Egy maffiózóval kevesebb

Lebukott és bíróság elé kerül egy maffiózó-zsaroló, aki éveken át védelmi pénzt zsarolt ki a haifai bolhapiac árusaitól – jelentette a ynet.

Izraelben az utóbbi évekre már – főként az arab kisebbség lakta településeken – nemzetbiztonsági veszéllyé nőtte ki magát a védelmi pénzekért zsaroló szervezett bűnözés, a maffiák uralma. Csepp a tengerben, de örvendetes hír, hogy a haifai bolhapiac pénzbeszedője lebukott, és hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Mindenki tudta a piacon, hogy az árusításért 200 sékel “védelmi” pénzt kell leszurkolniuk a názáreti Szulejmán Zidat kezébe, de senki sem merte feljelenteni a rendőrségen, mert féltek bosszújától. Egy rendőr árusnak adta ki magát, és hamarosan nála is megjelent Zidat a “jussáért”. A piac rémét tetten érték és letartóztatták, s az ellene benyújtott vádirat szerint közel egymillió sékelt szedett ki áldozataiból az évek során fenyegetésekkel elkövetett zsarolással.

A piaci árusok beszámolói szerint amikor egyikük megtagadta a “védelmi” sarcot, a vádlott súlyos fenyegetéseket intézett hozzá, miszerint “eltöröm a lábad és kirúglak a piacról.” Egy másik ószeresnek azt mondta, hogy felgyújtja a boltját, ha nem fizet. Mindenkit terrorizált, mindenki félt és fizetett.

Nem védekezhet szabadlábon, előzetesben várja tárgyalását. Mivel Izraelben a fenyegetéssel történő zsarolás bűncselekményei különösen súlyosnak számítanak, a lefülelt maffiózó hosszas elzárásra számíthat.

Izrael egyik legsúlyosabb gondja jelenleg a szervezett bűnözés főként az arab kisebbség körében, miután csak idén eddig 160 embert gyilkoltak meg az arab közösségekben a maffia-bűnszervezetek. Bebizonyosodott Itamar Ben-Gvir “nemzetvédelmi” miniszter totális alkalmatlansága a rend helyreállítására, az illegálisan birtokolt fegyverek begyűjtésére. Az előző “színes” kormány idején meghirdetett, számos minisztériumot az ügyben összehangolva hadrendbe állító program révén tavaly jelentősen csökkent a gyilkosságok száma az arab szektorban, de ezt a programot Ben-Gvir hivatalba lépésekor leállította.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.