Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-besorolásait a Fitch

Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-kötelezettségeinek osztályzatait kedden a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a Gázai övezetet uraló Hamasz iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása nyomán megnövekedtek a konfliktus kiszélesedésének kockázatai.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentett lépése a devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamú szuverén izraeli adósságállomány “A plusz”, illetve a rövid távú kötelezettségek “F1 plusz” besorolására vonatkozik.

Ezek elsőrendű, befektetési ajánlású osztályzatok, ám a Fitch gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére.

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte: megítélése szerint jelentősen megnőtt annak a kockázata, hogy más, Izraellel szintén ellenséges államok és szervezetek – köztük Irán és a vele szövetséges libanoni síita Hezbollah – is a konfliktus részeseivé válnak.

A Fitch Ratings hangsúlyozta: jóllehet az ilyen nagymértékű eszkaláció nem tartozik alapeseti előrejelzési forgatókönyvei közé, de ha mégis bekövetkezik, ez az izraeli katonai kiadások emelkedésével, infrastrukturális létesítmények megsemmisülésével, valamint a fogyasztói és a befektetői hangulat tartós változásával járna, és így az izraeli adósságmutatók komoly romlását okozná.

Izrael azonban dinamikus, magas hozzáadott értéket előállító gazdaság, amely hagyományosan ellenállóképes a regionális konfliktusokkal szemben, felkészült a katonai konfrontációkra, költségvetési, külső fizetési és készpénztartalék-mérőszámai szilárdak, így ha a konfliktus viszonylag rövid lesz és jórészt a Gázai övezet területére korlátozódik, akkor valószínűtlen, hogy hatással lenne Izrael államadós-osztályzataira – áll a Fitch Ratings keddi elemzésében.

A Fitch elemzői hangsúlyozzák: a konfliktus eszkalációjáért Irán és a Hezbollah is nagy árat fizetne, ahogy erre az Egyesült Államok és Izrael részéről elhangzott figyelmeztetések is utaltak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.