Az egyiptomi külügyminiszter bejelentette, Kairó fogja felügyelni a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítást

Egyiptom az ENSZ-szel és az Egyiptomi Vörös Félhold Társasággal közösen fogja felügyelni a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányokat – közölte szerdán Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter az al-Hadasz helyi televízió műsorában.

A tárcavezető közölte, hogy Kairó a humanitárius szállítmányok felgyorsítására fog törekedni, és meg fogja könnyíteni a segélyeket célba juttató teherautók átlépését a Gázai övezetbe.

Sukri beszélt arról is, hogy Egyiptom az adományozó államokkal, a nemzetközi szervezetekkel és ügynökségekkel átfogó segélyezési terven dolgozik. Martin Griffiths-szel, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetőjével tartott megbeszélésén arról is szólt, hogy a segélyezést azonnal megkezdik, amint „Izrael elhárítja a rafahi határátkelő működése elé gördített akadályokat”.

Hozzátette, hogy amint megjavítják, illetve megnyitják az átkelőt, a külföldiek és a kettős állampolgárok elhagyhatják a Gázai övezetet Egyiptom felé.

Az egyiptomi diplomácia vezetője kiemelte, hogy Kairó a konfliktus rendezésének minden vetületében részt fog venni, ideértve a tűzszüneti megállapodást és a túszok kérdését is. Hozzátette, hogy jelen pillanatban is folynak megbeszélések a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamasz szervezet azon tagjaival, akik hajlandók a tárgyalásokra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala nem sokkal korábban közölte, hogy Izrael nem fogja akadályozni a segélyek – élelmiszerek, ivóvíz és gyógyszerek – bejutását Egyiptom felől az övezetbe.

A Háárec című izraeli lap beszámolója szerint viszont Izrael a saját területéről nem engedélyezi az ilyen jellegű szállítmányokat mindaddig, amíg nem engedik szabadon a szélsőségesek az elhurcolt izraeli túszokat.

„Figyelembe véve a háborús erőfeszítések iránt megnyilvánuló lenyűgöző és létfontosságú amerikai támogatást, valamint Joe Biden amerikai elnök kérését a gázai humanitárius segélyekre vonatkozóan”, az izraeli háborús kabinet több intézkedést is egyhangúlag elfogadott – olvasható a miniszterelnöki hivatal állásfoglalásában.

Izrael egyebek között sürgeti, hogy a Vörös Félhold és Vöröskereszt meglátogathassa a Hamász által elhurcoltakat. Ezenfelül az izraeli vezetés leszögezte, hogy a humanitárius szállítmányok nem kerülhetnek a Hamász kezére. Hozzátette, hogy minden ilyen szállítmányt meg fognak akadályozni.

Mindazonáltal az egyetlen határátkelő Egyiptom felé Rafahban továbbra is zárva van. A segélyszállítmányok már napok óta hosszú sorokban állnak az egyiptomi oldalon. Helyszíni beszámolók szerint az átkelő károkat szenvedett az izraeli bombázásban. Mintegy 3000 tonna áru vár arra, hogy eljuttassák a gázai rászorulókhoz.

Főkép: Az IDF csapásaiban lerombolt épületek a Gázai övezet közepén – Fotó: Hatem Moussa / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.