissza, hogy ez nem progresszív rock csak nosztalgia. Pedig – figyelem – ez mozdítja ki gyerekeinket a komfort-komform világból, ez az elégedetlenség, ami újra és  újra a tarka belső tájak felé veszi az irányt. Ez ma a progresszív rock, a No one’s child például.

Buli a Levontin7-ben, kedden.

>>

Gyerekek! Szülők!

Tudjátok mi az a zoológiai rock? (Nem, nem az amikor a rockerek úgy viselkednek, mint az állatok.)

Ez végre egy CSALÁDI zenei program lesz: Az „Állatok Agadája”. Az állatvilág 10 kevésbé ismert „sztárját” sorolja el az album. Lesz dal a gnúról, a karakálról és a tengeri uborkáról is.

A Tel-Avivi Egyetem Természettudományi Múzeuma adta hozzá a tudományos hátteret és Shahan Ibn Tzur a Monica Sex rockzenekar frontember írta a dalokat, és ő is énekli a teljes zenekarral a háta mögött.

Most az egész zenés képeskönyv, Shahan Ibn Tzur mesedélutánja vidékre költözik. 

Afula és Názáret közé félútra, a Kibbutz Mizra Auditoriumába. 

Kedden 17.30 kor kezdődik.

(A tel-avivi családok meg görgessenek le csütörtökig, ha zoo-rockra vágynak!)

Kibbutz Mizra Auditorium kedd 17.30 Most pedig jöjjön a műsor sztárja, az arany tüskés egér!

>>

Tarab TLV bár a Carmel piac szomszédja. Oda kell rá figyelni mostanában! Vinyl-DJ-k játszanak, de ennél is fontosabb, hogy komoly élőzenei koncert listát rittyentettek az elmúlt hetekben. Etnóban utaznak, de bőven belefér egy olyan figura is mint Ofer Mizrachi, aki egy saját zenei világot szólaltat a maga építette indiai skálák megszólaltatására is alkalmas bálnagitárján, jazzbe hajló keleti etno-crossovert. Sok formációban hallottam már. A legfeszesebb mikor duóban játszanak Mayo Shviro csellistával. 

Ofer Mizrachi 

Kedd Tarab TLV Bar (Rabbi Akiva 3.)

>>

Knesiyat Hasechel 30 éve alakult 20 éve volt a csúcson, de egy kicsit sem veszített a népszerűségéből az évtizedek alatt. A szakirodalom szerint a sikerük titka a keleti zene és az akkor friss újhullám ötvözete volt. Hallgatva az első lemezeiket, akkor esik le, hogy ez ugyanaz a világ amit a mai orient-pszihedelic trend ifjú muzsikusai játszanak.

Persze hogy tele a Barby – ahányszor csak akarják – olyanokkal, akik fiatalabbak mint a Knesiyat Hasechel dalai. Termékeny zenekar, könnyen írja ki havonta: új műsor!

Knesiyat Hasechel, Barbykedd

Egy huszonéves klipet választottam, hogy a huszonéveseknek kedvezzek.

augusztus 23. SZERDA

A szerencse a szerkesztő legjobb barátja. 

A következő ajánlatom is a keleti zene és a rock új hullámának találkozásából jutott fel az izraeli indie csúcsaira. Aviv Guedj az Algier zenekar frontembere volt, de a később, szólókarrierje idején is megmaradt az algériai ősei muzsikáinak íze a zenéjében, miközben sötét sorsokkal, magánnyal, kétségbeeséssel, apokaliptikus szorongással, teli dalokat írt. 

„Mély, égető, átható és simogató szavakkal Aviv Guedj gazdag, színes képeket alkot, hipnotizál és torkon ragad” – írták róla. 

Aviv Guedj nem tett engedményt a popnak, következetesen nyomja ezt keleti ízekkel kevert balladisztikus depresszív rockot.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért – nem tudom –, de nagyon komoly tábora van.

Szerdán Jeruzsálemben a Yello Submarine lesz Aviv Guedj rajongóinak találkozó, de aki nem hallotta még és szabad a szerda estéje, azoknak is szívesen ajánlom.

