Tanterem az út közepén: tüntetés a jogi puccsról szóló Kish-tanterv ellen

(igen, ő az egyik szerzőnk)

A jogi rendszerváltás ellen tüntetők Hod Hasharon bejáratánál tiltakoztak, ahol eltorlaszolták a 4-es út bejáratát. Yoav Kish oktatási miniszter „ismerjük meg a jogi reformot” tantervére utalva azt skandálták, hogy „Kifelé az osztályteremből! Nem engedjük, hogy a messiási diktatúra behatoljon az oktatási rendszerbe.” Az egyik tüntetőt őrizetbe vették.

A jogi rendszerváltás ellen tiltakozók tucatjai egymást váltva torlaszolták el szerda este a 4-es főutat Yoav Kish oktatási miniszter Hod Hasaronban található otthona közelében, tiltakozásul az “Oktatás minden véleménynek” program ellen. Az új tanévre bejelentett terv célja az lenne, hogy minden korosztály számára eszközöket biztosítson a jogi forradalmat követő társadalmi polarizáció és válság kezeléséhez, megértéséhez. A rendőrök őrizetbe vettek egy tüntetőt és eltávolították az útról a tiltakozókat, akik felszólították a minisztert: “Tűnjön el az osztályteremből, nem engedjük, hogy a messiási diktatúra behatoljon az oktatási rendszerbe.”

A tiltakozás tehát az Oktatási Minisztérium tervére reagál, amelyben az iskolák szabad kezet kapnak az adaptált tartalom megfogalmazására, de ugyanakkor azt az utasítást kapták, hogy „mutassák fel a vélemények sokféleségét és ösztönözzék a párbeszédet az izraeli társadalom különböző és sokszínű csoportjai között, tegyék lehetővé az érzelmi és személyes megnyilvánulást minden résztvevő számára, biztosítsanak biztonságos és védett teret, tiszteletteljes diskurzust, bensőséges kommunikációt és empátiát.”

“Nem engedjük, hogy a messiási diktatúra behatoljon az oktatási rendszerbe.” Osztályterem az út közepén

A program óvodás kortól indul, és eszközöket kínál a pedagógusaoknak az osztálytermekben és a tanári szobákban a jogszabályokkal, politikai és társadalmi véleményekkel és nézetekkel kapcsolatos diskurzus biztonságos lefolytatásához, valamint az igazgatóknak lehetőségük van arra is, hogy részt vegyenek igazgatótársaikkal folytatott diskurzuskörökben. A program a tanulók életkorához igazodik, rugalmas és a változó valósághoz igazodó lesz, ezért dinamikus és naprakész lesz a társadalom és az ország fejleményei szerint.

Az igazgatók és a tanárok, akikkel a Ynet beszélgetett, támogatják Yoav Kish oktatási miniszter döntését, hogy foglalkozni kell a kérdéssel, de ami a témával kapcsolatos személyes álláspont kinyilvánítását illeti, megoszlanak a vélemények. Galit Galon, a Beer Seva-i AMIT ulpana állampolgársági ismeret tanára úgy véli, hogy a tanárok tartsák meg maguknak a véleményüket a témában. “Természetesen a tanári szobában mindenki kifejezheti álláspontját, de az osztályteremben az a szerepünk, hogy bemutassuk a fogalmakat és a különböző álláspontokat, és hagyjuk, hogy a tanulók foglalkozzanak az érvekkel és kifejezhessék saját álláspontjukat.” Galon hozzátette: „A kérdés itt nem az én személyes álláspontom a reformmal kapcsolatban. Szerepünk fontossága szerintem az, hogy a diákok megértsék, miről van szó.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet