A rendőrség szerint jom-kipurkor az izraeliek viseljenek fegyvert

A biztonsági erőknél fokozott készültséget rendeltek el – Fotó: Izraeli Rendőrség

Izrael lezárja a palesztin területeket a vasárnap kezdődő jom-kipur idejére – jelentette be az izraeli hadsereg.

Lezárják a határátkelőket Izrael és Ciszjordánia között a vasárnap kezdődő jom-kipur, vagyis az engesztelés napja, magyar nevén a hosszúnapnak is hívott, napnyugtától napnyugtáig tartó, szigorú böjti ünnep idejére.

A különböző ciszjordániai és gázai ellenőrzőpontok kedd reggel nyitnak meg újra, miután erről a helyzet értékelése után döntöttek. A Gázai övezet személyforgalmát Izrael felé biztosító erezi átkelő már szeptember 15. óta zárva tart a szinte naponta fellángoló zavargások miatt. A zárlatok idején a palesztinok csak humanitárius okból léphetnek be Izrael területére.

Az izraeli rendőrség múlt héten arra kérte a fegyverviselési engedéllyel rendelkezőket, hogy vigyék magukkal pisztolyukat a zsinagógákba, mert a jom-kipuri böjti nap előtt több riasztás is érkezett készülő merényletekről.

A rendőrség közleménye szerint az ünnepek előtti két hónaphoz képest 15 százalékkal nőtt a figyelmeztetések száma, ezért a biztonsági erőknél fokozott készültséget rendeltek el.

A zsidó vallás legnagyobb böjti ünnepén az előző évek tapasztalatai szerint az Izraelben élő zsidók több mint 60 százaléka egész nap megvonja magától az ételt és az italt, és mintegy 40 százalékuk imádkozik zsinagógában, így az istentiszteleti és az ünnepre felállított alkalmi imahelyek zsúfolásig megtelnek ezen a napon. Vasárnap délután megáll az élet, minden bolt és hivatal bezár a rendőrség, a kórházak és az elsősegélynyújtó helyek kivételével, valamint leáll az utak forgalma az egész országban. Ezen az egy napon Izrael légterét és a Ben Gurion nemzetközi repülőteret is lezárják.

Az utcákon csak a rendfenntartók és a mentők közlekednek, illetve hagyományosan a gyerekek veszik birtokba a köztereket kerékpárjukkal, rollerükkel. Az összes televízió és rádió beszünteti adását, csak az internetes szolgáltatók biztosítják a kapcsolatot a külvilággal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.