2023. október 7-én kora reggeltől összehangolt támadást indított a palesztin Hamasz terrorszervezet Izraelre. A déli országrésztől egészen Tel-Avivig több tucat rakétát lőttek ki, harcosok tucatjai törték át a határt és támadtak izraeli településekre. Halottakról, túszokról szólnak a hírek. Izraelben háború tört ki. Azt kérik, mindenki maradjon az óvóhelyek közelében.

A háborúról szóló mai hírek az alábbi oldalon frissülnek:

Kimentették a terroristák által fogva tartott túszokat a Beeri kibuc étkezdőjéből és az ofakimi lakásból. A biztonsági erők több terroristát a helyszínen megöltek. Ofakimban az izraeli erők behatoltak a házba, ahol két túszt tartottak fogva, és felszámolták a terroristákat.

A rendőrség: elfoglaltuk a szderoti rendőrségi állomást. A város rendőrállomásának terroristáktól való megtisztításáért 20 órán át tartott a harc, melynek során buldózereket, a vállról lőtt rakétákat és egy tankot is bevetettek. A rendőrőrsön összesen 10 terroristát öltek meg.

Súlyosan megsebesült Askelonban. Egy 50 éves nő súlyosan megsérült egy házba becsapódó rakéta miatt a városban. Egy rakéta érte a Barzilai Kórházat is, személyi sérülés nem történt, de károk keletkeztek.

Befejeződött az izraeli biztonsági kabinet ülése. A megbeszélés végén a Miniszterelnökség bejelentette “egy sor operatív döntést hoztak, amelyek célja a Hamasz és az Iszlám Dzsihád katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése, oly módon, hogy az éveken keresztül semlegesíti azon képességüket és vágyukat, hogy Izrael polgárait fenyegessék és ártsanak nekik.” Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy “hosszú és nehéz háborúba kezdünk”.

20:51 Likud: A miniszterelnök azt javasolta, hogy Lapid és Gantz lépjen be vészkormányba.

20:45 A tűzoltóság közölte, hogy egy rakétabecsapódást követően összedőlt egy épület Tel-Avivban, és két sérültet sikerült kimenteni onnan. A mentőalakulatok átvizsgálják az épületet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek bent rekedt emberek.

20:35 A Nemzeti Tábor nevű párt elnöke, Benny Gantz ma találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és beszélgetésük során felmerült a szükségkormány felállításának lehetősége – így Gantz. A közlemény szerint Gantz „pozitívan mérlegeli egy ilyen kormányhoz való csatlakozás lehetőségét a háború idejére.”

20:18 A Magen David Adom (izraeli mentőszolgálat) arról számolt be, hogy az ország központját rakétatalálatok érték egy 20:00-kor kezdődő rakétasorozat következtében. Többek között Tel-Avivban, Bat Yamban, Givatayimben és Rishon Lezionban csapódtak be a rakéták. A MADA vezérigazgatója elmondta, hogy ketten súlyosan megsérültek Rishon Lezionban, egy pedig Yavne-ban. Tel-Aviv déli részén heten sérültek meg, egyikük közepesen.

20:13 Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 1104 sebesültet szállítottak a kórházakba, közülük 17 kritikus, 200 súlyos állapotban van, 226 közepesen és 451 könnyebben sérült.

Sebesültek evakuálása az askeloni Barzilai kórházba, ma este – Fotó: Ilan Assiag

20:12 Israel Katz energiaügyi miniszter aláírta azt a rendeletet, amely leválasztja a Gázai övezetet az izraeli villamosenergia-hálózatról. Az övezet villamosenergia-szükségletének mintegy kétharmadát Izrael biztosítja, a fennmaradó harmadát pedig a gázai erőmű termeli. A Gázai övezetben még akkor is van energiahiány, ha Izraelből ellátják árammal, így most a hiány komoly súlyosbodása várható.

19:15 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg ma reggel óta több száz terroristát ölt meg a déli településeken.

