Több mint százötven palesztin értelmiségi nyílt levélben ítélte el Mahmud Abbasz palesztin elnök antiszemita kijelentéseit

Több mint százötven palesztin értelmiségi nyílt levélben ítélte el Mahmud Abbasznak, a Palesztin Hatóság (PH) elnökének a holokauszttal kapcsolatban tett “erkölcsileg és politikailag elfogadhatatlan” megjegyzéseit.

A nyílt levél aláírói “határozottan elutasítanak minden olyan kísérletet, mely a valóságosnál jelentéktelenebbnek mutatja vagy igazolni próbálja az antiszemitizmust, a holokausztot, vagy félrevezető vele kapcsolatban.”

A levél bírálja a Palesztin Hatóság vezetőjét, s kijelenti, hogy Abbasz és politikai környezete elveszítette jogosultságát a palesztin nép képviseletére és harcára az igazságosságért, a szabadságért és egyenlőségért, egy olyan küzdelemre, amely kiáll a rendszerszintű rasszizmus és az elnyomás minden formája ellen.

Mahmud Abbasz, a PH elnöke egy pártja, a Fatah vezetősége előtt mondott augusztusi beszédében azt állította, hogy Hitler nem a vallásuk, hanem “társadalmi szerepük”, pénzügyeik miatt ölte meg az európai zsidókat, akik szerinte nem is szemita nép, hanem a kazárok leszármazottjai.

Abbasz szavait elítélte Izrael, az Egyesült Államok és az EU, a párizsi polgármester pedig megfosztotta ottani, korábbi kitüntetésétől.

A palesztin elnök népszerűsége a palesztinok körében évek óta folyamatosan csökken, s egyre növekszik vele szemben az elégedetlenség autokratikus vezetési módszerei miatt – emlékeztetett hétfőn a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

A Fatah párt 2006-ban, az utolsó palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a rivális iszlamista Hamasztól, s ezt követően többé nem tartottak voksolást.

A PH biztonsági együttműködését Izraellel sok palesztin elítéli, s nem helyeslik tétlenségét a Ciszjordániában létrehozott, egyre növekvő számú izraeli településsel szemben sem. Az utóbbi időkben Ciszjordánia egyes részein, különösen északon, Dzsenin és Nablusz térségében egyre jelentősebb befolyást szerzett a Hamasz és az Iszlám Dzsihád.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.