Yello Submarine “Tzolelet” Jeruzsálem

>>

Tahrír egy folyamatosan áramló kulturális közösség, a műfajokat, megjelenési formákat váltva próbálja a keleti vallási tradíciókat közel hozni a szellemre szomjazókhoz, azokhoz, akik a 21. században élnek. 

Most megszületett egy szlihoti lemez „Tahrir Style Forgiveness”címmel. Megbocsájtó dalok, piyutok, imák az izraeli-szefárd tradicióból, újratöltve. Népes muzsikusgárdát mozgósít az anyag az elektronikus hangszerektől, a rock arzenálján át a múltból lüktető keleti hangszerekig, az évezredes énekdallamokot éneklő dalosokig.

Tahrír most ezt a virtuális zenekart élőben is színpadra állítja majd, többször is.

A héten Tel-Avivban, Jaffón a dr Erlich 16-ban a Kelet-Nyugat Házban, szerdán.

Yair Kochav énekes, és művészeti vezető zenekarából csak egy nevet emelnék ki: az elektronikus fúvós hangszeren játszó Barcza Gergelyt (Besh o droM, Eyal Golan Band).


>>

Jelentem van egy új soul sztárunk: Shaked Miller. Dalaival még lavíroz a befutáshoz szükséges lírai R&B, a súlyosabb szövegeket hordozó hip-hop és a dögös soul között, de ezzel a hanggal, ezzel a intenzív muzikalitással ez rendben lesz. Írjuk be őt jövő nyárra a nagyszínpadokra, idén meg sétáljunk el a Levontin7-ig, hogy egy jó kis klubbulin hallgassuk meg.

Kísérő zenekarát a producere Isgav Dotan (Lucille Crew) rakta össze, úgyhogy jól fog szólni az este szerdánLevontin7-ben, 

Shaked Millerrel.

>>

Az Eretz Múzeum is feliratkozott a  koncert helyszínek közé. Ezen a héten szerdán Eden Darso lesz a pilótája az „éjszakai repülés” szériájának. Az Eden Darso hip-hop zenéjén még hallani az etióp zenei hagyományokat, de groovjai már az izraeli városok utcáin születtek. Dalaival, néha a lírai pop, néha a karcos hip-hop felé kalandozik. Felismerhető saját hang, fiatalos derű.

Eretz Múzeum,  Eden Darso, szerda

Hogyan választja azt egy fiatal jazz muzsikus, egy szaxofonos, hogy tökéletesen azonosul a 70-es évek jazz-gigászainak soundjával?

Daniel Cohen ritkán jön haza New Yorkból, pedig nagyon szívesen meghallgatnám élőben, mert a videóin ezt a nagyon cool ringatást érzem, ezt a puha érintést, amihez nekem meg kellett öregednem, hogy megszeressem.Tudom hogy sok jazz-kedvelőnek ez korszak a kedvence. Különösen ha hozzáteszem, hogy Frank Sinatra és Nat King Cole átiratokkal készül a trió.

Ofer Landsberg – gitár

Ram Erez – bőgő

Daniel Cohent  szaxofon

Hát akkor szerdán irány a Tassa Tel-Aviv peremén (HaYesod 4)!

A Rison Lezion-iak házi jazzbandája Haifára látogat! 

Az ameriai bebop sztárok zenekarait is megjárt szaxofonos Robert Anchipolovsky bebopügyi tudását kamatoztatja majd a trió. Olyan jazzgigászok darabjait játsszák majd, mint Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Cannonball Adderley, Miles Davis

Haifa, Rodeo Pub (Balfour 23.) szerda

Robert Anchipolovsky Trio

>>

Ezen a napon is startol majd  Mitzpe Ramonban, a Nyári Jazzfesztivál

Nagyon részletesen megírtam az augusztusi  fesztivál ajánlóban, hogy miért érdemes három napra leköltözni a sivatagi városkába.

>>

Gray Tel-Aviv „Guitar Freak” 

Nálunk a gitár neuralgikus vitatéma otthon. A feleségem nagyon haragszik a jazzgitárosokra, hogy összegitározzák a kedvenc műfaját, de ha rock gitárhősöket hall, olyanokat mint akikről most szó lesz, így replikázik: Na ez rendben van, itt a gitár helye!