19:01 Két palesztin meghalt az izraeli erőkkel folytatott összecsapásokban Ciszjordániában (Jerikóban és Ramallah közelében).

18:30 Yair Lapid, az ellenzék vezetője. “Most nem a hibásokat keressük… Össze kell fognunk az ellenséggel szemben. Izrael háborúban áll, ami nem lesz könnyű és nem lesz rövid. Hajlandóak vagyunk Netanjahuval egy szűk, szakértő kormányra lépni, amelyik ezt az összetett helyzetet képes lesz kezelni. Netanjahu tudja, hogy a jelenlegi szélsőséges kabinet nem képes ezt a háborús helyzetet megoldani. Izraelt szakértő kormánynak kell most vezetnie. Bizonyára Benny Ganz volt védelmi miniszter is csatlakozni fog ehhez a kormányhoz. Ezzel megmutatjuk az ellenségnek, hogy Izrael népe egységes … és a hadsereg mögött áll. A teljes győzelem elérérésig mindefajta politikát félre kell tenni.”

18:00 A haditengerészet több tucat terroristát ölt meg, akik megpróbáltak beszivárogni csónakokkal Izrael területére

17:45 Netanjahu a hadsereg tel-avivi főhadiszállására hívta Yair Lapidot, az ellenzék vezetőjét, később Benny Ganzot is fogadja.

17:40 Az IDF (hadsereg) szóvivője bejelentette, hogy izraeliek, köztük katonák vannak gázai fogságban.

17:30 Eddig hivatalos: több, mint 100 halott, 900 sebesült.

16:38 Egy egészséges kisbabát találtak Kfar Aza kibucban, de a szülei eltűntek a 12-es csatornánál dolgozó Tamir Steinman beszámolója szerint. A kibuc lakói arra kérnek mindenkit, aki információval rendelkezik a baba családjáról, jelentkezzen. A kibuc egyike azoknak a helyeknek, ahol a Hamász fegyveresei még mindig garázdálkodnak

16:00 FELHÍVÁS AZ IZRAELBEN TARTÓZKODÓ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK

Szijjártó Péter: regisztráljanak konzuli védelemre az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok

Magyarország arra kér minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljanak konzuli védelemre annak érdekében, hogy a magyar nagykövetség munkatársai fel tudják venni velük a kapcsolatot, és szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani – írta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy hajnalban a Hamász iszlamista szervezet átfogó légi, szárazföldi és tengeri támadást indított Izrael ellen a Gázai övezetből. A külügyminiszter azt írta, hogy több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral állnak folyamatosan kapcsolatban, ők valamennyien jól vannak, magyar áldozatokról vagy sérültekről jelenleg nincs tudomásuk. Ugyanakkor a kritikus helyzetre való tekintettel arra kérnek minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljon konzuli védelemre a https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat oldalon. Emellett folyamatosan él az ügyeleti telefonszám is (+ 36 80 36 80 36), ahol az illetékes konzulok készek fogadni a hívásokat – tette hozzá. Szijjártó Péter közölte azt is, hogy a legfrissebb hírek szerint a tel-avivi Ben-Gurion repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok járataik törlésébe kezdtek, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges. (MTI)

15:53 Tűzharc zajlik most Szderotban, a város rendőrőrsének közelében.

15:51 Rakéta érte egy épület udvarát Askelonban, és a városban több helyen is tűz ütött ki rakéták becsapódásától. Reggel óta folyamatos az izraeli települések rakétázása.

15:50 N12: Több tucat túszt tartanak fogva Beeri kibuc ebédlőjében.

15:45 Az Achim Laneshek (Fegyvertestvérek) civilszervezet tagjai önkéntes szállítást ajánlanak a tartalékra behívottoknak.

