Izrael és Oroszország Moszkvában megállapodást írt alá a filmgyártásról

Olga Ljubimova orosz kulturális miniszter és Alexander Ben Zvi Izrael oroszországi nagykövete az aláírási ceremónián Moszkvában – Fotó: az orosz kulturális minisztérium

Az orosz közlemény szerint a megállapodás körüli tárgyalások csaknem 15 évig tartottak.

Izrael és Oroszország szerdán megállapodást írt alá a közös filmgyártásról – jelentette be az orosz kulturális minisztérium.

A tárcavezető, Olga Ljubimova szerint Oroszország és Izrael nemcsak koprodukcióban készít majd filmeket, hanem nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatják azokat – írja a i24NEWS.

„Tudom, hogy a szakmai közösség mennyire várta ezt a dokumentumot, és mennyire hasznos lesz a közös munkához. Nagyon sok terv van még előttünk, és biztos vagyok benne, hogy ez a megállapodás segít új szintre emelni közös munkánkat” – mondta a miniszter az aláírási ceremónián Alexander Ben Zvi Izrael oroszországi nagykövetével.

A Moszkva által kiadott hivatalos közlemény szerint a megállapodás „lehetővé teszi a feleknek a tapasztalatcserét és közös projektek létrehozását a filmművészet területén. Ezen túlmenően elősegíti az orosz-izraeli filmek forgalmazási lehetőségeinek bővítését, és “további forrásokat hoz mind Oroszország, mind Izrael filmiparának”.

Ben Zvi azt is megjegyezte, hogy a megállapodás aláírása további lendületet ad az orosz-izraeli kulturális kapcsolatok fejlődésének.

„Biztos vagyok benne, hogy sok közös film lesz. A producerek abban érdekeltek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Az izraeli filmek nagyon erősek, és magas szinten forgatják őket. Az orosz közvélemény értékelni fogja őket” – idézték a szavait.

Az orosz közlemény szerint a megállapodás körüli tárgyalások csaknem 15 évig tartottak.

„A dokumentum kidolgozásával kapcsolatos tárgyalási folyamat 2009-ben kezdődött. A kezdeményező az izraeli fél volt” – áll a közleményben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSi24news