Eddig csak naptári ünnepnapokra – Jom Kipur, Hanukarácsony, Függetlenség napja – készítettünk „művészi”-t, de akárhogy is végződik majd ez a háború, ami október 7-én történt, az Izrael, de talán a diaszpóra zsidósága számára is történelmi, sorshatározóan tragikus esemény, és bizonyára még nagyon sokáig megemlékezünk róla.

„Bárcsak ne kellett volna megfestenem” – mondta Zoya Cherkassky-Nnadi, a legfigyelemreméltóbb kortárs izraeli művészek egyike, amikor a Calcalist magazinban szembesítették azzal, hogy a közösségi médiában a napokban kitett festménye hihetetlen népszerűségre és rekordszámú megosztásra tett szert.

A festmény (30×30 cm) egy családot ábrázol: szülők, nagyszülők, gyerekek és egy csecsemő van összezárva, rettegve lapulnak, fejük felett egy koponya reprezentálja a halálos veszélyt. Azonnal szembetűnik, hogy a művet Pablo Picasso „Guernica” című festménye ihlette. Picasso is a hírekből értesült a baszk városban 1937 áprilisában a nácik által végrehajtott bombatámadásban megölt és megsebesített polgárok ezreiről. A mészárlás ihlette festménye a háború által okozott öldöklés és pusztítás egyik leghíresebb szimbóluma.

Cherkassky hasonlóképpen reagált: „Amikor megláttam a tévében az eseményekről készült tudósításokat, egyből a Guernica jutott az eszembe, és ki is tettem a képet a közösségi médiában. Állandóan csak ez járt az eszemben, és végül úgy döntöttem, elkészítem a saját Guernicámat, ami nem akar teljesen hű maradni az eredetihez. Egy barátom azt mondja, nem látni rajta eléggé a borzalmakat. De a lámpából, ami az egyetlen, amit az eredeti festményből meghagytam, rengeteg iszonyat sugárzik. Bárcsak ne kellett volna megfestenem… De úgy döntöttem, hogy megfestem az embereket és az áldozatokat. Vezetőink nincsenek, a hős állampolgárok a mi vezetőink.”

Zoya már eldöntötte, ez a képe is egy sorozat része lesz, amit a második világháborút idéző realista stílusban fog elkészíteni, és annak ellenére, hogy későbbi keltezésűek, mindegyiket az október 7-i dátummal fogja jelölni, mivel „ugyanazt a pillanatot ábrázolják ezek a festmények – tehát ennek így kell lennie.”

Zoya Cherkassky-Nnadi: 2023, október 7. „Túszul ejtett nők”

festmény - Terrortámadás a Nova zenei fesztiválon
Zoya Cherkassky-Nnadi: Terrortámadás a Nova zenei fesztiválon

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.