15:37 Az IDF még nem szerezte vissza az irányítást hét település, város és katonai támaszpont felett, amelyeket a Hamasz uralma alá vett, a hadsereg továbbra is terroristákat keres és harcol ellenük. Becslések szerint ez még sok órát, sőt napot is igénybe vesz majd, mert a határhoz közel eső nyugat-negevi hatalmas nyílt területeken is zajlanak majd a keresések, ahol a beszivárgó osztagok elrejtőzhetnek. A tartalékos erőkbe több tucat magas rangú tisztet is toboroztak, köztük dandártábornokokat ill. tábornokokat a szárazföldi és a légierőben, néhányan a Galileai Hadosztályhoz és az Északi Parancsnoksághoz is a Hezbollah-val való összecsapásra való felkészülés részeként.

További katonai erőket irányítanak az ország déli részébe

15:34 Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin kijelentette, hogy “a Pentagon gondoskodni fog arról, hogy Izrael rendelkezzen mindennel, ami ahhoz kell, hogy megvédje magát”.

15:32 Naftali Bennett volt miniszterelnök is bevonul tartalékosként. “Mennyire súlyos a helyzet? A volt miniszterelnök jelenleg mellettem áll és bevonul, hogy segítsen” – írta egy felhasználó a Twitteren.

15:20 Nem lesz oktatás holnap az egész országban, jelentette be az Oktatási Minisztérium.

15:10 Folytatódik a déli országrész elleni rakétatámadás, Izrael közponját a déli órák óta viszont nem támadták. Az Izraeli Légierő katonai célpontokat támad Gázában. Ezen a felvételen a határon áttörni készülő palesztinokat lövik.

14:48 A dél-izraeli rendkapitány közleménye szerint a harcok több napig is eltarthatnak. Rendőrök is vannak a halottak között. Közben a főbb utakat lezárták délen a forgalom elől: eddig a 34-es főutat lezárják a Netivot és Yad Mordechai között, a 25-ös főutat a Gilatból Szaadba, a 4-es főutat az Askelonból Yad Mordechaiba, valamint a 241-es és 232-es főutat és az Urim, a Gilat és a Mishmar Hanegev csomópontokat. .

14:28 Az Iszlám Dzsihád közölte, hogy több izraeli katonát tartanak fogva.

14:22 A Hamász egyik videóján több fiatalt rabolnak el, köztük egy fiatal lányt hurcolnak el egy motoron, aki segítségért könyörög

13:59 A politikai-biztonsági kabinet jelenleg a hadsereg főhadiszállásán ülésezik

13:58 Szaúd-Arábia külügyminisztériuma: felszólítjuk a palesztinokat és Izraelt, hogy azonnal hagyják abba az erőszakot.

13:51 Az IDF és a biztonsági szolgálatok vezető tisztségviselői a múlt heti megbeszélésen úgy értékelték, hogy a Hamaszt nem érdekelt a háborúban, és nem is készül rá. A magas rangú tisztségviselők álláspontja az volt, hogy a Hamasz ellenőrzi az összecsapások lángjának magasságát, de nem kezdeményez olyan háborút, amely sértené azokat az eredményeket, amelyeket a gázai lakosság számára hozott, az Izraellel való rendezés érdekében folytatott közvetett kapcsolatok részeként.

13:44 Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a rendőrfőkapitánnyal folytatott helyzetértékelés végén elrendelte a rendkívüli állapot kihirdetését, amely az esti óráktól lép életbe. Emellett a miniszter és a rendőrbiztos bejelentette, hogy döntöttek az összes önkéntes rendőr minél szélesebb körű toborzásáról, valamint rendőrségi kiképzések szüneteltetéséről.

13:38 Folytatódik a tűzváltás a déli településeken, Ofakimban még mindig túszokat tartanak fogva az egyik lakásban.

13:37 A Hamasz ellenőrzése alatti izraeli településekről azt jelentik, hogy a fegyveresek felgyújtják kertjeiket és házaikat. Még mindig folynak harcok Szderotban, Szufa-ban, a Cikim katonai bázison, Nahal Ozban, Bariban, Magenben és Raimban.

13:32 Legalább öt Izraelbe tartó Wizzair-járat fordult vissza, a legtöbb légitársaság törli a járatait.

