Több mint hat órán át tárgyalt az amerikai külügyminiszter Netanjahuval

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök több mint hat órán át tárgyalt a Gázai övezetben kialakult humanitárius krízisről hétfő éjjel.

A váratlanul hosszú, kedd hajnalba nyúló találkozó során Blinkennek és Netanjahunak légiriadó miatt öt percre bunkerben kellett menedéket keresnie – mondta Matthew Miller, amerikai külügyi szóvívő.

Blinken a találkozót megelőző négy napban hat arab országot látogatott meg diplomáciai útja során. Blinken megoldást keres arra, hogy elkerüljék az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedését.

„Ez hosszú háború lesz, és magas lesz az ára, de győzni fogunk Izraelért és a zsidóságért, továbbá az értékekért, amelyekben minkét ország hisz” – közölte Joav Galant izraeli védelmi miniszter, miután találkozott Blinkennel.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamaszt a Föld színéről.

Főkép: Blinken Tel-Avivban, tegnap – Fotó: Jacquelyn Martin / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.