Itt a Gray Tel-Avivban!

A „Guitar Freak”-en fellépő három fiatal formáció az instrumentális rock három ága. Három, hat húrra hangszerelt zenekar.

Noam Ben Omari zenekara nyitja a sort. A heavy rock balladák világa, szinte repetitív pszihedelikus gitározás. Noam Ben Omari debütáló albuma a „Seabed Daydreams” belső utazás, nyugodtan lüktető líra.

Dan Atar a dallamos prog-metál gitárhőseinek törzse. A fürge ujjú virtuózok rendjébe sorolnám. Az izraeli gitár fanatikusok jól ismerik már egy évtizede tekeri a hangszert.

A harmadik fellépő egy gitár-dob duó. Ebből a Klipzűr rendszeres olvasói már kitalálhatták, hogy Bzaatról beszélek. Zúzós riffek mintha trashmetál volna, kemény groovok, mintha funk, bonyolult és gazdag dallam-menetek mintha jazz, néha szétefektezve a gitár mintha noise lenne és hozzá punk attitűd, de mindez nagyon precízen és következetesen összefogva. Ők már a harmadik lemezükön dolgoznak, és egy európai turnéról értek pont haza.

Elfogult vagyok: totálisan tarolt, amit a Bzaat koncerten láttam, hallottam. Aki szereti a rockgitárt az nagyon szereti. 

Irány a Gray Tel-Aviv a  „Guitar Freak” szerdán!

>>

Gitárokkal folytatódik a csütörtöki napozás. Zajos gitárokkal, bántón széteffektezett sounddal, leeresztett basszushúrokon, az idegeinken játszó gitárosokkal.

Kamaszkoromban nagyon bírtam a noise rockot, főleg a sötét verzióját. Úgy éreztem ezek a monoton pusztító zajok, sikolyszerű dalok velem vannak az ipari civilizációval szembeni gyűlöletemben. Bennem ez elmúlt, de a világban felerősödött. 

Itt van példának az „Undertones” a kétzenekaros minifesztivál. Szó nincs suttogásról! 

Kleptomanim zenekar visszavisz a 80-as évek dark-noise világába…

https://fb.watch/mobSjpSCay/?mibextid=cr9u03

… a Rei Honda pedig a pszihedelikus rock shoegaze stílusába sorolható. 

A shoegaze onnan kapta a nevét hogy a műfaj gitárosai a cipőjükre meredve nyomják az agyontorzított, széteffektezett gitárszólóikat. Kénytelenek, mert az effekt pedálokat a cipőorrukkal kell ki be kapcsolniuk.  

Szép borult esténk lesz ha szerdánTeder FM „Undertones” buliját választjuk a Rafiban (Beit Romano, Jaffó út 9)

A BELÉPÉS INGYENES!

Rei Honda klippel még tartozom. 

augusztus 24. CSÜTÖRTÖK

Al McKay: Mond ez a név valamit? A 70-es évek funky láza…? Dereng? 

Az Ike & Tina Turner gitárosa volt, de nem ezért került a Rock Hírességek Csarnokába…

Szabad a gazda? 

Három szóval segítek. Föld, Szél, Tűz. Bizony! Az Earth Wind & Fire tagja volt és ő vitte tovább azt a show-t, amit ez a legendás zenekar jelentett a funk, a soul rajongóinak. 

Az Al McKay’s Allstars Earth Wind & Fire Experience érkezik Izraelbe a Rishon Lezioni Live Parkba!

A koncert augusztus 24-én csütörtökön lesz, a klip pedig a „September”. 

Ne mond, hogy nincs séróban! Erre ugráltuk végig az előző század utolsó évtizedeit. A gyerekeidnek jobb a memóriája? Ezt ők is ismerik. Tudom, mert a nosztalgiabulikon ők üvöltik leghangosabban a refrénjét. 

Ne finnyáskodj, hogy ez régi cucc, ma is ez szól a legjobban!

Al McKay’s Allstars Earth Wind & Fire Experience 

Csütörtök: Rishon Lezioni Live Park

>>

Még egy legenda landol majd aznap Rishon Lezionban, 5 percnyire a Live Parktól, de ő nem a múltból jön, hanem a közösségi oldalakról ahol született.