13:20 Legalább két gáza környéki településről ejtettek túszul a palesztin fegyveresek izraelieket, ahol az IDF különleges erőit ostrom alá vették. A Hamasz minimum 35 izraelit ejtett foglyul és szállított a Gázai övezetbe. A több mint 550 sérültből eddig 160-at szállítottak a Beer Sheva-i Szoroka Egészségügyi központba, többen közülük kritikus állapotban vannak. A rendőrség blokádokat állított fel a déli országrészen, hogy ezzel is akadályozza további izraeliek elrablását.

13:00 Mahmud Abbasz, a Fatah vezetője, a Palesztin Hatóság elnöke Ramallahból: A Palesztin népnek is joga van hozzá, hogy megvédje magát a “telepesek és a megszálló izraeli hadsereg terrorjától” idézte az Al Jazeera az arab nyelvű WAFA hírportált.

12:45 “A Palesztin Operartion Al-Aqsa Flood válasz a státusz quo megsértésére, az egyre erősödő telepesterrorizmusra és üzenet azoknak az arab országoknak, amelyek normalizálták a kapcsolatukat Izraellel. Úgy gondolom, hogy ez szégyen. Felszólítom az összes arab országot, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot Izraellel, mert ez az állam nem hisz a békében, az együttélésben vagy abban, hogy jó szomszéd legyen. Izrael egy ellenséges ország, amelyet meg kell állítanunk” – nyilatkozta a Hamasz-kormányzat korábbi külügyminisztere, Ghazi Hamad az Al Jazeera-nak.

12:40 “Azt akarjuk, hogy a nemzetközi közösség állítsa meg az évtizedek óta tartó gázai atrocitásokat a palesztin emberek ellen, és szent helyeinken, mint az Al-Aqsa. Mindezek pont elég indokot szolgáltattak nekünk, hogy megtámadjuk Izraelt” – nyilatkozta Khaled Qadomi, a Hamasz szóvivője az Al Jazeera-nak. A riporter katonák és civilek elrablására vonatkozó kérdésére azt felelte, hogy “nem raboltak el embereket, háborús foglyokat ejtettek. Az izraeli telepesek szintén megszállók, és a nemzetközi jog szerint behatolók.”

12:30 Arra kérik a lakosságot, ne nyissák meg és ne terjesszék azokat a filmeket és élő közvetítéseket, amiket a Hamasz tesz közzé és amin izraeli polgárok meggyilkolása és megkínzása látható.

12:23 Az izraeli mentőszolgálat bejelentése alapján eddig legalább 22 izraeli halt meg reggel óta és több százan megsebesültek. Ez csak a hivatalosan megerősített adat, sajnos a szám ennél várhatóan sokkal magasabb és a túszok száma sem ismert még.

12:10 Bejelentették: nem lesz holnap tanítás Dél-Izraelben, Jeruzsálem és Tel-Aviv körzetében.

11:40 Nagy-Británia külügyminisztere: “Mindig támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát”.

11:34 Netanjahu: “Izrael polgárai, háborúban állunk.” Tartalékos sorozást rendelnek el.

11:23 Jelenleg legalább három déli települést tartanak a kezükben palesztin harcosok. A mentőalakulatok nem tudják kimenteni a sérülteket. Egy paelsztin újságíró egy izraeli kibucbóltudósít. Nir Am, Nir Oz és legalább még 14 izraeli településen folynak harcok, miközben a lakosok a házaikban rejtőzködnek.

11:20 Több, mint 250, többségében súlyos sérültet ápolnak. Több százan érkeztek a tel-avivi Ichilov kórházba, hogy vért adjanak, mert az izraeli mentőszolgálat, a Magen David Adom vérhiányra figyelmeztetett.

10:42 Saár Hanegev önkormányzat vezetője életét vesztette a hamászosokkal kitört tűzharcban. Heves harcok dúlnak, további halottak száma egyelőre ismeretlen, még nem sikerült úrrá lenni a Hamász civil lakosságra támadó terroristáin.

