Netanjahu: Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza

A Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború hosszú és nehéz lesz, és készen állunk rá – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett „az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt”, és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul.

Benjamin Netanjahu a Joav Galant védelmi miniszterrel és Beni Ganzcal, a háborús kabinet tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a több mint kétszáz túsz kiszabadításáért a szárazföldi hadművelet során.

A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején.

Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.

A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamasz terroristái által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamasz katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.

Főkép: Netanjahu a tel-avivi sajtótájékoztatón, tegnap – Fotó: Abir Sultan / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.