A jobboldali Zsidó Erő párt felfüggesztette együttműködését az izraeli kormánykoalícióval

A jobboldali Zsidó Erő párt felfüggesztette együttműködését a kormánykoalícióval a palesztin foglyok börtönviszonyaival kapcsolatos vita miatt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a párt vezetője a helyi média beszámolói szerint bejelentette Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy pártja bojkottálja a kormányt a parlamenti szavazásokon mindaddig, amíg nem teljesítik követelését a palesztin rabok börtönviszonyainak szigorításáról.

A hírportál leszögezi, hogy ennek a lépésnek nem lesznek gyakorlati következményei a kneszet, az izraeli parlament téli ülésszakának kezdetéig, az őszi zsidó ünnepek végéig, vagyis október közepéig.

Ben-Gvir legfőbb követelése, hogy korlátozzák a palesztin biztonsági foglyok jogait, az eddigi havi helyett csak kéthavonta fogadhassanak látogatókat. A miniszterelnöki hivatal kedden bejelentette, hogy egyelőre nem változtatják meg a látogatási rendet a börtönökben, és az erről szóló vitát az ünnepek utánra halasztották.

Netanjahu a biztonsági szervek aggodalmai miatt ellenzi a szigorítást az őszi ünnepek, a pénteken kezdődő zsidó újév, a ros hasana előtt, mert a palesztin foglyok éhségsztrájkkal fenyegetőztek, és az erőszak növekedésétől, újabb merényletektől tartanak.

A koalíción belül vita tört ki a Palesztin Nemzeti Hatóságnak szállított páncélozott járművek miatt is, mert a jobboldali törvényhozók ellenzik, hogy izraeli jóváhagyással katonai felszerelésekhez jusson a Palesztin Nemzeti Hatóság, miután Jordánián keresztül páncélozott járműveket kapott az Egyesült Államokból.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter élesen támadta Netanjahut a járművek miatt, Ben-Gvirrel együtt azt állította, hogy a szállítás tudtukon kívül történt. Netanjahu szerint kormánya csak teljesítette az előző kormány 2022 januári döntését, amikor  Ganz védelmi miniszter lehetővé tette, hogy több páncélozott járművet küldjenek a palesztin hatóságnak a régebbiek pótlására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.