Olaf Scholz: Németország elkötelezett Izrael biztonsága mellett

Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár keddi tel-avivi látogatásán, amelyet szolidaritásból tett a Hamasz palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatt.

Scholzot Izraelben először Eli Kohen külügyminiszter köszöntötte a Ben Gurion-repülőtéren, megköszönte Scholz látogatását és szolidaritását Izraellel.

Később a német kancellár megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és ennek végén közös nyilatkozatot adtak az újságíróknak.

Scholz kijelentette, hogy hazája – a holokauszt miatti felelőssége miatt is – mindig a zsidó állam mellett fog állni.

“Ahogy a múlt héten a Bundestagban mondtam, nehéz időkben Németország csak egy helyre állhat, Izrael mellé” – hangoztatta Scholz.

“Nagyon fontos elmondani ezt ma itt, ezekben az Izrael számára nehéz időkben: Németország történelme és a holokausztért viselt felelőssége megkívánja, hogy segítsünk fenntartani Izrael biztonságát és létét” – jelentette ki a német kancellár.

Benjamin Netanjahu szerint a Hamasz október 7-i támadása “a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb bűntény a holokauszt óta. A hamászosok az új nácik, a Hamasz az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és bizonyos esetekben rosszabb, mint a nácik” – mondta az izraeli kormányfő, és figyelmeztetett, hogy ha az ilyen atrocitásokat “most nem állítják meg, akkor ezek nagyon hamar elérnek önökhöz is”.

Főkép: Netanjahu és Scholtz Tel-Avivban, ma – Fotó: POOL / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.