Morgenshtern a neve, így ismeri a több millió rajongó, aki a világhírbe katapultálta a klikkjeivel a orosz rosszfiú rapert…. Morgenshtern nem volt Putyin cár kedvenc csillaga, dalai be-beszóltak az oligarcháknak, meg a rezsimnek. Klipjeit látva értem, hogy miért hívják szívesen mindenhova hazáját kivéve…

Morgenshtern egy új szabadtéri bulihelyet avat, a neve Desert Summer, a címe Rishon Lezion, (Maryland 30)

csütörtök este

Orosz nyelvleckék, haladóknak, de a klipjei: 5*

>>

És még egy legenda, de ő a Levontin7-be érkezik !

És egy másik zenei univerzumból, a szélsőségeiről híres japán underground szcénának is a legeslegpereméről.

Kezdetben vala a Ruins zenekar. Hardcore punk zenekarként indultak a 80-as években, aztán a vezetőjük, a dobos (!) Tatsuya Yoshida egyre vadabb vizekre vitte a zenekart. Fokozatosan egyre bonyolultabb zenei formák felé haladtak, a nyaktörő poliritmikus kísérletezésekig, miközben minden műfajt magukba gyűrtek, a klasszikus opera, a jazz, a népzenék a thrash-metal, a noise elemeit, és persze a szabad improvizációt is.

Tatsuya Yoshida a 90-es évekre a New York-i avantgard kellős közepére kormányozta a Ruinst. Azóta a radikális zenei világ minden figurájával volt közös projektje. A diszkográfiája 100 lemez körül jár.

Itt jön a képbe a Levontin7 főnöke Assif Tsahar, aki New Yorki- i éveiben többször is muzsikált együtt a japán fenegyerekkel. Tatsuya Yoshida járt már Tel-Aviban a Levontin7-ben. Akkor (is) Assif Tsahar 

Igor Krutogolov voltak a partnerei. 

Abból  a koncertből lemez is készült. 

Tatsuya Yoshida most a „Ruins Alone” lemezét játssza majd, de nem is ő lenne, ha nem tenne valami csavart bele.

Hárman lesznek egyedül:

Assif Tsahar – szaxofon

Igor Krutogolov – basszusgitár

Tatsuya Yoshida – dob, ének

Levontin7-ben, csütörtökön.

>>

Tanulmányoztam a Raga-Mela Fesztiválon fellépő muzsikusok életrajzát. A legtöbbjük izraeli muzsikus, akik híres hosszú nevű indiai mesterek tanítványai voltak. Hazatérve pedig az orientális muzsikákba építették be India ízeit. A többiek a keleti zenék izraeli útját járják, török arab, iráni zenét játszó formációk központi figurái. Ők az a szellemi kör, amely évente egyszer összejön egy kis farmon, sátrak alatt, szőnyegeken ülve az indiai zene vonzásában, muzsikálnak, táncoló, meditáló, vagy elmélyülten figyelő, esetleg szunyókáló hallgatóiknak este 8-tól másnap reggel 8-ig.

Ez a Raga-Mela Fesztivál. 

Raga-Mela Fesztivál a Talmei El’azar mosávban lesz (Pardes Hanna Karkurtól délre) csütörtökön. Párnát matracot, takarót, hálózsákot hozzatok, a hajnalok hűvösek.

Egy indiai vendége azért lesz a Raga-Mela fesztiválnak: Archita Roy rága-énekes. 

>>

Álmodjuk azt, hogy a Konföderációs Ház színpada csütörtökön aranykori szefárd imaházzá változik. 

Jom Kippur hajnala van, a Kether Malkuth verseit énekli a közösség. „Királyi Korona”, ez Slomo Ibn Gabirol 11. századi spanyol-zsidó költő versciklusának címe is: imák megbocsájtásért.

Ez az imádságom segítse az emberiséget

megtalálni a helyes és az érdemes útját”

Az álmot csak az zavarja, hogy ezeknek a „Királyi Korona” című daloknak csak a szövege maradt fenn. Slomo Ibn Gabirol versei.

