Netanjahu az USA-ba indulása előtt: a tüntetők csatlakoznak a PFSZ-hez és Iránhoz

A miniszterelnök támadta a rendszerpuccs ellen tüntetőket, “Izraelt rágalmazzák a nagyvilágban” – mondta. A tüntetés szervezői: “Netanjahu lerombolta Izrael imázsát a világban, az egyetlen dolog, ami még mindig megmenti, az az Izrael demokratikus értékeit őrző tüntetők”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn este az Egyesült Államokba való indulása előtt azzal vádolta a jogrendszer megváltoztatása elleni tüntetőket, hogy „a PFSZ, Irán és mások szövetségesei”. Netanjahu a tüntetésekre utalva – beleértve az ellene tervezett amerikai demonstrációkat is – hozzátette, hogy „a tüntetők már az összes határt átlépték. Azt érték el, hogy az utak eltorlaszolása normális dologgá vált.”

A miniszterelnök hozzátette: “a tüntetők számár normálisnak tűnik Izrael folyamatos rágalmazása a nemzetek előtt. Nekem nem tűnik normálisnak. Ellenzéki vezetőként még soha nem tettem ilyet.” Netanjahu azt is megjegyezte, hogy “aki ezt a tiltakozást szervezte, az rengeteg pénzzel rendelkezik, a demonstrációkat finanszírozzák és megszervezik”. Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „izraeli állampolgárok, akik szabadon tiltakozhatnak egész Izraelben, ahol a dolgok történnek, úgy döntenek, hogy az ENSZ előtt tüntetnek éppen akkor, amikor maximalizálni akarjuk az izraeli diplomáciát”.

A Nemzeti Tábor párt elnöke, Beni Ganz elítélte Netanjahu szavait, mondván, hogy a tüntetők „hazafiak, az ország szerelmesei. Az ENSZ-ben elhangzott ezernyi tüzes beszéd sem fogja helyrehozni azt a hatalmas kárt, amit Netanjahu magatartásával az izraeli társadalomnak okoz.”

Az országos tiltakozások vezetői Netanjahu szavaira reagálva azt mondták, hogy “összeköti Izraelt Lengyelországgal, Magyarországgal, Törökországgal és Iránnal – sötét, diktatórikus rezsimekkel. Netanjahu lerombolta Izrael imázsát a világban, a tüntetők az egyetlen dolog, ami még mindig megmenti Izraelt, akik védik Izrael demokratikus értékeit.”

Netanjahu amerikai útjával kapcsolatban azt mondta, hogy várhatóan találkozik Bidennel, és megvitatja vele az Iránnal kapcsolatos kérdéseket és a “béke körének kiterjesztését”. “A világ látja ma már, hogy Irán megsérti minden kötelezettségét, szemrebbenés nélkül hazudik, egyszerre szándékozik nukleáris fegyvereket fejleszteni és folytatni agresszióját a térségben. Mindkettő ellen együtt fogunk harcolni.” 

Netanjahu hozzátette: “Hallottam ma az iráni rezsim egyik tagjának a fenyegetéseit, azt javaslom, hogy ne fenyegessen minket. Neki és az egész rezsimnek is tudnia kell, hogy határozottan reagálunk a népünk és polgáraink elleni támadásokra.”

Tegnap este több száz ember tüntetett a rendszerpuccs ellen a reptér 3-as termináljának bejáratánál Netanjahu indulása előtt. A rendőrök útlezárásokat állítottak fel a repülőtéren, hogy megakadályozzák a tüntetők bejutását, és a rendőrség közölte, hogy semmilyen tüntetést nem engednek a terminálon belül. Ezen túl felszólították a tiltakozókat, hogy ne akadályozzák a forgalmat. A tüntetők azt kiabálták, hogy „Bibit nem hívták meg a Fehér Házba” és „Menj el, s vissza se gyere!”.

Várhatóan rendszerpuccs elleni tüntetések lesznek a következő napokban New Yorkban, ahol Netanjahu szerdán találkozik Bidennel az ENSZ közgyűlés farvizén. Az izraeli és az amerikai tüntetők az ENSZ-székház előtt és a szálloda mellett fognak tüntetnek, ahol Netanjahu megszáll. Biden nem hívta meg Netajahut a Fehér Házba, ahová New-York-i találkozójuk másnapján Zelenszkij viszont hivatalos.

Netanjahu a Biden-találkozón kívül várhatóan New York-i tartózkodása során egyeztet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is – az ukrajnai háború tavalyi kitörése óta először. Emellett Netanjahu találkozik Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Yoon Suk Yeol dél-koreai elnökkel. New Yorkba érkezése előtt Netanjahu az Egyesült Államok nyugati partjára tart, ahol várhatóan Elon Musk üzletemberrel tárgyal, aki a Tesla cég és az X (korábban Twitter) közösségi hálózat – többször antiszemitizmussal megvádolt – tulajdonosa.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz