A gázai körzetben folytatódnak a harcok, eddig több mint 600 izraeli halott – frissülő tudósítás Izraelből

izraeli halottak arcképei
Az áldozatok eddig közzétett arcképei

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be. Legkevesebb 600 izraeli halott, közel kétezer sebesült. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak több tucat izraeli túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. A cikk folyamatosan frissül:

Az egyetemek vezetőiből álló bizottság bejelentette a tanévkezdés elhalasztását a háború miatt. A bizottság közleménye szerint a téli szemeszter megnyitója október 22-re tolódik.

Yoav Galant védelmi miniszter elrendelte, hogy készüljenek fel a lakosok evakuálására az ország északi részén, a határral szomszédos településekről. A miniszter megbízásából kiadott közleménye szerint helyzetértékelést tartott a Honvédelmi Minisztérium és az IDF vezető tisztségviselőivel, és utasította a határral szomszédos települések segítését és ellátását fegyverekkel és lőszerekkel.

IDF erők északon, ma – Fotó: Gil Eliyahu

“Belső árulás”: jobboldali aktivisták és iráni szervek összeesküvés-elméleteket és fake-news-t terjesztenek a háború kitörésével kapcsolatban. A teljes cikkhez >> (héber)

Háborús hangulat az északi határ településein: a lakosok – az önkormányzatok és a biztonsági szervek ajánlására – önkéntesen elhagyják otthonaikat és délebbre húzódnak, kivéve néhány thaiföldi munkást, akiknek nem volt máshova menniük.

IDF-erők az északi határvidéken, ma – Fotó: Gil Eliyahu

A 4-es úton Asdod közelében a rendőrök lelőttek egy izraeli állampolgárt, akit tévesen terroristának véltek. Az autó megegyezett a jelentésben szereplő leírással, amely szerint egy gyanús jármű a 4-es főút irányába szökött. A rendőrségi forrás szerint a rendőrségi helikoptert is magában foglaló üldözés során a sofőr a forgalmi iránnyal szemben hajtott, szabad területre menekült, és csak a vezetés közbeni lövés után állt meg.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy a kormánya megvizsgálja az Izraeltől – a Hamasz ellene intézett támadását követően – beérkezett kéréseket. Ezzel együtt Blinken megerősítette, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy Irán részt vett volna a Hamasz-támadásban.

Működésbe lépett a Patriot légvédelmi rendszer az észek-izraeli Felső-Galileában, még nem tudni, mi aktiválta a rendszert. Az észak-izraeli, főleg a libanoni határ mentén található településeket elhagyja a lakosság és délebbre húzódig, annak ellenére, hogy eddig csak ajánlást kaptak erre, evakuációról nincs szó.

A Polgári Védelem (Pikud Haoref) bejelentette: nem lesz oktatás az elkövetkezendő két napban sem. A következő körzetekben kültéren 10, beltéren 50 ember tartózkodhat együtt, a tengerparti strandok bezárnak, csak óvóhellyel rendelkező munkahelyeket lehet megnyitni: Otef Aza, Lachis, Nyugat- és Központi Negev, Hasfela, Sfelat Yehuda, Dan, Yarkon, Sharon, Yehuda-Somron, Jeruzsálem.

Helyi források szerint mintegy 240 fegyvertelen civil holttestét találták meg Reim kibuc melletti rave fesztivál közelében, ezzel 600 fölé emelkedhet a halálos áldozatok száma.

Korábban egy nagyobb csoportot élve találtak meg egy esővíz tárolóban a határ mellett a hatóságok. A felvételek alapján távol-keleti vendégmunkások csoportját engedték szabadon a gázai túszejtők.

Izrael Egyiptom segítségét kérte a Hamasz által fogva tartott izraeliek szabadon bocsátásának közvetítésében – írja a Wall Street Journal című amerikai lap. A jelentés szerint a Hamasz egy magas rangú tisztviselője, valamint egyiptomi tisztviselők azt mondták, hogy a szervezet elvesztette kapcsolatát néhány foglyul ejtett és elrabolt emberrel. A jelentés szerint mivel civilek vettek részt az emberrablásokban, nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány izraelit raboltak el Gázába.

A legfrissebb adatok szerint 400 halálos áldozatnál és 1900 sebesültnél tartunk. Az alábbi közleményben orvosok jelentkezését várják: Israel at War: Call for Medical & Nursing Volunteers.
Izraeliek ezrei jelentkeznek véradásra.

Véradásra várakozók a Dizengoff centerben, ahol mintha szombat lenne, minden üzlet zárva – Fotó és videó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

A Külügyminisztérium megerősítette: meggyilkoltak két izraeli turistát Egyiptomban, a csoport több tagját megsebesítették. Az izraeliek Alexandriában kirándultak egy turistacsoporttal.

