Két és fél napja csapott ránk ez a felfoghatatlanul nehéz és tragikus támadás. A háború még csak elkezdődött, a halottakat meg sem számolták, a sebesülteket ápolják. A döbbenet és a megrázkódtatás elviselhetetlen – ilyenkor az izraeliek felpattannak és segítenek egymásnak, nem utolsó sorban azért is, mert sokszor az erre hivatott állami szervek és tisztségviselők képtelenek erre.

Információs vákuum – a média segít

Vasárnap este a köztévé és a kereskedelmi tévé adott csak teret a több száz eltűntet vagy a valószínűleg gázai túszként tartott családtagokat keresőknek. Ott adtak sajtótájékoztatót, mondván, még egyetlen hivatalos szerv sem közölt velük semmilyen információt.

Két lányát keresi ez az apa, aki órákon keresztül telefonon tartotta bennük a lelket a terrortámadás ideje alatt, de azóta semmi hírt nem kapott még róluk:

A háborús zónákból menekültek befogadása, ellátása

Lakosok tízezrei menekültek el a Gázai-övezet környéki településekről, eddig csak magánkezdeményezések voltak a befogadásukra: szállodák, kibucok, magánemberek nyitják meg a szobáikat számukra.

A jogi puccs ellen hónapok óta szervezett és jólszervezett csoportok segélyközpontot nyitottak a háborús zónákból menekülőknek, és bejelentették, hogy minden szervezeti infrastruktúrájukat és logisztikai erőforrásukat megsegítésükre és támogatásukra bocsátják: felállítottak egy segélyközpontot, amely közvetít a befogadó családok és a rászorulók között, elszállítja őket a konfliktusövezetből biztonságos helyekre, és adományokat gyűjt részükre.

A segítségnyújtás minden lehető módja ezen a linken.

Azok számára, akik menekülni kénytelenek, ezen a linken vegyék fel a kapcsolatot.

Aki családokat tud fogadni, itt jelentkezzen, szállításukhoz itt.

Link a felszerelésigénylő űrlaphoz.

Link a logisztikai berendezések ajánlati űrlapjához.

Mentális egészségügyi szakemberek segítségét itt lehet kérni és ajánlani.

A harcvonal lakóinak itt lehet segélyadományt felajánlani.

A jogi reformok ellen tüntető Fegyvertestvérek szervezet is kiépített a rászorulók számára szállítást és egyéb segítségnyújtást lehetővé tevő rendszert. Akinek tartalékos szolgálatra kell eljutnia, kórházi vagy családi látogatásra – mindebben segítenek, hogy a rászorulók eljussanak a kívánt helyre. Akinek fuvarra van szüksége – itt lehet jelentkezni.

Pénzadomány

A JGive webhely egy sürgősségi alapot nyitott a háború áldozatainak megsegítésére. Az összegyűjtött adományokat olyan nonprofit szervezeteknek juttatják el, amelyek segélyt, élelmet vagy más szolgáltatásokat nyújtanak az áldozatoknak. Az alapok szétosztása egy Eliezer Shakdi (a légvédelemi erők volt parancsnoka) által vezetett nyilvános bizottságon keresztül történik.

Uri Ben Shlomo, a Jgive alapítója és vezérigazgatója elmondta: “Mióta megnyitottuk a háború áldozatainak segélyalapját, Izrael Állam polgárai több mint másfél millió sékelt adományoztak.”

A Mobileye cég is bejelentette, hogy segélyprogramot indítottak a háború áldozatainak megsegítésére. A cég mintegy 5 millió sékelt adományoz, amelyet olyan non-profit szervezeteknek ítélnek oda, amelyek tevékenysége arra irányul, hogy alternatív lakhatást, orvosi segítséget és hiányzó felszereléseket szerezzenek azoknak, akiknek erre szükségük van. Az adományokat a Matan egyesülettel együttműködve utalják át szervezeteknek.

Ugyanez a Wix cégtől itt.

Gyűjtés mindent mindenhol

Tel-Aviv önkormányzata központokat nyitott azoknak a gyermekeknek (3–18), akiknek a szülei kötelesek megjelenni a munkahelyen.

A Tel Aviv-Yafo központi szülői közösség szintén összeállítja azon családok listáját, akik tudnak déli lakosokat fogadni, ezen a linken lehet regisztrálni.