Yagel Haroush dallamokat írt a himnuszokhoz, az archaikus andalúz zene makámjait használva. A tavalyi Oud Fesztiválon volt az ősbemutató. A koncertfelvétel megjelent lemezen is. A csütörtöki koncert ezt az anyagot, Ibn Gabirol költészetének koronáját mutatja majd be.

A zeneszerző Yagel Haroush kamándzsán játszik, a zenekara pedig kiegészül egy kamarakórussal és  vendégük is lesz, egy énekes : 

Ziv Yehezkel 

>>

Az idén sokkal kevesebb a turista Jaffón, de az egyik fő látványosság az Ilana Goor Múzeum mégsem adta fel azt a jó szokását, hogy a gyönyörű teraszán koncerteket rendez. Most csütörtökön az Ice Hokku lesz a tengerre néző múzeum vendége. 

Az Ice Hokku jéghideg mint egy hokibot, és tömör mint egy haiku, de azért se nem tánczene, se nem minimál. Eddig az indie nevű mindent elnyelő kasztból próbáltak meg kimászni az elektronika nevű kijáraton, de mostanában egyre több jazzes elem keveredik az Ice Hokku muzsikájábamár szinte soul, neosoul persze.

A klipen az Ice Hokku duó hárman van, de legalább a Ilana Goor Múzeum a helyszín, ahogy csütörtökön is az lesz.


>>

Kedden már ajánlottam ezt az állati jó gyerekkoncertet, az „Állatok Agadáját”, amit Shahan Ibn Tzur (a Monica Sex zenekarból) írt és ő is énekli. Most csütörtökre hazajön a produkció, mert a Tel-Avivi Egyetem Természettudományi Múzeuma a zenés mesekönyv gazdája.

A rockerek végre a gyerekeiket is vihetik Monica Sex koncertre a Természettudományi Múzeum erkélyére csütörtökön 17.00-kor.

Ott készült a videó is. Kedden az aranytüskés egér volt, most jöjjön a karakál.

(Pénteken meg „felnőtt tartalmakkal” jön majd Shahan Ibn Tzur és a Monica Sex)

augusztus 25. PÉNTEK

Nem csak a mesekoncertek miatt mesés banda a Monica Sex… Hol volt, hol nem volt, harminc éven keresztül. Mégis helyük van az ország rockpanteonjában. Egy olyan műfajban maradtak toppon, ahol a hosszú szolgálati idő néha hátránynak számít. 6 lemeznyi dalból rakhatják össze a koncertjeiket, amikor újra színpadra lépnek.

Most pénteken például a Barbyban.

Nekem a régebbi dalaik jobban bejönnek, ráadásul ez az egykori koncert is Barbyban volt. Most pénteken pedig ott lesz.

Monica Sex már megint, és még mindig!

>>

Jó ebédhez szól nóta! Minden pénteken délben balkán-jam Binjaminán a Palogi étteremben. Az örömzenélés házigazdája a Tlevki zenekar. Egy sör és egy ouzo jár mindenkinek, aki hangszerrel jön és beszáll a buliba!

Palogi (Ha-Giborim 16, Binyamina-Givat Ada)

Péntek 12h

https://fb.watch/mqJliW-Tuv/?mibextid=KZAQMH

>>

Hol az élőzene vége, és hol kezdődik az a technológiai úton előállított valami, ami a zenét szeretné pótolni? Hangminták, looperek, kütyük. Meddig villanyszerelő és honnan muzsikus, aki ezeket a zenére emlékeztető hangsorokat előállítja? Komoly kérdések egy élőzenére felesküdött rovat szerkesztőjétől.

Most éppen a Camel Riders kiadó partyja kapcsán jutott mindez eszembe. De hagyom magamat átverni: ott virít minden DJ neve után hogy „live”.

Vegyük például Nadav Dagont! Dobos, aki élőben csinál a műszereivel technót a megszólaltatott ütőhangszerekből. 360°-ban körülveszi őt majd a Gagarin táncoló közönsége. Akkor ez mégsem villanyzene, még ha úgyis hangzik is, hanem élő koncert.

A keleti zene villamosításával foglalkozó Camel Riders kiadó igazi sztárparádét hoz össze péntekre a  szokott helyükre a Gagarinba. 

