Benjamin Netanjahu miniszterelnök a biztonsági főnököket, főként a katonai hírszerzés és a Sabak vezetőjét okolta az október 7-i kudarcért, és ismételten elutasította saját felelősségét, noha számos alkalommal figyelmeztették január óta a katonai és a politikai vezetők, hogy az általa meghirdetett jogrend-átalakítás miatt megosztott ország kiszolgáltatottá válik az ellenségei előtt.

A második libanoni háború idején Netanjahu még azt hangoztatta, hogy elsősorban Ehud Olmert, az akkori kormányfő, és nem a katonai vezetők a felelősek minden katonai fiaskóért, hisz a miniszterelnök az, aki a rendszer élén áll, és aki meghatározza az ország és annak szerveinek irányítását, politikáját

“Semmilyen körülmények között és egy szakaszban sem figyelmeztették a kormányfőt a Hamasz háborús terveiről” – közölte Netanjahu az X-en (Twitteren) éjszaka 1 óra 10 perckor kitett közleményében. Emellett az ország katonai vezetőit hibáztatta mindenért.

Előző este, a Hamasz terrorja óta első ízben olyan sajtótájékoztatót tartott, ahol kérdezni is lehetett, és nem csak kinyilatkoztatott, majd kivonult, mint eddig. Az újságírók újra-és újra személyes felelősségéről firtatták. Netanjahu szokásához híven elutasította, hogy felelős lenne a kudarcért (ő csak a sikereket intézi), de legalább megígérte, hogy majd egyszer a háború után alaposan kivizsgálják a kérdést, “mindenki felelősségének a kérdését”.

Az izraeli nevén méreggépezet (magyarul hazugsággyár), vagyis a 14-es bibista tévécsatorna műsoraiból már tudjuk, hogy mindenki felelős október 7-ért, még szegény régen meggyilkolt Rabin és a szintén régen halott Saron is. Ehud Barakról és az összes ellenzékiről nem is szólva – csak a 2009 óta rövid megszakítással kormányfőként működő Netanjahu nem tehet semmiről.

Szinte minden mai és régi, ellenzéki és kormánypárti politikai és biztonsági vezető kipellengérezte Netanjahut a felelősség hárításáért, és a bejegyzésében a biztonságiak elleni szavaiért.

„Ma reggel különösen támogatni és megerősíteni szeretném az izraeli hadsereg összes biztonságiját és harcosát – köztük a vezérkari főnököt és a Sabak főnökét. Háborúban a vezetésnek felelősséget kell mutatnia, erősítenie kell a biztonságiakat, hogy képesek teljesíteni az elvárásokat. Minden más cselekedet vagy állítás rontja helytállásunkat és erőnket” – írta Netanjahunak Beni Ganz, aki pártjával együtt társult Netanjahuhoz a háború vészkormányába. Ganz követelte, hogy Netanjahu vonja vissza éjszakai posztját. Ezt később a miniszterelnök – tőle teljesen szokatlan módon – megtette, sőt szorult helyzetében még bocsánatot is kért, amire nem nagyon volt példa az elmúlt évtizedekben. (Bocsánatkérése idején Miamiban éjszaka volt, fia, Jair Netanjahu még valószínűleg aludt.)

„Súlyos a teher a biztonsági főnökök vállán a megtörténtekért és a jövőért. Ma reggel azt szeretném hangsúlyozni, hogy mind veletek és mögöttetek állunk, az egész társadalom viseli terheteket Izraelben. Ne nézzetek se felfelé (a politikai vezetésre – a szerk.), se hátra – folytassátok missziótokat. Szeretlek, becsüllek és támogatlak titeket” – írta még Ganz.

“A felelősséget a munka elején és nem a közepén vállalják” – vélekedett Netanjahu egyik régi embere, a Moszad volt vezetője, Jossi Cohen. “Amikor vállaltam a felelősséget a Moszadért, attól a pillanattól minden az én felelősségem lett, ami a szervezetben zajlott, egészen az utolsó percig, majdnem öt évig” – nyilatkozta Cohen arra utalva, hogy Netanjahu a minap kijelentette, hogy felelősséget vállal majd a jövőért, a most zajló háborúért.

Még Gabi Askenazi volt vezérkari főnök is felhívta a biztonsági főnököket ekéző és vádló bejegyzés visszavonására.

“Netanjahu átlépett egy határon, és bocsánatot kell kérnie” – mondta Jair Lapid, a parlamenti ellenzék vezetője. “Miközben az izraeli hadsereg katonái és tisztjei a Hamasz és a Hezbollah ellen bátran harcolnak, megpróbálja őket hibáztatni, ahelyett, hogy támogatná őket. Menekülési kísérlete a felelősség alól és a biztonsági rendszer hibáztatása gyengíti a fegyveres erőket, miközben Izrael harcol az ellenségeivel” – mutatott rá Lapid.

A katonai és biztonsági vezetés azonnal, szinte órákkal a tragédia megtörténte után elismerte felelősségét. Az államalapítás óta Izraellel történt legsúlyosabb veszteség és az ennek nyomán kirobbant sorsdöntőnek számító háború minden felelős vezetőtől megkívánja, hogy őszintén, felelőssége tudatában járjon el.

Főkép: Benjamin Netanjahu – Fotó: POOL / Reuters

A Vélemény rovatban megjelenő cikkek nem mindig tükrözik a szerkesztőség álláspontját vagy véleményét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.