Újabb légicsapásokat mért a Hamasz állásaira az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg tovább bombázza az ellenséges állásokat a Gázai palesztin övezetben, valamint a szíriai és a libanoni határnál – jelentette ki a katonai szóvivő szerdán.

A gázai iszlamista szervezetek elleni izraeli katonai fellépés tizenkilencedik napján Daniel Hagari katonai szóvivő arról tájékoztatott, hogy “likvidálták” a Han-Junisz térségében állomásozó Hamasz-egységek parancsnokát, Taiszir Mubasert, aki korábban a tengeri erőket irányította, s számos terrorakciót vezetett Izrael ellen.

Éjjel a Hamasz azon egységeit is támadták, melyek megpróbálják megakadályozni a civilek délre menekülését – mondta el Hagari, és ismételten felszólította a Gázavárosban és környékén élő civileket, hogy saját biztonságuk érdekében távozzanak az övezet déli részére, ahol széles körű humanitárius segélyezés vár rájuk. Egyiptom és az ENSZ élelmet, gyógyszereket, vizet szállít oda, s a harcok végeztével visszatérhetnek otthonukba.

Hagari közölte, hogy Irán már a háború előtt kiképzéssel, katonai eszközökkel, pénzzel és technológiai tudással segítette a Hamaszt, és jelenleg is folytatja támogatását hírszerzéssel és az interneten folytatott Izrael-ellenes uszítással. A szóvivő szerint “távolról irányított egységek” vannak Irakban, Jemenben, Libanonban, és ezekhez “Iránból érkeznek az utasítások”.

Libanonban az utóbbi napon öt olyan csoportot semmisítettek meg, amelyek páncéltörő és egyéb rakétákat próbáltak Izraelbe indítani. Szerdán is felszámoltak egy terroristacsoportot, amely libanoni területről páncéltörő rakétákat próbált indítani a szíriai-libanoni-izraeli hármas határnál lévő Dov-hegy térségében.

Szíriából is kilőttek két rakétát Izrael irányába, ezek nyílt, nem lakott területen értek földet. Válaszul az izraeli légierő vadászgépei szíriai katonai létesítményeket és rakétaindító állásokat támadtak.

Az izraeli polgári védelem megújította utasításait: az ország Gázai övezethez közeli és az északi határral szomszédos vidékeinek kivételével engedélyezik korlátozás nélkül az oktatást.

Hagari bejelentette, hogy eddig háromszáznyolc katona családját értesítették gyermekük elestéről, s kétszázhuszonkét ember Gázai övezetbe hurcolásáról adtak hírt szeretteiknek. A legfontosabb nemzeti kérdés az elraboltak hazatérése, s ennek érdekében minden információmorzsát gyűjtenek – hangoztatta.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy az izraeli hadsereg röpcédulákat szórt le a gázai lakosság közé, és ezeken pénzjutalmat ígérnek a túszokról átadott információért cserébe. “Ha szebb jövőt akar az Ön és gyermeke érdekében, tegyen lépéseket, és a lehető leghamarabb adjon biztos és hasznos információkat az elhurcolt személyekről. Az izraeli hadsereg maximális erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy biztosítsa Önnek és otthonának a biztonságát, valamint pénzbeli jutalmat is felajánl. Garantáljuk a teljes titoktartást” – áll a röpcédulákon.

Főkép: Rommá lőtt épületek a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.