Oceanvs Orintalis (Isztambul)

Laroz

Nadav Dagan (360 Live show)

Hoomus in Fabula (Olaszország)

T-Pulse

Omer Bar

Yehuda Narkis

Funkamel

Gidor

Tal Tobi

Avocado

Renana Nitay

Seel

A vendég jogán az olasz Hoomus in Fabula klipje jön. Jó kis orientál ízű, villanyzene.

Gagarin (Kibbutz Galuyot 13, Tel Aviv) péntek

Camel Riders 


>>

A villamosított orient gigaparty helyett választhatunk egy kisebb, élő elektronikával is megbabrált latin showt a Levontin7-ben. Machaka a zenekar neve és Ecuadorból érkeztek. Barátságos party-coctailt kevernek a latin ritmusokból, dallamokból, az alattuk ketyegő semplerekkel, looperekkel.

Péntek esti kicsoportos zizegés. Levontin7

Machaka (Ecuador)

augusztus 26. SZOMBAT

Ha egy olyan figura mint Alon Abutbul, az ismert színész 58 évesen popkarrierbe kezd akkor sejthető, hogy az nem zeneművészetileg lesz kimagasló érték, inkább egy jól kitalált műsor lesz, ami Alon Abutbul személyiségére épül. Különösen, hogy Elia lányával és az extrém videóiról és színpadi show-iról híres White Screen duóval bútorozott össze. 

Az első videók igazolták a sejtésemet, és most ez a több mint furcsa hip-hop lemez, a „Family Business” turnéra indul, hogy élőben is taroljon.

A szombati állomás: Zichron Yaakov, Elma – Művészeti Központ


>>

Születésnapom lesz és szombat, és nem leszek többé 60 se.

Egy HaZeevot koncertjegyet kérek a jeruzsálemi Mazkekaba, mert ugrálni akarok az első sorban, ahogy az életem első rock koncertjén (LGT-Tabán ‘74), és azóta is mindig. Bár mostanában már a klasszikus és jazz koncerteken is inkább ugrálnék, kifejezve ezzel, hogy ez az élet, nem a konzervhangok, a rádiókból meg a kütyükkel legyártott szórakoztatató ipari termékek. A szívdoki se tiltott el tőle, a zene nem marhahús, hogy kiüljön az érfalakra.

De vissza a kedvenc csajbandámhoz, a HaZeevothoz! Imádom a farkaslányok őszinte sodró lendületét, disco és rock és persze punk egyszerre. Imádom a közönségüket, akik a karcos társadalmi és emberi problémákba döfő refrénjeiket üvöltik falkában, a bandával.

Ők a remény! Belőlük nem lesz az épülő fundamentalista rémálom alkatrésze, utolsó pillanatig ordítják majd hogy, nem. Kisámfázzuk szombatonMazkeka pincéjét.

Csak hát sabat és Jeruzsálem…! Miként jut át egy 61 éves hippi kocsi nélkül, hogy csatlakozzon a falkához? Bekéredzkedhetnék a HaZeevot autójába és nem ülnék rá a gitártokra…

Kérdeznék is a lányok: – Hova, hova bácsi? –

– Vágókép akarok lenni a koncertklipetekben! –

Eyal Golan ritkán szerepelt itt a rovatban, mert őt könnyen megtalálja, aki szereti.

Most egy példátlan rekord az ürügy. A mizrahi zene legnagyobb sztárja minden nyáron fellép a Ceasareai Amfiteatrumban. Volt év, hogy többször is. Az idén 9 (!) koncertje lesz zsinórban Izrael legszebb színpadán.

Augusztus 21, 22, majd kis szünet 26, 27, 28, 29, 31, és szeptember 2, 3.

Aki csak a rádióból ismeri Eyal Golan dalait az el se tudja képzelni mekkora show, és milyen zenei professzionalizmus van ezek mögött a slágerek mögött. 

Eyal Golan éa Barcza Gergely – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Az Eyal Golan Band állandó tagja, a barátom, a fúvós hangszereken játszó Barcza Gergely (Besh o droM). 

Ezt csak mint érdekességet jegyzem meg. (28.40-nél a szólója) Csak egy hosszú Eyal Golan videót találtam a Ceasareai Amfiteatrumból2013-ból.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.