Drog a gyilkoláshoz

Drog a gyilkoláshoz

Az október 7-i támadást végrehajtó Hamasz-terroristákról kiderült, hogy egy szintetikus amfetamin típusú stimuláns hatása alatt álltak.

Az IDF vizsgálata ezt a drogot találta a Hamasz tagjainak holttestében. A foglyul ejtett gázaiak a kihallgatásuk során elismerték, hogy a támadás előtt és alatt is ezt használták teljesítményük fokozására. 

A kábítószert az Aszad-rezsim állítja elő. 

Nyolc hónappal ezelőtt a Hamasz jelentette be, hogy 50 ezer csempészett tablettát foglalt le. Így kerülhetett a drog a terroristák vérébe.

A szert Captagonnak hívják, és a szíriai háborúban híresült el, mint „a dzsihadisták drogja”. A Captagon (fenetilin) az amfetamin családjába tartozik, és kezdetben a figyelemzavarok, a narkolepszia és a depresszió kezelésére használták.

A mai Captagon a hatvanas években kifejlesztett gyógyszer „továbbfejlesztett” változata. Az illegális gyártású, pusztító kis pirula a két fő összetevő helyett valószínűleg több, erős függést okozó stimulánst kombinál.  

Ez a „modern” Captagon – mint minden erősen addiktív anyag – valószínűleg visszafordíthatatlan változásokat idéz elő az agy áramköreiben, amelyek az impulzusok kontrolljáért felelnek. A függésében élő ember fokozatosan elveszíti a racionális gondolkodás képességét.

Ilyen Captagon tablettákat találtak azon Hamasz terroristák zsebében, akik izraeli földön vesztették életüket. Ezt a kábítószert vetette be a Hamasz, hogy segítsen a terroristáknak az október 7-i mészárlásban.

A „szegény ember kokainjának” is hívott tiltott szert használták, hogy legyőzhetetlennek érezzék magukat, és ne érezzenek fáradtságot, félelmet, miközben az izraelieket gyilkolják.

Ez a stimuláns szer nemcsak arra jó, hogy higgadtan és közönyösen, szinte eufóriában gyilkoljon, aki beszedi, de hosszú ideig éberen tartja a fogyasztóját, és az étvágyát, a fáradtságérzetét is csökkenti.

Fotó: Reuters

A Captagon 2015-ben vált ismertté, amikor rájöttek, hogy az ISIS terroristái a félelem elnyomására használják a terrorcselekmények végrehajtása előtt. Az ISIS után a Captagon tömeges előállítása átkerült Libanonba és Szíriába. Ma ez a két ország ennek a kábítószernek a fő gyártója és terjesztője. 

Erősen addiktív természetű drog, és súlyos pszichotikus reakciókat vált ki, ennek ellenére továbbra is népszerű a Közel-Keleten, mivel megfizethető, és könnyen előállítható. 

A szegényebb országokban ez a drog egy-két dollárért megvásárolható, míg a gazdagabb országokban akár 20 dollárba is kerülhet tablettánként. Gázában is az egyik legnépszerűbb kábítószer, különösen a szenvedélybeteg fiatalok körében.

Elsődleges hatásai közé tartozik az eufória érzése, az alvásigény csökkentése, az étvágy elnyomása és a tartós energiaszint érzete.

Libanoni és szíriai egészségügyi szakemberek szerint a Captagon nemcsak a harcosok körében elterjedt, hanem a konfliktusövezetekben reménytelen helyzetben élő civilek is gyakran használják.

A Captagon egykor az ISIS kábítószercsempészeit gazdagította, de mára Szíria fő bevételi forrásává vált.

Két évvel ezelőtt a The New York Times vizsgálata feltárta, hogy Bashar Assad szíriai diktátorral kapcsolatban álló személyek, köztük családtagok is részt vettek a Captagon gyártásának beindításában, és a Hezbollah is aktívan támogatja az előállítását és a terjesztését.

Ez a vállalkozás folyamatosan virágzott a szíriai polgárháború évei alatt is, és mára teljes iparággá fejlődött, amiben a Hezbollah is részt vesz, és ma Assad testvére felügyeli. 

A drogipar jelentőségét bizonyítja, hogy Szíria kábítószer-kereskedelemből származó bevétele meghaladja az ország legális exportból származó nyereségét.

Megbízható becslések szerint a Captagon szíriai exportja 2020-ban elérte a 3,5 milliárd dollárt. Ez a szám ötször nagyobb, mint az ország legális ipari exportjának az összértéke, amelyet valamivel több mint 700 millió dollárra becsülnek.

A szakértők úgy vélik, hogy ezek az értékek spekulatívak, és a tényleges piaci forgalom valószínűleg sokkal magasabb. Szaúd-Arábiában például a becslések szerint a Captagon fogyasztása meghaladja a 600 millió tablettát évente, ami legalább 9-12 milliárd dollár piaci értéket jelent.

Jordániában alacsony áron kapható, így egyre népszerűbb a hátrányos helyzetű fiatalok körében, beleértve az iskoláskorúakat is. Kétségtelen, hogy a Captagon elterjedtsége évről évre tovább növekszik, és nem csak a Közel-Keleten terjed. Jelentős mennyiségű tablettát foglaltak le Olaszországban, Görögországban és Malajziában is.

2021 decemberében a kuvaiti hatóságok kilencmillió tablettát foglaltak le egy narancsszállítmányba rejtve. Alig egy héttel korábban a dubai hatóságok feltartóztattak egy 1,5 tonnás Captagon szállítmányt.  

A körülbelül 380 millió dollár értékű tabletta egy citromrakományban volt elrejtve. Csak tavaly több mint 250 millió csempészett Captagon tablettát tartóztattak fel, ami 18-szoros növekedést jelent a négy évvel ezelőttihez képest. 

Ezek a számok csak a lefoglalt szállítmányokat jelentik, sejthető, hogy a tényleges csempészet mennyisége jóval magasabb. A legfrissebb jelentések szerint a kábítószer Izrael utcáira is eljutott, ahol tablettánként körülbelül 50 sékeles áron adják.

A sötét anyag a disztópikus világ legszörnyűbb képét vetíti előre. Persze ez a szer, amit most a gyilkosok vérében találtak, önmagában nem felelős semmiért, a Captagon csak része a tragédiának.

A drogok felhasználása a tömeggyilkosságokhoz nem új keletű dolog. A harci kedvet növelő szerek sora messzire vezet a történelemben. Elég csak a nácik harci drogjaira gondolni, vagy Putyin begyógyszerezett „egyszer használatos” zsoldosaira

És erre a gyalázatos listára most a Hamasz terroristái is felkerültek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Jerusalem Post