Több ezer külföldön nyaraló izraeli kapott behívót és próbál visszatérni az országba. Mivel izraeli segítséget eddig nem kaptak, saját erejükkel szervezik meg a visszautazásukat, csoportokat hoztak létre, konzulátusokkal, repülőtársaságokkal tárgyalnak. Segíteni lehet az alábbi WhatsApp számon: 054-2161369

Kiryat Shmona önkormányzata azt tanácsolta a lakosoknak, hogy néhány napra hagyják el a várost. Az önkormányzat hangsúlyozza, hogy ez nem a biztonsági erők utasítása, hanem csak ajánlás.

A Hezbollah új sátrat emelt a megtámadott helyen – közölte a szervezethez közel álló al-Mayadeen hálózat. A Hezbollah vállalta a felelősséget a ma délelőtt Libanonból a Dov-hegyre fellőtt aknavetős bombákért, válaszul az IDF megtámadta a sátrat. A libanoni határ közelében lévő települések regionális tanácsai távozásra utasították a lakosokat.

Négyen megsérültek egy Szderot városban lezuhanó rakéta következtében, közülük egy 20 éves férfi válságos állapotban van, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A mentők jelentése szerint a négy embert az askeloni Barzilai Kórházba szállították. Szderot önkormányzata közölte, hogy az első jelentések szerint a városban hat épületet értek el közvetlenül a rakéták.

Az egyik rakéta maradványai Szderotban, ma – Fotó: Itai Ron

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma (vasárnap) 22 órakor (izraeli idő szerint) összeül, miután Brazília, a tanács elnöke kérte annak összehívását a harcok további eszkalációjának megelőzése érdekében. Mind a 15 tagállam részt vesz a zárt ülésen a „Közel-Kelet és egyéb kérdések” ügyében.
Izrael tegnap este Gilad Erdan nagykövet által a Tanács tagjainak küldött levelében közölte, hogy a Hamasz az „egyedül felelős” a helyzetért, és „viselni fogja a következményeket”.

Az IDF szóvivője elmondta, hogy a harcok folytatódnak a Kfar Aza településen, és “hősies csatákat vívnak a túszok megmentéséért”, valamint számos más településen további is terroristákat keresnek. Hozzátette, hogy jelenleg nincs hely a Gázai övezet körül, ahol az IDF erői nincsenek jelen, és hogy “az a feladatunk, hogy a nap folyamán evakuáljuk a körzet összes lakosát”. Elmondása szerint a hadsereg több mint 400 terroristát ölt meg, és több tucat foglyot ejtett. “Eddig körülbelül 500 célpontot támadtunk meg. A Hamasz összes parancsnokának a házát támadjuk, a kormány minden jelképét, a Hamasz toronyházait leromboljuk” – mondta.

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a harcok kezdete óta 256 ember vesztette életét a Gázai övezetben, köztük 20 gyerek. Azt is közölték, hogy több mint 1800-an megsérültek. A minisztérium szerint tegnap óta hét embert öltek meg Ciszjordániában – kettőt Ramallahban, kettőt Hebronban, egyet Jerikóban, egyet Qalqilyában és egyet Nablusban.

Az izraeli Kfar Aza település lakói még mindig támadás alatt állnak és segítségre várnak, mintegy 24 órával a támadás kezdete után. “Kfar Aza még mindig háború alatt áll” – áll a kibuc tagja által küldött üzenetben. “A terroristák még mindig a kibucban kóborolnak! A járdákon lövöldöznek, tetőkön bujkálnak, néhányan a házakba hatoltak és túszokat tartanak fogva! Vannak katonai erők, harcolnak a terroristák ellen és evakuálják az embereket a házaikból, de a fél kibuc még mindig az óvóhelyeken van, minden kommunikációtól elzárva, áram nélkül, vétel nélkül, víz és élelem nélkül, sokan megsérültek.” Az üzenetben az is szerepel, hogy egész családok, gyerekek, idősek várják egyedül, hogy segítsenek nekik. A hadsereg szóvivője közölte, hogy minden gáza környéki településen van már katonai egység, a cél a lakosság evakuálása.

Reim kibuc vasárnap reggel:

Közzéteték annak a 30 rendőrnek a nevét, akik a szombati harcok folyamán életüket vesztették, valamint az eddig azonosított 26 katonáét, köztük a Nachal egység 41 éves parancsonkáét.

Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket. A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat – általában fogkeféket –, amelyekből DNS-mintát lehet venni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.