Azt írja az újság… avagy miért szereti Dr. Bjørt Katrinardóttir Kragesteen Izraelt

Azt írja az újság… hogy Izraelben a Weizmann Intézetben Ido Amit professzor forradalmi kutatásokat végez a molekuláris biológia terén. Az általa vezetett laborban a mintegy harminctagú nemzetközi tudóscsoport az egyes sejtekben lejátszódó molekuláris folyamatok megismeréséhez fejlesztenek ki új technológiákat. Ez a kutatás gyógyszerfejlesztés új és hatékony módszereihez adhat kulcsot.

A csoport egyik munkatársnője a Feröer szigetekről érkezett Dr. Bjørt Katrinardóttir Kragesteen. Az alig több mint ötvenezer lakosú Feröer szigetek főleg a labdarugó válogatottja révén lett ismert. Többször játszottak már a magyar illetve az izraeli válogatottal is. Több vereség mellett egy-egy döntetlent is sikerült kiharcolniuk.

Bjørt a berlini Max Planck Intézetben doktorált molekuláris genetika témában, és a tervek szerint Koppenhágában lett volna posztdoktoráns. Ám az utolsó pillanatban kiderült, hogy baj van a finanszírozással, mert az ötletet – amit ki szeretett volna dolgozni – a bizottság túl merésznek tartotta. Abban az időben, két éve nyáron, Bjørt éppen Izraelben járt, és azt a tanácsot kapta, hogy írjon egy emailt Ido Amit professzornak. Két napon belül már találkoztak is. Bjørt így emlékszik vissza:

“Az egész prezentációm összesen egy oldalból állt. Csak az ötlet, semmi részletezés. Erre a professzor azt mondja nekem: ‘Ez a legjobb ötlet, amit az utóbbi időben hallottam. Holnaptól elkezdhetsz itt dolgozni. A pénz nem probléma. Azt csinálsz amit akarsz.’ Először éreztem a szakmai karrierem alatt, hogy nincsenek határok, hogy az ötletem szabadon fejlődhet a pénz, a korlátolt gondolkodás nem akadály. Az Európai Unióban azt mondták, hogy az ötlet túl veszélyes, Amit professzor szerint épp a veszélyes rész benne a legnagyobb élvezet.”

Igen, az izraeliek hajlamosak olyan dolgokba belekezdeni aminek nem látni a biztos végét. Mint például maga az az ötlet, hogy valami zsidó államot kéne létrehozni. Az ismert bibliai sorok szerint: (Mindent, amit az Örökkévaló szólt) megteszünk és meghallgatunk. Azaz először megtesszük, aztán meghallgatjuk, hogy mit és hogyan kellett volna csinálni.

Pár ezer éve így működik, most már kár is lenne megváltoztatni.

És egy egyszerű halrecept, egyenesen a Feröer szigetekről:

Hozzávalók:

  • 1 kiló tőkehalfilé 
  • 3 evőkanál olaj
  • 1/4 csésze mustár
  • 1/4 csésze ketchup
  • kevés só, curry, ecet
  • 1 csésze főzőtejszín

Elkészítés:

  1. A halat egy serpenyőben az olajon elősütjük.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, és néhány percig együtt főzzük.
  3. Beletesszük a tejszínt, és az egészet a sütőben sütjük 15-20 percet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.