Netanjahu egymillió dollárt kapott a ma már börtönben ülő francia-izraeli csalótól?

Az izraeli állampolgársággal is rendelkező, gyilkosságok megrendelésért, zsarolásért, adócsalásért 2016 óta börtönbüntetését töltő, 51 éves Arnaud Mimrant egyebek mellett azzal vádolják, hogy elrendelte Sami Swed meggyilkolását, aki a szén-dioxid-kvóták áfacsalási ügyében volt bűntársa.

Mimran 2015-ben egy interjúban azt állította, hogy volt bankszámlakivonata arról a pénzösszegről, amelyet 2001-ben utalt át Netanjahunak: „az én privát számlámról Benjamin Netanjahu privát számlájára”. Kijelentette, hogy körülbelül egymillió dollárt adományozott Netanjahunak. A pénz – állítólag – éppen akkor került Netanjahuhoz, amikor cezareai villáját vette. Ezután megváltoztatta a verzióját, és azt állította, hogy 40 ezer dollárt adományozott egy közalapítványnak.

A bíróság engedélyt adott Mimran beszélgetéseinek meghallgatására a börtönben az ellene felhozott újabb gyilkossági vádak miatt. A felvételek egy része a “Mediapart” kezébe került, és a weboldal azt állítja, hogy a felvételek nemcsak megerősítették a Mimran és Netanjahu kapcsolatáról korábban írtakat, hanem új részleteket is feltártak arról.

“Amikor készpénzt kap tőled, akkor kész, vége, nincsenek többé határok. Bármit kérhetsz tőle.” Mimran konkrét összegekről beszélt, hol 10 000 euróról, hol 20 000 euróról. – “Tudta, hogy megkapja a pénzét. Bármit is mondtam, igent mondott rá.”

Mimran a börtönben mesélt Netanjahu Colbert-stílusú halak iránti szenvedélyéről a párizsi Foucault’s Brasserie-ben, valamint a szivarok és a tekintélyes olasz divatmárka, a Panray és órái iránt. “Vettem egyet magamnak. Tetszett neki. Így hát vettem neki is egy Penrayt. Szereti az ajándékokat. A politikusok paraziták” – mondta.

Mimran azt is leírta, hogyan használta ki Netanjahut, és a vele tartott vacsorákat saját üzleteinek erősítésére. “Amikor valakivel tárgyalnom kellett, meghívtam Bibihez enni. Minden este kezdeményeztem egy étkezést Monacóban, és minden este meghívtam egy személyt, akivel kapcsolatba akartam lépni. Minden pénzügyi szakembert, minden zsidót, akivel dolgozni akartam. Bingó! Láttak a csúcson.”

Egy 2020. augusztus 10-i felvételen Mimran azt állította, hogy “egymilliót adott Netanjahunak” a 2008-ban elhunyt Badri Petrakcsishvili nevű grúz-zsidó oligarchán keresztül, aki 2008-ban halt meg – és akiről édesanyja később azt állította, hogy meggyilkolták.

„Mondtam Bibinek – megtaláltam azt az embert, aki finanszírozni fog” – tért vissza a történetre Mimran, de a beszélgetés során nem írta le, hogyan utalták át a pénzt, és nem mutatott be bizonyítékot az összeg átutalásáról. De a következő részletet elárulta: “50 ezer dollárt kért tőlem, kifizette a nyaralást, és a végén azt mondta, hogy jó volt, és nem maradt semmi a pénzből”.

Mimran egyik régi barátja, akit tavaly hallgattak ki a gyilkosságok nyomozása során, azt mondta a bíráknak, hogy Petrakcsishvili “egyike volt azoknak az oroszoknak, akik kapcsolatban álltak Mimránnal”. Elmondása szerint: “pókereztünk Badrival, és folyamatosan veszített. Az oroszok meghívtak minket a hajóikra. Őrület volt.” Ugyanez a szemtanú azt mondta, hogy Mimran “arról álmodott, hogy gengszterekkel legyen együtt”. Mimran maga is elismerte kihallgatásán, hogy ismerte Petrakcsishvilit, találkozott vele, konkrétan a karibi St. Maarten szigetén található kaszinóban.

Egy 2021 márciusi rendőrségi jelentésből nyilvánosságra került Mimran 2020 novemberében folytatott beszélgetése is, amelyben “kifejtette, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amely magában foglalja Meir Habib parlamenti képviselőt és Netanjahut is. Büszke volt arra, hogy kapcsolatai révén Franciaországban képes szabotálni egyik “ellensége” távközlési üzletét Izraelben”. “Azt mondta, hogy habozás nélkül igénybe veszi gengszterfőnökök szolgáltatásait, hogy ezzel nyomást gyakoroljon ellenségeire” – jegyezték meg a nyomozók.

A “Mediapart”-ban azt írták, Netanjahu miniszterelnök hivatala nem volt hajlandó válaszolni a hozzájuk intézett kérdésekre a témában. Habib országgyűlési képviselő, aki ellen a Mimránnal való állítólagos kapcsolatai miatt is vádat emeltek, így válaszolt: “Ezek hazugságok.”

Fotó: Montage Simon Toupet / Photos DR

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.