Egyperces néma csenddel nyitották meg a kneszet téli ülésszakát Izraelben

Egyperces néma csenddel és imával nyitották meg a kneszet téli ülésszakát Izraelben a múlt szombati, Gázai övezet melletti terrortámadás áldozatainak adózva – jelentette a helyi média hétfőn.

Az ülés elején Amir Ohana házelnök vigasztaló szavakat intézett az áldozatok családtagjaihoz, és köszönetet mondott a segítségnyújtásra szerveződő szolidáris izraeli civileknek.

“Még 75 év elteltével sem ért véget a szabadságharcunk” – mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a téli ülésszak nyitóülésén. A “náci” Hamász elleni küzdelmet a fény és a sötétség közötti háborúnak nevezte, egzisztenciális harcnak a sötétség erői ellen.

“Győzni fogunk, mert a létünk forog kockán” – hangsúlyozta Netanjahu, s kifejtette, hogy a háború célja a “Hamasz feletti győzelem, uralmának felszámolása”.

A kneszet ülésszaka tíz nappal azután kezdődött, hogy az iszlamista Hamasz terrorszervezet véres terrorakcióban lemészárolt több mintz 1300, és megsebesített négyezer, a Gázai övezet környékén élő embert, és mintegy 200 túszt az övezetbe hurcolt.

“Biztonsági, politikai és társadalmi szempontból nem szabad úgy kilépnünk a háborúból, mint ahogyan beléptünk” – mondta Jichák Herzog államelnök. “Az izraeli közvéleményben sokan haragot és fájdalmat éreznek, válságba jutott az államba vetett bizalom, amit kezelni kell és gyorsan kell cselekedni. Az emberek határozottságot követelnek a biztonság és a bizalom helyreállításában” – mondta az államfő.

Jair Lapid, az ellenzék vezetője kijelentette, hogy a győzelemig egységesen kell fellépnie a különböző pártok híveinek. “Csak úgy győzhetünk, ha visszahozzuk az elrabolt embereket és nem lesz Hamasz Gázában. Ez időbe és jelentős erőfeszítésbe telik. És ha a világnak nem tetszik, az se baj. Nem az ő gyerekeiket gyilkolták meg, hanem a mieinket. És meg kell győződnünk arról, hogy ez a fenyegetés soha nem lebeg többé a fejük fölött, addig nem állunk meg, amíg erről meg nem győződünk” – mondta Lapid.

A háborús kneszet első törvényjavaslata az önkormányzati választások januárra halasztásáról szól, s a háború idejére félretették az országot megosztó javaslatokat az igazságügyi rendszer átalakításáról, valamint az ultraortodoxok katonai felmentéséről.

Főkép: A kneszet plenáris ülése ma. Az ülés egyperces néma csenddel kezdődött a háborúban elhunytak tiszteletére. – Fotó: Noam Rivkin Fenton

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.