Mintegy 150-en megsérültek az eritreai rezsim támogatói és ellenfelei, valamint a rendőrség közötti összecsapásokban Tel-Avivban

A tüntetők áttörték a kordonokat és megrongálták az eritreai nagykövetség rendezvényének otthont adó termet. A rendőrség éles lövésekkel, szivacsgolyókkal és kábító gránátokkal válaszolt az üzletek és autók ablakait betörő, rendőrökre támadó lázadókra. 19 demonstráló súlyosan megsérült. Körülbelül 15-öt éles lövés ért. 49 rendőr megsérült, 39 tüntetőt pedig letartóztattak.

Legalább 157-en megsérültek szombaton az erőszakos összecsapásokban, amelyek Tel-Aviv déli részén robbantak ki az eritreai rezsimet ellenző menedékkérők és annak támogatói, valamint a rendőri erők között. Az összecsapások reggel kezdődtek, amikor a rezsim ellenfelei megrongáltak egy csarnokot, ahol az Eritrea Tel-Aviv-i Nagykövetség rendezvényének kellett volna lennie. Az esti órákban 67 sebesült maradt a kórházakban.

A tiltakozók sok kárt okoztak üzletekben, rendőrautókban és személygépkocsikban, a rendőrség éles lövedékekkel és szivacsgolyókkal válaszolt. A sérülteket a Gush Dan körzetében lévő kórházakba szállították, 19 ember állapota súlyos. A sebesültek közül körülbelül 15-öt találtak el a rendőrök. Az izraeli mentők szerint a sebesültek közül 49 rendőr. A rendőrség közlése szerint 39 tüntetőt letartóztattak, náluk botokat, könnygázt, sőt kábítópisztolyt is találtak. 16 óra körül a rendőrség bejelentette, hogy sikerült megfékezni a város utcáin zajló zavargásokat.

A zavargások azután robbantak ki, hogy az eritreai kormány ellen tiltakozó aktivisták közölték: arra kérték az izraeli hatóságokat, hogy mondjanak le egy szombati nagykövetségi rendezvényt. A tüntetők azonban az eritreai rezsim támogatóival is összecsaptak.

Vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy az éles lövés alkalmazása jogszerű volt-e. A helyszínen bizonyítékokat is gyűjtöttek.

Izraeli híradások szerint a tüntetők egy olyan helyszín felé vonultak, ahol a rendezvényt tartották volna. Kezdetben rendőrségi kordonok tartották vissza őket, a rendőrök rohamfelszerelésben és lovakon próbálták megfékezni a tüntetőket, akik a barikádokon áttörve a járda darabjaival és kövekkel dobálták őket. “Az életüket féltő tisztek” tüzet nyitottak a tüntetőkre – áll az izraeli rendőrség közleményében. 

A helyiek szerint Tel-Aviv központjában háborús övezetnek tűntek az utcák, miközben rendőrségi helikopterek zúgtak a fejük felett, és izraeli rendőrök éles lövedékeket lőttek a levegőbe.

Becslések szerint mintegy 18 ezer eritreai menedékkérő tartózkodik Izraelben, akiknek többsége évekkel ezelőtt illegálisan érkezett az egyiptomi Sínai-félszigeten átkelve. Elmondásuk szerint a veszély, az üldöztetés és a kötelező katonai behívás elől menekültek „a világ egyik legelnyomóbb országából”.

Bár úgy tűnik, hogy a rezsimet támogató eritreaiak menekültként nem szorulnának nemzetközi védelemre, az izraeli hatóságok a helyi média szerint nem tesznek különbséget a menedékkérők között politikai hovatartozásuk alapján.

Izraelben a 30 ezer afrikai menedékkérő többsége eritreai, akik elmondásuk szerint “Afrika Észak-Koreájából” menekültek el, ahol veszélyben forgott az életük. Az eritreai kormány azonban a kormányellenes felvonulókat, akik az ünnepségek ellen tiltakoztak, “menedékkérő söpredéknek” nevezte.

Eritreát a tekintélyelvű elnök, Isaias Afwerki vezeti Etiópiától való hivatalos függetlenségének 1993-as kikiáltása óta. A világ egyik legelszigeteltebb állama, és a sajtószabadság, az emberi jogok, a polgári szabadságjogok és a gazdasági fejlődés globális rangsorának végén áll.

Izraelben sokak szerint Netanjahu miniszterelnök egyre több diktatórikus rezsimmel fűzi szorosabbra kapcsolatait. Ennek a rendezvénynek a megtartását annak ellenére engedélyezte, hogy az előrejelzések szerint világos volt erőszakba fulladása. A kritikusok szerint a rendőrség sem készült fel megfelelően az eseményre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.