10:40 A Hamász bejelentése szerint 35 izraelit ejtettek túszul.

10:28 SMS-ben könyörögnek az emberek a híradó munkatársainak, segítséget kérnek a településeikre és a házaikba betörő palesztin fegyveresekkel szemben.

10:10 Mintegy 120 sebesültet szállítottak a beer-sevai Szoroka kórházba, néhányuk állapota nagyon súlyos.

10:08 Yoav Galant védelmi miniszter a helyzetértékelés végén kijelentette, hogy “a Hamasz ma reggel súlyos hibát követett el, és háborút indított Izrael Állam ellen”. Hozzátette, hogy “az IDF katonái minden behatolási ponton harcolnak az ellenség ellen”, és “Izrael Állam fogja megnyerni ezt a háborút”.

9:50 Kobi Shabtai rendőrbiztos: „hadiállapotban vagyunk”, és „jelenleg 21 aktív tűzharc folyik Izrael déli részén”.

9:44 Rendőrségi forrás: terroristák túszokkal barikádozták el magukat Ofakim házaiban. Fegyveresek hatoltak be Netivotba.

9:42 A katonaság szóvivője kéri a vallásosokat, hogy a szombati tilalom ellenére kapcsolják be a kommunikációs eszközöket.

9:41 Az országos rendőrkapitány jelentése szerint a déli országrészben 21 helyen vannak közelharcok.

9:36 Az izraeli tévé jelentése szerint katonákat ejtettek túszul és hurcoltak a Gázai övezetbe.

9:35 A Negevben egy tömeges bulit támadtak meg palesztinok. Az emberek menekülnek és a katonaság segítségét kérik.

9:25 Négy halott Kszeife nevű beduin településen egy direkt rakétabecsapódás során.

9:20 A Kaplan Erők, a jogi puccs elleni tiltakozás vezetői bejelentették, hogy elmarad a szokásos szombat esti százezres tüntetés Tel-Avivban.

9:15 Tűzharcok folynak Izrael déli területén.

9:13 A palesztinok arról számolnak be, hogy elraboltak egy izraeli katonát és Gázába vitték.

9:10 A 12-es csatorna beszámolt, hogy Beer Seván 4 halottja van egy rakétatámadásnak, a deli országrészben pedig valószínűleg még több halálos áldozata van az Izraelbe betörő terroristák támadásának.

9:02 Rendőrségi forrás: Terroristák behatoltak egy rendőrőrsre. Lövöldözés folyik a helyszínen.

8:52 A honvédelmi miniszter rendkívüli állapotot rendelt el a Gázai övezet határától számított 80 kilométeres körzetben, Gus Danban, a Tel-Aviv környéki agglomerációban is vészhelyzetet hirdettek.

8:50 Közszolgálati tévé: Nem csak gyalogosok, hanem járműves Hamasz egységek is behatoltak Izraelbe.

rakétabecsapódás
A 11-es tévé képernyője egy rakétabecsapódásról

8:45 A demokratikus fékek és ellensúlyok lebontása, a jogrend diktatúrikus átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Ahim Hanesek, vagyis Fegyvertestvérek szervezet közleményben hívta fel tagjait, hogy behívás esetén jelentkezzenek egységeiknél.

8:30 Joav Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél.

8:15 Több tucat terrorista hatolt be Izraelbe és megállás nélkül lőnek, a média szerint vannak települések, ahol sikerült épületeket elfoglalniuk, és túszokat is szednek.

8:05 Ramléból, az ország közepéről becsapódást jelentenek.

7:55 A Hadsereg szóvivője megerősítette, terroristák hatoltak be több izraeli településre, ejtőernyővel, gépkocsival. Szderot város utcáin fegyveresek lőnek.

7:50 Egy idősebb nő meghalt Kfar Avivban.

7:00 Javnéban és Askelonban rakéták csapódtak be.

6:30 Rakéták tömegét indítják Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből.

https://x.com/kann_news/status/1710518631543570780?s=20

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.