Maru Teferi lenyűgöző teljesítményt nyújtott a férfi maratonfutók vasárnap reggeli versenyén.

A férfi maratonfutók vasárnap reggel rajtoltak el a hagyományos 42,195 kilométeres távon. Az útvonal a Hősök teréről indult és Budapest belvárosán keresztül vezetett, a futóknak egy rövidebb szakasz után négy tíz kilométeres kört kellett teljesíteniük (Andrássy út – Erzsébet tér – Akadémia – Lánchíd – Alagút – Attila út – Várkert bazár – Lánchíd – Andrássy út).

Annak ellenére, hogy korán indult a verseny, már sok szurkoló gyűlt össze a rajtnál, és folyamatosan érkeztek újabb nézők, akik lelkesen buzdították az atlétákat. Az indulás pillanatában a futók lendületes tempóval kezdték a versenyt, az első öt kilométert 15 perc alatt teljesítették. Később kicsit visszavettek a tempóból, és egészen a táv feléig mintegy 30 futó alkotta az élbolyt. A verseny elején főként ugandai, kenyai és etióp futók diktálták az iramot.

A féltáv után a favoritok növelték a tempót, 30 kilométernél mindössze hatan voltak az élmezőnyben, és innen Kiplangat és az etióp Gebresilase még magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. A következő öt kilométert 14:40 perc alatt teljesítették. Senki más nem tudta ezt a tempót tartani, beleértve a címvédő etióp Tamirat Tola-t is, aki sokáig a harmadik helyért harcolt az izraeli Maru Teferi-vel, azonban Tola folyamatosan lelassult és végül feladta a versenyt.

Az élmezőnyben az ugandai és etióp versenyző csatája a Várkert bazár közelében dőlt el, még a Lánchíd előtt. Az 23 éves ugandai futó leszakította Gebresilase-t és tovább növelte előnyét a pesti oldalon, ahol a nézők soraiból addigra hatalmas tömeg biztatta.

Kiplangat győzelmét ezt követően már semmi sem veszélyeztette, végül 2:08:53 órás eredménnyel zárta a versenyt. 

Az utolsó szakaszon, az Andrássy úton, Gebresilase egyre nehezebben mozgott, ezt kihasználva az erejével jól takarékoskodó izraeli Maru Teferi a Hősök terénél beelőzte őt, így ő szerezte meg az ezüstérmet (2:09:12 óra).

Izraeli érmesek a világbajnokságokon
1999
: Aleksandr Averbukh, bronzérem rúdugrásban
2001: Aleksandr Averbukh, ezüstérem rúdugrásban
2015: Hanna Kneizbe-Minenko, ezüstérem hármasugrásban
2022: Luna Chemtai-Salpeter, bronzérem maratonon
2023: Maru Teferi, ezüstérem maratonon

Borítókép: Maru Teferi az ezüstéremmel – Fotó: Erdős Dénes / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.