Könnyű és lenyűgöző főétel a peszachi ünnepi asztalra – nem feltétlen a lazac főszereplésével. A varázslat titka a mártásban rejlik.

Egy hatalmas zacskó pekándió került a konyhánkba, innen született meg ez a könnyű és ízletes kedvenc. Pénteki vacsorára láttuk vendégül barátainkat, tudtam, hogy lazacszelet lesz az egyik főétel, de még nem döntöttem el, hogy pontosan mit készítek belőle.

Olyan ételt szerettem volna, ami minden asztalnál ülő ízlésének megfelel, ezért úgy határoztam, hogy az egyik kedvencemet, a juharszirup-mustár ízkombinációt választom (a hangsúly a juharszirupon, amihez nagyon jól illik a pekándió).

Gyakran szerepel lazacszelet az asztalunkon, ha több embert látunk vendégül – bőven van hely az ízekkel való játékra, viszont annál kevesebb a hibáknak. Egy perc alatt összeállítottam a pácot, fűszereztem és masszíroztam a halat, és hűtőbe tettem. Néhány órával később a durvára vágott pekándiót a lazachoz nyomkodtam, és ezzel vége is volt az előkészületeknek.

Minőségi idő a forró sütőben, és az étel a maga pompájában került az asztalra. Mindenki odáig volt érte. Könnyű, finom, és még elég ünnepi is a peszachi asztalhoz.

Hozzávalók:

  • egy egész szelet lazac
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olívaolaj / olvasztott vaj
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 3/4 csésze durvára vágott pekándió

Elkészítés:

A lazacszeletet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük bőrrel lefelé, majd tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal bőségesen fűszerezzük.

Egy kis tálban összekeverjük a juharszirupot, a mustárt és az olívaolajat/olvasztott vajat, és szilikon ecsettel a halra kenjük.

Lazán alufóliába csomagoljuk a lazacot, és a sütésig (minimum egy órára) hűtőbe tesszük.

A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük.

A durvára vágott pekándiót finoman, egyenletes rétegben a lazacra szórjuk, majd a szeletet körülbelül 25 percre a sütőbe tesszük.

Késsel ellenőrizzük a lazac legvastagabb részén, hogy ízlésünk szerint főtt-e.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.