Palesztin fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Palesztin fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg Ciszjordániában, Dzseninben vadászgéppel bombázták az Iszlám Dzsihád terroristacsoportját – jelentette az izraeli katonai szóvivő vasárnap.

Öt palesztin vesztette életét az éjszakai órák óta az izraeli hadsereggel kitört összecsapásokban Ciszjordániában, közülük ketten Dzseninben. A gázai konfliktus kezdete óta a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának összesítése szerint kilencven palesztint öltek meg Ciszjordániában különböző összecsapásokban.

A kétezres évek elején kirobbant második intifáda óta először bombázták vadászgéppel a Ciszjordániában lévő Dzsenin el-Anszari nevű mecsetjét, amely alatt az Iszlám Dzsihád fegyveresei elbarikádozták magukat.

Biztonsági tisztviselők bejelentették, hogy ez a csoport gránátokkal és sok fegyverrel olyan terrorakcióra készült vasárnap egy ciszjordániában létrehozott izraeli telep ellen, melynek példája a két héttel ezelőtti, a Gázai övezet környékén végrehajtott terrortámadás volt.

A katonai szóvivő szerint azért volt szükség a légicsapásra, mert öt terrorista a mecset alatti alagútban tartózkodott, és könnyebb fegyverzettel nem tudták volna felszámolni a dzsihádista osztagot.

A földfelszín alatt rejtőzködő terroristák közül legalább ketten meghaltak, a többieket pedig elfogták vagy megsebesítették. A szokatlan hadművelet után szárazföldi erőket nem küldtek a helyszínre.

A ramallahi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Dzsenin melletti Kabataja városában az izraeli fegyveres erők agyonlőttek egy palesztint, és a palesztin terroszervezetek tagjai elleni éjszakai razziák során kitört tűzharcban Nabluszban és Tubaszban is meghalt egy-egy palesztin fegyveres.

Főkép: A Dzsenin el-Anszari nevű mecset, ami alatt az Iszlám Dzsihád fegyveresei elbarikádozták magukat – Fotó: Raneen Sawafta / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.