Egy szív – Lev Ehad – szervezet: Akinek fuvarra, szerelőre, szállásra, gyermekfelügyeleti szolgáltatásra és más egyébre van szüksége, ezen a linken kérheti.

Hotline és krízisszoba az igények és az adományok összehangolására

A Közösségi Központok Egyesülete (Matnasz) a Magen David Adom-mal együttműködve forródrótot és krízisszobát nyitott a különböző szervezetek és a rászoruló déli lakosok közötti igények és adományok összehangolására. A telefonszám *5130.

Ezen túlmenően a különböző települések közösségi házaiban már tegnap óta százával dolgoznak adománygyűjtéssel, azok csomagolásával és továbbításával.

Spontán segítségnyújtó központok

Különböző csoportok szerveznek adományokat az érintett délvidéki katonák és lakosok megsegítésére. A tegnap zsúfolásig megtelt tel-avivi Dizengoff téri gyűjtőállomást ma a 11-es hangárba helyezték át. “Felkérjük a lakosságot, hogy hozzanak nekünk felszerelést – vizet, takarókat, konzerveket, WC-papírt, kartondobozokat, fehérneműt, katonai alsóneműt, higiéniás eszközöket, kenőcsöt, szúnyogriasztót, sampont, fogkefét, fogkrémet” – áll a közleményükben, amit mindig pontosítanak az igények szerint.

További csoportok felszerelést gyűjtenek a katonák és a déli lakosok számára Tel-Aviv-szerte. A Bnei Ephraim-i Lady Davis iskola kapujához többek között felszerelést lehet vinni, ugyanez az Expo Tel Aviv-ra: „Gyere üres kocsival, regisztrálj, rakodj be és menj az elosztóhoz.”

Szállások

Diákfalvakban

A biztonsági helyzet miatt az Eyal Egyesület megnyitja diákfalvait Ashlimban, Dimonában, Yeruchamben és Karmielben, hogy a Gázai övezetből és délről érkező családokat fogadhassanak. A falvak felkészültek a családok fogadására, a diákok és Eyal diákjai is rendelkezésre állnak segíteni az ügyben. Részletekért és egyeztetéséért: Adi a 058-4050310 telefonszámon , Noam a 052-5641986 telefonszámon .

Szállás Almog kibucban és Kaliában

A „Kedma – a fiatalok betelepítéséért” szervezet szállásrendszert hoz létre Kibuc-Almogon és Káliában az otthonaikból kitelepített déli és északi lakosság számára, itt is várják az önkéntes segítő kézeket és méginkább azokat a szakmai segítségét, akik mentális ellátást, a borzalmakat átélt gyerekek bátorítását, elfoglaltását vállalják. Az elhelyezéssel és önkéntességgel kapcsolatban forduljon Rinathoz a 058-4997555 telefonszámon.

Szobák a Soroka Kórház közelében

A Ben Gurion Egyetem segít a Sorokai Kórházban kórházba került eltűntek és sérültek családjain, és szobát biztosít számukra a kórház közelében. További részletekért hívja Noa Sharit a 050-2029705 telefonszámon.

Ingyenes szállás Jeruzsálem központjában

A jeruzsálemi Friends of Israel Center örömmel fogadja ingyenesen a Gázai övezetből és délről érkezőket a Jeruzsálem központjában található vendéglátó komplexumban. Érdeklődni és részletekért WhatsApp +972 54-595-5255.

Beduin turisták a galileai házigazdából

A galileai beduin települések turistaházai is megnyitják kapuikat, hogy fogadják a Gázai-övezet harci területeiről evakuáltakat.

Segítség a gazdáknak és a településeknek

A Hashomer szervezet segítséget ajánl a gazdálkodóknak és a településeknek, mivel sokan magukra maradnak, és olyanok is vannak, akiknek fegyveres kíséretre van szükségük, hogy kimehessenek a földekre vagy ellássák az állatokat. A segítségnyújtás kizárólag fegyvertartási engedéllyel rendelkező önkéntesein keresztül történik. A külföldi vendégmunkás munkaerő nélkül marad gazdákat és megpróbálják segíteni, a krízisszoba a Honvédelmi Front Parancsnokságának utasításai szerint önkénteseket közvetít.

Főkép: Izraeliek véradásra állnak sorban a Dizengoff Centerben – Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.