Az USA élesen, Izrael csak gyengéden bírálta a magyar miniszter Horthyzását

Horthy Miklós és Adolf Hitler
Horthy Miklós és Adolf Hitler

„Egy olyan személy dicsőítésének, akinek tettei tragédiát hoztak a magyar népre, különösen a zsidó honfitársaira, akik közül mintegy 600 000 ártatlan férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg, nincs helye a modern Magyarországon.”

Ennyit bírt magából kinyomni a zsidók országának budapesti nagykövetsége. Hírt ebből nehéz lenne felépíteni, mert csak az hiányzik belőle, hogy ki, kit? Csak azt tudjuk meg, hogy történt valami a „modern” Magyarországon, aminek nincs helye, de ezek szerint van, mert valaki dicsőített valakit, aminek nincs helye.

Az USA nagykövetségének üzenetéből már világosabb a helyzet, Horthyról van szó és Magyarország kormányáról:

„Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak” – írja David Pressman nagykövet.

A nyilatkozatok tehát arra vonatkoznak, hogy az Orbán kormány közlekedési minisztere, Lázár János részt vett a magyarországi zsidók kifosztásában és meggyilkolásában segédkező Horthy Miklós emlékére rendezett eseményen, ahol többek között Horthyt hős katonának és hazafinak nevezte. 

A holokauszt emlékét őrző jeruzsálemi Yad Vashem intézet is elítélte már a magyar miniszter kijelentését. A témában közzétett üzenetben azt írták, hogy a miniszter mondandója „világos példája a holokauszt elferdítésének. Horthy volt Magyarország vezetője az első antiszemita törvény 1920-as elfogadásától a zsidók deportálási hullámának megindításáig 1944 tavaszán. Minden olyan utalás Horthyra, amelyben nem szerepel a magyar zsidóság csaknem háromnegyedének üldözésében és meggyilkolásában játszott központi szerepe, nem más, mint a halálukért való felelősségének, és egyben Magyarország emiatti felelősségének tagadása.” Nyilatkozatában a Yad Vashem felszólítja Lázárt, hogy „vonja vissza nyilatkozatát, és kérjen bocsánatot a holokauszt áldozatainak családjaitól és a még közöttünk élő néhány túlélőtől”.

A fenti nyilatkozathoz hasonlóan reagált a MAZSIHISZ, amikor hangsúlyozta: „Akik harsányan ünneplik Horthy Miklóst, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot. Annak csak egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet.”

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete tehát határozottan elítélte a kijelentéseket, és elvileg Izrael állam képviselője is, bár utóbbi kissé gyengédre sikeredett. Lehetséges, hogy az izraeli nagykövetség azért késlekedett, és azért nem mert határozottabb nyilatkozatban fellépni egy, a magyar zsidó diaszpórát ennyire sértően érintő ügyben, mert amikor legutóbb – 2017-ben a Soros-ellenes kampány idején – a magyar zsidóság képviselőinek kifejezett könyörgésére ilyet tett, a Netanjahu vezette külügyminisztérium visszavonatta azt, és még ki is rúgta át is helyezte a nagykövetet?

Arról még nem nyilatkozott az izraeli nagykövet, hogy “Jézus gyilkosairól” delirizálni a parlamentben van-e helye a “modern Magyarországon”.

A Haaretz szerint viszont még ez az izraeli reakció is ritkaságnak számít, mivel az Netanjahu miniszterelnök oly kedves ideológiai szövetségese, Orbán Viktor kormánya ellen irányul, amely a nemzetközi intézményekben – hozzátesszük: nem csupa-csupa altruizmustól és egyetértéstől vezérelve – gyakran Izrael mellé áll. Az elmúlt években diplomáciai partvonalra szorult mindkét ország. Egyre szorosabb a kapcsolat az “illiberális demokráciát” kiépítő Magyarország és a jelenlegi kormányt kitevő izraeli jobboldal között. Előszeretettel látogatják, dicsérik egymást, és láthatóan sok tapasztalatot is megosztanak egymással.

A Netanjahu vezette Likud párt magyarországi aktivitásáról, és arról, hogy miként próbál a magyar kormány Izrael és Netanjahu közé szinte egyenlőségjelet tenni, mintha csak és kizárólag az Orbánt és rendszerét támogató politikai személyiség/párt jelentené Izraelt, itt írtunk:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.